Ολοκληρώθηκε από την Principia η ανακαίνιση του παλαιού σχολείου στο χωριό Σιδερά Κοζάνης κοντά στη νέα συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων «Πέρασμα». Το ιστορικό κτίριο, το οποίο είχε υποστεί σημαντικές φθορές με την πάροδο των χρόνων, μετατράπηκε σε κέντρο πολιτιστικής συνάντησης, προσφέροντας έναν νέο χώρο δραστηριοτήτων για τους κατοίκους της περιοχής. Η ανακαίνιση, η οποία πραγματοποιήθηκε με σεβασμό στην αρχιτεκτονική και την παράδοση του τόπου, αποτελεί μέρος των κοινωνικών δράσεων της εταιρείας, στοχεύοντας στην ενίσχυση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την υποστήριξη της κοινότητας.

Όπως αναφέρει η εταιρεία με ανάρτησή της στο Linkedin το ιστορικό σχολικό κτίριο, κατασκευασμένο περίπου το 1930, υπήρξε για πολλά χρόνια εκπαιδευτικό κέντρο για τα παιδιά του χωριού και σημείο αναφοράς για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Λόγω της μείωσης του αριθμού των μαθητών, η λειτουργία του σχολείου διακόπηκε και το κτίριο αφέθηκε να υποστεί σημαντικές φθορές. Ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη ανακαίνισης, η εταιρεία μας, σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες και την τοπική κοινότητα, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την πλήρη αναμόρφωση της πρόσοψης και του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου. Η διαδικασία περιλάμβανε την αφαίρεση των επιχρισμάτων και των σοβάδων, τη λείανση της πέτρας και των αρμών, καθώς και την εγκατάσταση συστήματος για την προστασία από τα υπόγεια ύδατα και την υγρασία. Επιπλέον, τοποθετήθηκε κρυφός φωτισμός για την ανάδειξη της πέτρινης πρόσοψης. Το αποτέλεσμα των εργασιών αποκατέστησε την ιστορική όψη του κτιρίου, αναδεικνύοντας την αρχιτεκτονική του και την παράδοση της λιθοδομής. Το παλιό σχολείο μετατράπηκε πλέον σε κέντρο όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στα Σιδερά, ενισχύοντας τη σημασία του για την τοπική κοινότητα.

Το ανακαινισμένο κτίριο φιλοξένησε πρόσφατα εκδήλωση του Πολιτιστικού Μορφωτικού & Φυσιολατρικού Συλλόγου Σιδερών «Οι Πρόσφυγες», στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες κάτοικοι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας σε δράσεις που ωφελούν το κοινωνικό σύνολο. Το έργο στα Σιδερά αποτελεί μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών της εταιρείας μας, όπως η στήριξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων, η κάλυψη ενεργειακών αναγκών στο Μαυροδένδρι Κοζάνης και η κατασκευή ξύλινου παιδότοπου για παιδιά με αναπηρία από υλικά της συστοιχίας «Πέρασμα». Μέσω αυτών των δράσεων, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για τη δημιουργία αξίας και την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων.

Διαβάστε ακόμη