«Επί θύραις» βρίσκεται η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Άγιος Δημήτριος 1 και 2 στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εγκατεστημένης ισχύος 574 MW, που προγραμματίζεται να γίνει μετά τις 31 Αυγούστου, σηματοδοτώντας ένα μεγάλο ορόσημο στην πορεία της απολιγνιτοποίησης της Επιχείρησης και της χώρας. Αυτό προκύπτει από επιστολή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου τη ΔΕΗ Γιώργου Στάσση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, μετά από υποβολή αναφοράς από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Πάρη Κουκουλόπουλο για το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης και τα θέματα που εγείρονται. Όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Στάσση, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να έχουν «σβήσει τα φουγάρα» των ΑΗΣ Άγιος Δημήτριος 1 και 2 στο τέλος του 2023. Ο σχεδιασμός αυτός δεν υλοποιήθηκε καθώς ελήφθησαν υπόψη οι ιδιαίτερες απαιτήσεις ασφάλειας εφοδιασμού που προέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης, σε συνέχεια των σχετικών απαιτήσεων των αρμόδιων αρχών για λειτουργική διαθεσιμότητα των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων. Όμως, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τώρα στις ενεργειακές αγορές «έχουν οδηγήσει σε σημαντική και έντονη διαφοροποίηση της ανταγωνιστικότητας των εν λόγω λιγνιτικών μονάδων έναντι των λοιπών διαθέσιμων πόρων, με άμεση επίπτωση στην οικονομική βιωσιμότητά τους. Ενδεικτικό της εικόνας αυτής είναι η περιορισμένη ένταξη και φόρτιση των λιγνιτικών μονάδων φέτος, καθώς λειτουργούν κυρίως για λόγους τηλεθέρμανσης, δοκιμών και κάλυψη περιόδων αιχμής.

Η ΔΕΗ επικαιροποίησε το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 1 και 2 θα αποσυρθούν μετά το τέλος Αυγούστου, αφού ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι μέχρι τότε είναι σκόπιμη η διαθεσιμότητά τους. Το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ προβλέπει ότι εντός του τρέχοντος έτους θα «σβήσουν τα φουγάρα» και των μονάδων Μελίτη και Μεγαλόπολη 4 και μέσα στο 2025 θα αποσυρθούν οι μονάδες 3, 4 και 5 του Αγίου Δημητρίου που έχουν τη δυνατότητα παροχής τηλεθέρμανσης στην πόλη της Κοζάνης.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης προβλέπεται και στο τελικό προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Διαφοροποίηση παρατηρείται μόνο ως προς τον χρόνο απόσυρσης της μεγαλύτερης και πιο σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, της Πτολεμαΐδας 5, καθώς η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι «με βάση τις ισχύουσες τιμές φυσικού αερίου και εκπομπών CO2 ισχύουν κατ’ αναλογία τα προαναφερθέντα για την οικονομικότητα και τη βιωσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων και γι’ αυτό έχει δημοσιοποιηθεί η διακοπή λειτουργίας της εντός το 2026». Στο προσχέδιο του ΕΣΕΚ ως έτος απόσυρσης της Πτολεμαΐδας 5 προσδιορίζεται το 2028. Τονίζεται δε ότι «η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το έτος 2028 θα γίνει συντεταγμένα και υπεύθυνα. Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή να γίνει με τρόπο δίκαιο για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τη θέρμανση των περιοχών απολιγνιτοποίησης, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί με άλλα μέσα όπως τηλεθέρμανση με συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης με φυσικό αέριο, αντλίες θερμότητας κατάλληλες για τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής κλπ.».

Διαβάστε ακόμη