Άνοιγμα στην ελληνική αγορά έχει κάνει η Heygaz Biomethane S.L., μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία στον τομέα της παραγωγής βιομεθανίου. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου στην χώρα, η εταιρεία βλέπει σημαντικές προοπτικές στον τομέα του βιομεθανίου στην Ελλάδα και επενδύει στρατηγικά στην ανάπτυξή του. Η εταιρεία ιδρύθηκε πρόσφατα ως αποτέλεσμα της στρατηγικής απόφασης του Ομίλου Molgas να διαχωρίσει τις δραστηριότητες παραγωγής βιομεθανίου από την εμπορία LNG και BioLNG. Με έδρα τη Μαδρίτη και πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην ενεργειακή αγορά, ο Όμιλος Molgas είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές LNG και BioLNG στην Ευρώπη. Η εταιρεία έχει κάνει βήματα στην ελληνική αγορά, ενώ πρόσφατα απέκτησε τέσσερις μονάδες βιοαερίου, με στόχο να τις μετατρέψει σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, πάρθηκε η απόφαση να περάσει η δραστηριότητα του βιομεθανίου σε μια ξεχωριστή εταιρεία και έτσι δημιουργήθηκε η Heygaz, στοχεύοντας στο κομμάτι της παραγωγής βιομεθανίου. Στην Μolgas παρέμεινε το κομμάτι της εμπορίας του LNG και BioLNG με βασικό μέτοχο το ίδιο fund. Μέσα σε λίγους μήνες, η Heygaz εξαγόρασε 6 λειτουργούσες μονάδες βιοαερίου και βιομεθανίου και αυτή τη στιγμή, διαθέτει συνολικά 7 λειτουργούσες μονάδες στην Ευρώπη, στις οποίες μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν προστεθεί ακόμα 9. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σε πιο ώριμη φάση, περιλαμβάνει πάνω από 25 μονάδες.

Ο κ. Οδυσσέας Ρηγόπουλος, Διευθυντής Ανατολικής Ευρώπης της Heygaz είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια του 2ου Φόρουμ «Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο» της Α Energy ότι η επένδυση στην Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από την απουσία θεσμικού πλαισίου για το βιομεθάνιο. Σύμφωνα με τον κ. Ρηγόπουλο, η εταιρεία βλέπει μεγάλο δυναμικό στην ελληνική αγορά και πιστεύει ακράδαντα στη βιωσιμότητα των επενδύσεών της. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη για τη δημιουργία ενός βασικού θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει την ανάπτυξη του κλάδου και την υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων της Heygaz.

Διαβάστε ακόμη