«Στον όμιλο ΤΙΤΑΝ είμαστε θερμοί υποστηρικτές της κλιματικής ουδετερότητας, γεγονός που αποτυπώνεται σε πολλά μέτωπα», σχολίασε ο CEO του ΤΙΤΑΝ Marcel Cobuz σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια του GCCA (Global Cement and Concrete Association CEO Gathering and Leaders Conference) στην Μπανγκόκ. «Η εταιρεία εφαρμόζει πρωτοποριακά έργα δέσμευσης CO2 και χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα και τη δέσμευση μας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη βιομηχανία τσιμέντου», ανέφερε.

Η Global Cement and Concrete Association (GCCA) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της τσιμεντοβιομηχανίας και του σκυροδέματος. Η GCCA λειτουργεί ως πλατφόρμα για τη συνεργασία μεταξύ των μελών της, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και προώθηση πολιτικών που υποστηρίζουν την αειφορία. Ο CEO του ΤΙΤΑΝ θεωρεί πως αναδεικνύεται το κοινό θέμα της πράσινης μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα στη βιομηχανία τσιμέντου. Ο CEO τονίζει ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να εξεταστούν οι καλύτερες πρακτικές που ευθυγραμμίζονται με το επίπεδο φιλοδοξίας της εταιρείας.

Αυτή τη στιγμή θεωρεί πως η τσιμεντοβιομηχανία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής με την πράσινη μετάβαση να δίνει το τέμπο. Οι κυριότερες προκλήσεις όπως τις αποτύπωσε ο Marcel Cobuz είναι πρώτον, η ευθυγράμμιση των διαφορετικών προσδοκιών στη βιομηχανία και, δεύτερον, η επιτάχυνση των διαδικασιών. «Χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστικοί και να συμβαδίζουμε με το επίπεδο ανάπτυξης σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Επίσης, η ανάπτυξη μηχανισμών παγκόσμιας τιμολόγησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ γεωγραφικών περιοχών θα βοηθήσει σημαντικά», τονίζει.

«Στον ΤΙΤΑΝΑ είμαστε θερμοί υποστηρικτές της κλιματικής ουδετερότητας, κάτι που μεταφράζεται σε πολλαπλά μέτωπα. Έχουμε θέσει στόχους για το 2030 και το 2050, επικυρωμένους από το Science Based Targets initiative (SBTi), και έχουμε ήδη αξιολογηθεί θετικά από πολλούς οργανισμούς. Διπλασιάζουμε τις πράσινες πωλήσεις μας και τριπλασιάζουμε τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων. Επίσης, προωθούμε σημαντικά έργα, όπως ένα project δέσμευσης 2 δισ. τόνων CO2 κοντά στην Αθήνα και την εφαρμογή τεχνολογίας ασβεστούχου αργίλου στις ΗΠΑ», σχολίασε.

Ερωτώμενος για το μέλλον της βιομηχανίας απάντησε πως είναι αρκετά ενθουσιασμένος αφού «αποτελούμε σύμβολο σύμβολο εκμοντερνισμού της κοινωνίας, καθιστώντας τον κόσμο γύρω μας ασφαλή, βιώσιμο και ευχάριστο», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη