«Σήμα κινδύνου» για της ενεργοβόρες βιομηχανίες εκπέμπει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων, δηλώνοντας ότι ο κλάδος οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο όχι μόνο λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, αλλά και λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην εκταμίευση των εγκεκριμένων κρατικών ενισχύσεων που φτάνει στην περίπτωση του ΕΤΜΕΑΡ τα τρία έτη.

Όπως σημειώνει ο κ. Κοντολέων, «μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ δικαιούνται μόνο οι επιλέξιμες βιομηχανίες. Πλην όμως δεν έχει εφαρμοστεί η ορθή χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ εκ των προτέρων (ex ante) , αλλά συνεχίζεται η χρέωση βάσει της τάσης δικτύου που ο καθένας είναι συνδεδεμένος. Αποτέλεσμα όλες οι βιομηχανίες στη Μέση Τάση πληρώνουν 8,78 €/MWh και πρέπει να περιμένουν τον ΔΑΠΕΕΠ να κάνει την εκκαθάριση για να τους επιστρέψει τη διαφορά  μεταξύ του  8,78 και των 2,55 ευρώ/MWh. Συνολικά οφείλονται 40 εκατ. ευρώ από το 2021, Η εκκαθάριση του 2021 έχει γίνει αλλά δεν έχει γίνει η εκταμίευση με την αιτιολογία ότι δεν έχουν εισπραχθεί για την περίοδο 2019-2020 τα ποσά που οφείλουν όσοι εσφαλμένα ωφελήθηκαν από τη χρέωση των 8,78 ευρώ/MWh  ενώ όφειλαν 17. Ως αποτέλεσμα οφείλονται 160 εκ ευρώ για τα έτη 2021, 2022, 2022, 2023  για τις βιομηχανίες Μέσης Τάσης,  και 10 εκατ. ευρώ για μεγάλες βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η λάθος χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ και καθυστερεί η κοινοποίηση νέου μηχανισμού (στη βάση των νέων κατευθυντήριων γραμμών) στην ΕΕ, όπως ήταν υποχρεωμένη η κυβέρνηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Τούτων λεχθέντων, οι βιομηχανίες εξετάζουν το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών για το ΕΤΜΕΑΡ έως ότου εξοφληθούν τα χρωστουμενα», καταλήγει ο κ. Κοντολέων.

Ο ίδιος κάνει λόγο και για καθυστέρηση της απόδοσης στις ενεργοβόρες βιομηχανίες του ποσού 250 εκατ. ευρώ  που αναλογεί στην αντιστάθμιση για τις εκπομπές ρύπων για το 2023 (η σχετική υπουργική απόφαση για την κατανομή των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ). Τέλος, ο κ. Κοντολέων σημειώνει και την καθυστέρηση που καταγράφεται στο σχήμα κρατικής ενίσχυσης TCTF (για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που πλήττονται από την ενεργειακή μετάβαση και τις παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία), καθώς ενώ η εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει εκδοθεί εδώ και μήνες, εκκρεμεί η Υπουργική Απόφαση που θα εξειδικεύει τους όρους του σχήματος.

Διαβάστε ακόμη