Η Rețele Electrice Romania που ανήκει στον Όμιλο ΔΕΗ εξασφάλισε χρηματοδότηση μέσω δανειακών συμβάσεων ύψους σχεδόν 201 εκατ. ευρώ που υπέγραψε με κονσόρτσιουμ τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Τα κεφάλαια από τη δανειακή σύμβαση που υπεγράφη χθες θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών σε επενδυτικά προγράμματα διαχείρισης διανομής ηλεκτρικής ενέργειας των τριών εταιρειών στους τομείς δραστηριότητάς τους, για τα έτη 2023 και 2024. Οι τρεις εταιρείες λειτουργούν δίκτυα διανομής συνολικού μήκους άνω των 133.000 χιλιομέτρων με υπόγειες και εναέριες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης, διανέμοντας περίπου 15 TWh ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές Muntenia (συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου), Banat και Dobrogea, καλύπτοντας περίπου το 1/3 της τοπικής αγοράς διανομής. Το έργο αναμένεται να κοστίσει 290 εκατ. ευρώ.

«Κύριο μέλημά μας τα επόμενα χρόνια είναι να υλοποιήσουμε τα φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα που ανακοίνωσε ο Όμιλος ΔΕΗ για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της ψηφιοποίησης, του εκσυγχρονισμού και της αναδιαμόρφωσής τους. Οι υποδομές που διαχειρίζονται οι εταιρείες Rețele Electrice έχουν στη διασφάλιση της ενεργειακής μετάβασης και της ανταγωνιστικότητας. Έχουμε ήδη τους πιο αποτελεσματικούς διαχειριστές διανομής στη Ρουμανία και η εξασφάλιση τέτοιας χρηματοδότησης, με ανταγωνιστικά επιτόκια, μας επιτρέπει να διατηρούμε χαμηλό επίπεδο κόστους, με σκοπό το τελικό όφελος των πελατών. Η ανάγκη για επενδύσεις σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων με βέλτιστο κόστος», δήλωσε ο Răzvan Popescu, CFO των εταιρειών στη Ρουμανία.

Υπενθυμίζεται πως τα αρμόδια όργανα των εταιρειών του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία αποφάσισαν την απλούστευση της οργανωτικής δομής με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση, τη μεγαλύτερη ευελιξία και την ταχύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες. Συγκεκριμένα, στη δραστηριότητα της προμήθειας, οι δύο διαφορετικές εταιρείες συγχωνεύονται σε μία, που θα ονομάζεται PPC Energie. Η διαδικασία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους, με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης την 31η Δεκεμβρίου 2024. Αντίστοιχα, στη δραστηριότητα της διανομής, οι τρεις διαφορετικές εταιρείες συγχωνεύονται σε μία, που θα ονομάζεται Rețele Electrice Romania. Η διαδικασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 30 Νοεμβρίου 2024. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η PPC Energie, ως η μοναδική εταιρεία του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία για την προμήθεια ρεύματος, θα μπορεί να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε όλους τους πελάτες της και μία ενιαία εμπειρία εξυπηρέτησης. Παράλληλα, καθώς θα εξυπηρετεί πλέον ενιαία περίπου 3 εκατ. πελάτες, η PPC Energie θα μπορεί να πετυχαίνει μείωση του μέσου κόστους προμήθειας ενέργειας και να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τυχόν αστάθεια στην αγορά ενέργειας.

Αντίστοιχα, η Rețele Electrice Romania, η μοναδική εταιρεία διανομής του Ομίλου στη Ρουμανία μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, θα εξυπηρετεί περίπου 3,1 εκατ. πελάτες, θα μπορεί να λειτουργεί πιο αποδοτικά, θα έχει μεγαλύτερη επενδυτική ευελιξία μέσω πιο ευέλικτης και ταχύτερης κατανομής κεφαλαίων καθ’ όλη τη διάρκεια του ρυθμιστικού κύκλου, και θα επιταχύνει την ανάπτυξη δικτύων καθώς θα έχει βελτιωμένη πρόσβαση σε κεφάλαια χρηματοδότησης. Η συγχώνευση δε θα επηρεάσει τους εργαζομένους των εταιρειών, καθώς οι εργαζόμενοι των απορροφούμενων εταιρειών θα μετακινηθούν στις δύο εταιρείες PPC Energie και Rețele Electrice Romania.

Η Ρουμανία ως χώρα είναι πολύ ελκυστική για τον Όμιλο που εστιάζει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σε χώρες όπου υπάρχουν διασυνδέσεις γιατί εκεί μπορούν να υπάρξουν συνέργειες δραστηριοτήτων. Ο όμιλος ΔΕΗ πρασινίζει συνεχώς, ενώ έχει στο χαρτοφυλάκιό του ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία, εγκατεστημένης ισχύος 4,6 GW, στα οποία αν προστεθούν και τα 2,8 GW, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, αγγίζει τα 2/3 του στόχου που έχει θέσει για την τριετία. Η ΔΕΗ προχωρά το σχέδιό της για επενδύσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ στη Ρουμανία, όπως είχε ανακοινώσει ο επικεφαλής της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης μιλώντας στο συνέδριο ZF Power Summit 2024. «Θα επενδύσουμε 2,5 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια στη Ρουμανία και θα αναπτύξουμε 1,5 GW σε ΑΠΕ και ακόμη περισσότερα ως το 2030. Έχουμε τον τρόπο τα στελέχη και τα σχέδια να κάνουμε τις επενδύσεις τόσο οργανικά όσο και με εξαγορές», είπε ο κ. Στάσσης. «Το δίκτυο είναι σημαντικό και σχεδιάζουμε και επενδύσεις στα δίκτυα. Στη ΔΕΗ έχουμε περισσότερη ζήτηση και χρειαζόμαστε παραγωγή ενέργειας και για αυτό θα επενδύσουμε πολύ», πρόσθεσε. «Είναι στρατηγικός μας στόχος να γίνουμε περιφερειακή δύναμη, και η είσοδος στη Ρουμανία είναι πολύ σημαντική για μας».

Διαβάστε ακόμη