Θετικά αξιολογούν οι αναλυτές τις  «ισχυρές επιδόσεις» της Metlen για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς τα βασικά μεγέθη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αγορών,  στα πρώτα reviews μετά τις ανακοινώσεις για ρεκόρ καθαρών κερδών εξαμήνου στα 282 εκατ. ευρώ, έναντι 268 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.

Οι αναλυτές, αφού σημειώνουν ότι διατηρούν τη σύσταση buy για τη μετοχή, η οποία συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε ελκυστικά επίπεδα, επιβεβαιώνουν ότι η Metlen βρίσκεται σε πορεία επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για το σύνολο της χρονιάς (αύξηση κερδοφορίας περίπου +10%). Ιδιαίτερα θετικά ήταν επίσης τα αποτελέσματα του κλάδου της Ενέργειας παρά τη μείωση των τιμών του αερίου και το εποχικά αδύναμο 2ο τρίμηνο για την ηλεκτροπαραγωγή, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Axia σε έκθεσή της λίγες ημέρες πριν η Metlen κάνει τις ανακοινώσεις για το β’ τρίμηνο και α’ εξάμηνο του έτους.

Οι αναλυτές σημειώνουν ακόμη τις ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις της MRES και τα αυξημένα μερίδια αγοράς στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Σημαντική άνοδος παρατηρείται επίσης για τα margins της δραστηριότητας του αλουμινίου λόγω συγκράτησης του κόστους. Τέλος, εστιάζουν στο γεγονός ότι σε πολύ καλά επίπεδα παραμένει ο καθαρός δανεισμός με τη Metlen να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Σημειώνεται ότι η Metlen θα διανείμει μέρισμα για 7η συνεχή χρονιά, στο 35% των κερδών της, κάτι που αποδεικνύει το ιστορικό της όσον αφορά τη σταθερά υψηλή μερισματική απόδοση. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία του Ευάγγελου Μυτιληναίου έχει δώσει 400 εκατ. σε μερίσματα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Metlen, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2,48 δισ. ευρώ, έναντι 2,51 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023, παρά τη σημαντική μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Αναφορικά με τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), η Metlen ανακοίνωσε ότι ανήλθαν στα 474 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι 437 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με παράλληλη αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 169 μονάδες βάσης.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Metlen ΕΔΩ