«Σήμα» για αυξημένη έμφαση στα αιολικά, έστειλε η ΔΕΗ με τη χθεσινή ανακοίνωση για έναρξη κατασκευής μεγάλου αιολικού πάρκου στη Ρουμανία ισχύος 140 MW,  καθώς μέχρι πρότινος με μεγαλύτερη ταχύτητα προχωρούσε η ωρίμανση των φωτοβολταϊκών έργων στο χαρτοφυλάκιο της Επιχείρησης. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ένα μεγάλο έργο «που έρχεται να προστεθεί στην οργανική ανάπτυξη του Ομίλου ΔΕΗ», στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του μείγματος της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής της Επιχείρησης με αιολικά πάρκα, προκειμένου αυτό να είναι ακόμα πιο ισορροπημένο. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει πέρα από οργανική ανάπτυξη και εξαγορές στα Βαλκάνια και στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ «σαρώνει» όχι μόνο την αγορά της Ρουμανίας στην οποία έχει ήδη κυριαρχική παρουσία και διαθέτει πολύ πλούσιο αιολικό δυναμικό, ιδίως στα ανατολικά της χώρας, αλλά και τις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας. Υπενθυμίζεται ότι έναν χρόνο πριν η ΔΕΗ απέκτησε αιολικό πάρκο ισχύος 84 MW από τη Lukoil στη Ρουμανία και ο κύκλος των εξαγορών δεν έχει κλείσει, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγική της τεχνολογικής και γεωγραφικής διαφοροποίησης που ανέλυσε πρόσφατα o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

«Μόλις αποκτήσαμε την απαραίτητη χρηματοοικονομική ευρωστία, στείλαμε ξεκάθαρο σήμα στην αγορά ότι θέλαμε να αναπτυχθούμε προς το Βορρά, σε αγορές με τις οποίες είμαστε διασυνδεδεμένοι ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία που θα αποκτούσαμε για διασυνοριακό εμπόριο», είχε τονίσει μιλώντας σε podcast ο κ. Στάσσης. Το επιστέγασμα της στρατηγικής αυτής ήταν η εξαγορά της Enel Romania, με πράσινο χαρτοφυλάκιο στο οποίο κυριαρχούν τα αιολικά και θα έχει συνολική ισχύ 850 MW με την ολοκλήρωση του νέου έργου.

Ο σχεδιασμός  της Επιχείρησης που υλοποιείται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες προβλέπει κατασκευή 0,5-1 GW νέων πράσινων έργων σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, «καθώς η μόνη βεβαιότητα που έχουμε για τα επόμενα χρόνια είναι η υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές, το κλειδί είναι η διαχείριση του χαρτοφυλακίου με ολιστικό τρόπο, ώστε οι απώλειες από μια δραστηριότητα ή μια περιοχή να αντισταθμίζονται με τα κέρδη από μια άλλη». Περιέγραψε έτσι το καθετοποιημένο μοντέλο της ΔΕΗ (με παρουσία στη παραγωγή, διανομή και προμήθεια ηλεκτρισμού σε Ελλάδα και Ρουμανία) που χαρακτηρίζεται παράλληλα από γεωγραφική και τεχνολογική διασπορά. «Η Ρουμανία έχει καλύτερο αιολικό δυναμικό, η Ελλάδα περισσότερη ηλιοφάνεια, έτσι τα συνδυάζουμε όλα», είπε χαρακτηριστικά. Στη λογική αυτή εντάσσεται το νέο έργο που θα «μπει στην πρίζα» στο τέλος του 2025 και η στροφή προς τα αιολικά. Μια τεχνολογία κρίσιμη για την ευστάθεια των συστημάτων, καθώς έχει καλύτερο προφίλ παραγωγής από τα φωτοβολταϊκά, η αξία της οποίας φάνηκε και από την απότομη άπνοια του Ιουλίου στη Ρουμανία, που συνέβαλε στο πρόσφατο «καύσωνα τιμών» στις χονδρεμπορικές αγορές του διαδρόμου Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία.

Διαβάστε ακόμη