Στη χρηματοδότηση «πράσινου» deal στη Ρουμανία συνολικού ύψους 88 εκατ. ευρώ συμμετείχε η Optima Bank, αφού συμμετείχε σε συνεργασία με τη ρουμανική τράπεζα Vista Bank στη χορήγηση κοινοπρακτικού δανείου προς την Premier Energy Group, καθετοποιημένο όμιλο ενέργειας με παρουσία στη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρουμανικού τύπου η Optima μαζί με τη ρουμανική Vista Bank (που ήταν ο leader της κοινοπραξίας)  χορήγησαν κοινοπρακτικό δάνειο 61 εκατ. ευρώ προς την Premier, το οποίο θα χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό την εξαγορά της εταιρείας Eolica Dobrogea One από τον ισπανικό όμιλο Ιberdrola. H Εolica Dobrogea λειτουργεί αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 80 MW που περιλαμβάνει 40 ανεμογεννήτριες και έχει ετήσια παραγωγή 165 Γιγαβατωρών.

Η Premier Energy Group που είναι ο λήπτης του κοινοπρακτικού δανείου διαθέτει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ άνω του 1 GW στη Ρουμανία και τη Μολδαβία, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Περαιτέρω, ως η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου στη Ρουμανία και ως ο κορυφαίος παίκτης του κλάδου στη Μολδαβία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αξιόπιστη διανομή ενέργειας στην περιοχή, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου σε συνέχεια αρχικής δημόσιας εγγραφής ύψους 140 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε 523 εκατ. ευρώ (2,6 δισ. λέι Ρουμανίας).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Premier Energy Χοσέ Γκάρζα δήλωσε ότι η εν λόγω συναλλαγή φέρνει την εταιρεία ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ των έργων της στα 1,4-1,5 GW τα επόμενα χρόνια, ενώ ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής Πετρ Στορ έκανε λόγο για συμφωνία που όχι απλώς ενισχύει τη θέση της εταιρείας στον κλάδο ΑΠΕ της Ρουμανίας, αλλά και προωθεί την επιδίωξή της να καταστεί με κερδοφόρο τρόπο leader της βιώσιμης παραγωγής ενέργειας μέσα από μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vista Bank Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε, κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ότι ολοκληρώνει ένα ακόμα project πράσινης χρηματοδότησης που αντανακλά τη δέσμευση της τράπεζας να στηρίζει πελάτες που συμμετέχουν ενεργά στην πράσινη μετάβαση.

Σημειώνεται τέλος ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Optima Bank Δημήτρης Κυπαρίσσης είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι  «Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν ένα παγκόσμιο στοίχημα που αφορά στη βιωσιμότητα του πλανήτη, αλλά και της οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνες, υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν παγκοσμίως επιπρόσθετες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια άνω των 4 τρισεκατομμυρίων ευρώ (…) στην Optima bank είναι στρατηγική μας προτεραιότητα να στηρίξουμε ένα μέλλον πιο καθαρό, πιο φιλικό για το περιβάλλον. Είναι υποχρέωσή μας να επενδύσουμε σήμερα σε ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις».

Διαβάστε ακόμη