Με μια επένδυση 396 εκατ. ευρώ, και με χρηματοδότηση 315 εκατ. ευρώ και συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, η Lightsource BP κατασκευάζει στη Θεσσαλία το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό της πάρκο διεθνώς, ισχύος 560 MW. Σε χθεσινό εκτενές σημείωμα η διοίκηση του βρετανικού ομίλου αναφέρεται στα οφέλη των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων όπως αυτό που κατασκευάζει στην Ελλάδα. Χθες έγινε, επίσης, γνωστό πως η Ameresco Sunel Energy προχωρά στην έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού στη Θεσσαλία. Η τελευταία είναι μια κοινοπραξία της αμερικανικής Ameresco και της Sunel που ξεκίνησε από την Ελλάδα αλλά έχει αναλάβει σειρά έργων κατασκευής φωτοβολταϊκών διεθνώς.

Όπως υποστηρίζει, «όπου είναι κατάλληλο, τα μεγάλα ηλιακά πάρκα μπορούν να παρέχουν αποτελεσματικά τη φθηνότερη, ασφαλή ηλεκτρική ενέργεια στην οποία είχαν ποτέ πρόσβαση οι κοινωνίες μας. Αυτά τα έργα παρέχουν οικονομίες κλίμακας σε κάθε στάδιο, από τον σχεδιασμό έως την προμήθεια, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία. Αυτή η κλίμακα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους ενέργειας, καθιστώντας τις οικονομίες που ηλεκτροδοτούνται πιο ανταγωνιστικές και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες στην αγορά».

Η διοίκηση της Lightsource BP τονίζει πως το φωτοβολταϊκό πάρκο «Ενιπέας» στην Θεσσαλία, όπως και οι άλλες επενδύσεις του ομίλου «αναπτύσσονται με προσαρμοσμένα σχέδια για τη μέτρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας. Για τον «Ενιπέα», θα πραγματοποιηθεί φυτοκομικός έλεγχος και ενίσχυση της βιοποικιλότητας μέσω προγραμμάτων εγχώριας φύτευσης, για να διασφαλιστεί η θετική συμβολή στο τοπίο και η ώθηση στους βιότοπους για την τοπική χλωρίδα και πανίδα». Η επένδυση στη χώρα μας έφτασε σε οικονομικό κλείσιμο τον Απρίλιο του 2024. Μόλις λειτουργήσει, το φωτοβολταϊκό θα συμβάλει στην αποφυγή εκπομπών άνθρακα ισοδύναμων με 379.000 τόνους και θα παράγει αρκετή ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει περίπου 225.000 ελληνικά σπίτια.

Στον βρετανικό όμιλο θεωρούν πως οι ολοένα και αυξανόμενες επενδύσεις σε αγροφωτοβολταϊκά σημαίνουν πως «η γεωργία και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να λειτουργούν παράλληλα και σε κλίμακα».

Στο σημείωμα του ομίλου τονίζεται πως «καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζουν να κλιμακώνονται, παρουσιάζουν επίσης ευκαιρίες για εξαγωγή. Η Σιγκαπούρη έχει μια ακμάζουσα οικονομία και σημαντικές ενεργειακές απαιτήσεις. Ωστόσο, ως νησιωτική πόλη-κράτος, η αξιοποίηση των δικών της ανανεώσιμων πόρων αποτελεί πρόκληση. Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, η Σιγκαπούρη διερευνά ενεργά πώς θα μπορούσε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας εισαγόμενη αμμωνία, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες εξαγωγής ενέργειας. Πολλές από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου είναι επίσης επί του παρόντος καθαροί εισαγωγείς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας – οι τέσσερις μεγαλύτεροι καθαροί εισαγωγείς ενέργειας αντίστοιχα το 2022».

Διαβάστε ακόμη