Ένα μεγάλο project ύψους 400 εκατ. δολαρίων ολοκληρώνει η Metlen στη Λιβύη. Ο λόγος για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ανοιχτού κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στο Τομπρούκ, ισχύος 740 MW που όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Energy Circle» ο Βαγγέλης Κάμαρης, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της εταιρείας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμαστικής λειτουργίας, με την παράδοσή του στην Γενική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL) για λογαριασμό της οποίας το υλοποιεί, να είναι επί θύραις.

Όπως τονίζει ο κ. Κάμαρης, το έργο είναι κρίσιμο για την ενίσχυση του ενεργειακού συστήματος της Λιβύης και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, η οποία στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν υπέφερε από παρατεταμένα μπλακάουτ που έπλητταν την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των Λίβυων. Σημειώνει μεταξύ άλλων πως «Η Metlen επιδιώκει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη σταθεροποίηση του τομέα ηλεκτρισμού της Λιβύης. Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, συμμετέχει ενεργά στην ανοικοδόμηση της χώρας με την εταιρεία μας να συνεισφέρει κρίσιμη τεχνογνωσία στις ενεργειακές υποδομές».

Η Metlen δραστηριοποιείται στην αγορά της Λιβύης από το 2017 και διατηρεί γραφεία στην Τρίπολη, τη Βεγγάζη και το Τομπρούκ. Σύμφωνα με τον κ. Κάμαρη, επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της και την επέκτασή της σε νέες δραστηριότητες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που έχει υπογράψει με την Αρχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Λιβύης (REAoL) για συνεργασία στον κλάδο των ΑΠΕ, με την εταιρεία να εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε πράσινα έργα «υπό την προϋπόθεση ύπαρξης του ενδεδειγμένου νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου». Περαιτέρω, η εταιρεία διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης και τις συγγενείς τις πετρελαϊκές εταιρείες, με το βλέμμα στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων όχι μόνο για την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και για την επιτυχημένη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων σε κοιτάσματα πετρελαίου όπου παρατηρείται μόλυνση του εδάφους σε βάθος χρόνου.

Να σημειωθεί τέλος ότι η Metlen διαθέτει ισχυρή παρουσία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής (ΜΕΝΑ), αφού πέραν της Λιβύης δραστηριοποιείται στην Αλγερία, την Τυνησία, την Ιορδανία, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Διαβάστε ακόμη