Σειρά deals με βρετανική «σφραγίδα» λαμβάνουν εσχάτως χώρα στην ελληνική αγορά ΑΠΕ. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης ότι η βρετανική Lightsource bp ξεκινά την κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού project «Ενιπέας» ισχύος 560 MW αι χθες δημοσιοποιήθηκε ένα ακόμα μεγάλο deal που σηματοδοτεί την ορμητική είσοδο ενός νέου «παίκτη» εκ Βρετανίας ορμώμενο, της Foresight, στον κλάδο.
Πιο συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι η Foresight σε συνεργασία με τo γαλλικό επενδυτικό fund Μirova εξαγόρασαν από τη γερμανική Juwi χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων στις περιοχές της Λάρισας και της Φθιώτιδας συνολικής ισχύος 267 MW, σε μια επένδυση εκτιμώμενου ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η δε Juwi είχε αποκτήσει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο που μεταβίβασε σε Foresight και Mirova από μια άλλη βρετανική εταιρεία, τη Hive Energy, σε μια συναλλαγή ενδεικτική της έντονης κινητικότητας που παρατηρείται στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, όπου από τη μια καταγράφονται νέες είσοδοι ξένων εταιρειών –με πιο εντυπωσιακή αναμφισβήτητα αυτή της Masdar με όχημα την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-, από την άλλη υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένες από τις ξένες εταιρείες που έχουν ήδη παρουσία στην Ελλάδα (και δη εδραιωμένη) εμφανίζουν… τάσεις φυγής.
Σε κάθε περίπτωση, η Foresight που ανακοίνωσε ότι μπαίνει στην ελληνική αγορά στις αρχές Ιουλίου, ανοίγοντας γραφεία στην Αθήνα και λίγες ημέρες αργότερα εξήγγειλε την απόκτηση του 50% του έτοιμου προς κατασκευή χαρτοφυλακίου 267 MW χαρτοφυλακίου της Consortium Solar Power Systems (Hive Energy) δίνει «σήμα» ότι επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει στην ελληνική αγορά, καθώς προχωρά άμεσα στην έναρξη κατασκευής του project, με τη Juwi να «μεταπηδά» από το ρόλο του φορέα υλοποίησης του έργου στον ρόλο του κατασκευαστή- εργολάβου: Πρόκειται για το δοκιμασμένο μοντέλο που εφάρμοσε η γερμανική εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ -με τον Τάκη Σαρρή στο τιμόνι της ελληνικής θυγατρικής Juwi Hellas- και για το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο της Helleniq Energy στην Κοζάνη, ισχύος 204 ΜW, το οποίο ωρίμασε αδειοδοτικά η Juwi μέχρι να το φτάσει στο στάδιο του Ready to Build (έτοιμο προς κατασκευή) και στη συνέχεια το μεταβίβασε στα τότε ΕΛΠΕ στις αρχές του 2020, σε ένα εμβληματικό deal που σηματοδότησε ουσιαστικά την ουσιαστική εμπλοκή του μεγάλου διυλιστηριακού ομίλου στο «παιχνίδι» της πράσινης μετάβασης.
Αναφορικά με το who is who των new kids on the block στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ, η Foresight – «πρόσωπο» της οποίας στην Ελλάδα είναι ο Διομήδης Δορκοφίκης- είναι ανεξάρτητη εταιρεία επενδύσεων, που ιδρύθηκε το 1984 και ειδικεύεται σε επενδύσεις υποδομών, ενέργειας και ιδιωτικών κεφαλαίων. Εισηγμένη στο δείκτη FTSE 250 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, έχει παρουσία σε πάνω από 20 χώρες παγκοσμίως και υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Μirova με έδρα το Παρίσι είναι συγγενής εταιρεία του γαλλικού επενδυτικού κολοσσού Natixis Investment Managers, με ενεργητικό 31 δισ. ευρώ. Δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια σε έργα ενεργειακής μετάβασης και έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 1.000 projects που «συσσωρεύουν» ισχύ 7,3 GW σε 48 διαφορετικές χώρες.
Τα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα κατασκευάσει η Juwi για λογαριασμό των Foresight- Mirova εκτείνονται σε μια περιοχή 43 εκταρίων που αντιστοιχεί σε πάνω από 600 γήπεδα ποδοσφαίρου. Θα παράγουν 515 εκατομμύρια κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας ετησίως που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 100.000 ελληνικών νοικοκυριών.
Ο κ. Δορκοφίκης δήλωσε ενθουσιασμένος για την επένδυση της Foresight στον ελληνικό κλάδο ΑΠΕ που ευθυγραμμίζεται με το όραμα της εταιρείας για στήριξη βιώσιμων και κερδοφόρων ενεργειακών υποδομών. «Ανυπομονούμε να δούμε την θετική επίπτωση που θα έχει το έργο τόσο στην ελληνική αγορά ΑΠΕ όσο και στους επενδυτές μας». Η Διευθύντρια Επενδύσεων της Mirova Ελέν Δημητρακοπούλου σημείωσε ότι πρόκειται για τη τρίτη επένδυση του γαλλικού fund στην Ελλάδα, ενώ από πλευράς Juwi ο οικονομικός διευθυντής Στεφάν Χάνσεν σημείωσε ότι η εταιρεία διαθέτει στην παρούσα φάση ένα χαρτοφυλάκιο 500 ΜW φωτοβολταϊκών projects σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με το έργο που αναπτύσσει για λογαριασμό της βρετανο-γαλλικής κοινοπραξίας να είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της.
H Lightsource BP και το project «Ενιπέας»
Λίγα 24ωρα πριν τη Foresight, η επίσης βρετανική Lightsource BP ανακοίνωσε ότι ξεκινά την κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, με ανάδοχο την κοινοπραξία της αμερικανικής Ameresco (του ελληνοαμερικανού Γιώργου Σακελλάρη) και της Sunel Energy. Το mega- project αφορά στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 560 MW στην κεντρική Ελλάδα, στις περιοχές της Λάρισας και της Φθιώτιδας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Lightsource bp και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18-24 μήνες από την έναρξη κατασκευής, όπως είχε αναφερθεί σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση της εταιρείας. Για τη διάθεση του μεγαλύτερου μέρους της πράσινης ενέργειας που θα παραχθεί (0,9 TWh ετησίως, ποσότητα που μπορεί να τροφοδοτήσει 225.000 νοικοκυριά) έχει υπογραφεί ιδιωτικό PPA με διεθνή εταιρεία.
Η επένδυση χρηματοδοτείται με ίδιους πόρους και από ελληνική τράπεζα, στο πλαίσιο του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το έργο περιλαμβάνει δύο συμπλέγματα: τη Σκοπιά, ένα νότιο σύμπλεγμα, ισχύος 400MWp, και την Καλλιθέα, ένα βόρειο σύμπλεγμα, ισχύος 160MWp, όπου θα εγκατασταθούν σχεδόν 970.000 μονάδες φωτοβολταϊκών πάνελ.
Η Lightsource bp έχει δηλώσει ότι προγραμματίζει επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων -διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 1 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης- και μονάδες αποθήκευσης. Η εταιρεία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη χώρα το καλοκαίρι του 2020. Τον επόμενο χρόνο εξαγόρασε ένα υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 225 MW, στη Δυτική Μακεδονία από το οποίο έχει εξασφαλίσει λειτουργική ενίσχυση για τα 140 MW. Από το συγκεκριμένο portfolio, τα 180 MW εξαγοράστηκαν το καλοκαίρι του 2023 από την Helleniq Energy και κατασκευάζονται από την εταιρεία Kiefer. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο των έργων της εταιρείας περιλαμβάνει και μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 250 ΜW στην Κοζάνη, στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και την ευρύτερη περιοχή του Έβρου.
Διαβάστε ακόμη