«Γκάζι» στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που διαθέτει, συνολικής ισχύος 816 MW με «καύσιμο» την πιστωτική γραμμή ύψους έως 395 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) πατά η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Ξιφαράς στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ, τα τεύχη των διαγωνισμών για την ανάδειξη των εργολάβων που θα κατασκευάσουν το πρώτο «κύμα» των φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 500 MW θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να έχουν «κλειδώσει» οι ανάδοχοι μέσα στο φθινόπωρο, ώστε στη συνέχεια να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και να ξεκινήσει η κατασκευή των έργων που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 19-22 μηνών.

Η συμφωνία με την ETEπ αφορά στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα, με το συνολικό ύψος της επένδυσης της ΔΕΠΑ σε ορίζοντα τετραετίας να υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Όπως τονίστηκε από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο σχεδιασμός προβλέπει και προσθήκη σημαντικής αποθηκευτικής ισχύος στο πράσινο «χαρτοφυλάκιο» της εταιρείας, η οποία έχει καταθέσει στη ΡΑΑΕΥ αιτήσεις για άδειες παραγωγής για αυτόνομες (standalone) μπαταρίες 200 MW, ενώ έχει αιτηθεί και την τροποποίηση των αδειών για τα φωτοβολταϊκά που ωριμάζει, ώστε να προστεθούν μπαταρίες σε ορισμένες από τις νέες μονάδες. Με δεδομένο τον μακροπρόθεσμο στόχο για πράσινη εγκατεστημένη ισχύ 1 GW, ο κ. Ξιφαράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ μέσω εξαγορών.

Αναφορικά με το είδος των έργων -καθώς μέχρι τώρα το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας περιλαμβάνει αποκλειστικά φωτοβολταϊκά, δεν αποκλείστηκε η επέκταση και στα αιολικά. Κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής, ο Υπουργός ΠΕΝ κ. Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί κρίσιμη παράμετρο στο σχέδιο της ΔΕΠΑ να μετασχηματιστεί σε καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο, με παρουσία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ενέργειας (εμπορία φυσικού αερίου, ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και φυσικό αέριο, προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου). Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Ιωάννης Παπαδόπουλος που ανέλυσε τη στρατηγική διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων της εταιρείας, ενώ ο κ. Ξιφαράς σημείωσε ότι «μια εταιρεία με παρουσία μόνο στη χονδρική και τη λιανική του φυσικού αερίου, ακόμα και αν είναι διεθνοποιημένη δεν έχει μεγάλο μέλλον», αναδεικνύοντας από τη δική του πλευρά τη σημασία της καθετοποίησης που αντανακλάται μεταξύ άλλων στις επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, σε κοινοπραξία με τη ΔΕΗ και τη Damco του Ομίλου Κοπελούζου.

Ερωτηθείς για το πώς θα αξιοποιήσει την ενέργεια που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά που κατασκευάζει, ο κ. Ξιφαράς απάντησε ότι ένα μέρος θα διατεθεί μέσω σύναψης PPA στην θυγατρική εταιρεία προμήθειας «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας» και το υπόλοιπο θα διατεθεί στην ελεύθερη αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΠΑ έχει αποκτήσει άδεια ΦΟΣΕ ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί καλύτερα στην αγορά και ως παραγωγός ΑΠΕ.

H διαιτησία με τη Gazprom

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα ανοιχτά «μέτωπα» που έχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην παρούσα φάση είναι αυτό με την Gazprom, για τη σύμβαση προμήθειας που έχει με τη ρωσική εταιρεία. Η ΔΕΠΑ αποφάσισε να προσφύγει στη διαιτησία τον περασμένο Μάρτιο, αφού είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Gazprom που δεν τελεσφόρησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την επ’ ακροατηρίω διαδικασία στο διαιτητικό δικαστήριο που αναμένεται να λάβει χώρα εντός του έτους, με την απόφαση να αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Η ελληνική πλευρά  ισχυρίζεται ότι η Gazprom έχει παραβιάσει τη μεταξύ τους σύμβαση και δη τον όρο που προβλέπει ότι υποχρεούνται να παραδίδει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας αέριο σε τιμή φθηνότερη από κάθε άλλη μορφή ενέργειας στην ελληνική αγορά. Έως ότου αποφανθεί το δικαστήριο, η ΔΕΠΑ πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τη σύμβαση. Εάν το δικαστήριο δικαιώσει την ελληνική εταιρεία θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο με τον όποιο έχουν γίνει οι έως τώρα πληρωμές.

Διαβάστε ακόμη