Την επίσπευση της κοινοποίησης στην Επιτροπή ανανεωμένου σχήματος κρατικής ενίσχυσης για τους δικαιούχους μειωμένου Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) ζητά η ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, με επιστολή που απευθύνει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και κοινοποιεί τη ΡΑΑΕΥ. Πρόκειται για μια κίνηση στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΒΙΚΕΝ να δρομολογήσει την είσπραξη των ποσών που αντιστοιχούν στο μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ που δικαιούται οι επιλέξιμες βιομηχανίες, κυρίως της Μέσης Τάσης και στον υψηλότερη συντελεστή στη βάση του οποίου χρεώνονταν. Την ίδια στιγμή, μια σειρά επιχειρήσεων πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ στη βάση του χαμηλού συντελεστή ενώ δεν είναι επιλέξιμοι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται στρέβλωση. Το θέμα της είσπραξης των «οφειλόμενων» ποσών για το ΕΤΜΕΑΡ από τις επιχειρήσεις που δεν ήταν δικαιούχοι χαμηλού ΕΤΜΕΑΡ αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης στο ΥΠΕΝ λίγες ημέρες πριν, με το Υπουργείο να παρουσιάζει το σχέδιό του για την διασταύρωση των επιχειρήσεων που θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά και την καταβολή των ποσών σε πολλές δόσεις ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ, «Ο αναδρομικός έστω καταλογισμός της ορθής χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ σε καταναλωτές οι οποίοι δεν δικαιούντο μειωμένης χρέωσης όχι μόνο για τα έτη 2019 και 2020, αλλά και για το 2021 για το οποίο έχει γίνει εκκαθάριση εδώ και πολλούς μήνες, είναι αναγκαία και αναπόφευκτη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αποτελεί σαφή καταστρατήγηση της εγκριτικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (SA 52413)». Ο Σύνδεσμος επισημαίνει επίσης ότι λόγω της καθυστέρησης στην εκκαθάριση των ετών 2021, 2022 και 2023 οφείλονται σημαντικά ποσά στις επιλέξιμες βιομηχανίες, κύρια της ΜΤ, περίπου 40 εκατ. ευρώ ανά έτος, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει όποια μέτρα ληφθούν να μην περιοριστούν μόνο στην αναδρομική είσπραξη των ποσών για τα έτη 2019 και 2020, αλλά και να δρομολογούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την εκκαθάριση για τα έτη 2021, 2022 και 2023».

Η ΕΒΙΚΕΝ στηλιτεύει το γεγονός ότι η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ γίνεται ακόμη και σήμερα με κριτήριο την τάση του δικτύου στο οποίο είναι συνδεδεμένος κάθε καταναλωτής (λανθασμένη τιμή χρέωσης εκ των προτέρων-ex ante), κάτι που αποτελεί την κύρια αιτία του προβλήματος, που έγκειται στο ότι η ορθή χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ γίνεται μόνο για όσους εισέλθουν στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ εκ των υστέρων (ex post).

Επισημαίνει δε την καθυστέρηση που καταγράφεται στην υποχρέωση της Ελλάδας να κοινοποιήσει το νέο επικαιροποιημένο μηχανισμό κρατικής ενίσχυσης για την παροχή μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ στη βάση των νεών Κατευθυντήριων Γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (CEEAG), κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει στα τέλη του 2023. Όπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ, «Οι νέες κατευθυντήριες περιορίζουν την εφαρμογή μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ μόνο σε επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους και δεν επιτρέπουν πλέον την επέκταση της εφαρμογής του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών (grandfathering), δυνατότητας που παρείχε η προηγούμενη εγκριτική απόφαση». Στο πλαίσιο αυτό, « Η υποχρεωτική συμμόρφωση με τις νέες κατευθυντήριες, ότι δηλαδή πλέον μόνο επιλέξιμοι βιομηχανικοί κλάδοι δικαιούνται μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, δίνει τη δυνατότητα η νέα Υπουργική Απόφαση να καθορίσει εκ των προτέρων τους επιλέξιμους κλάδους, ώστε η χρέωση να γίνεται ορθά από την πηγή».

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία και η Ιταλία έχουν έγκαιρα λάβει τη σχετική έγκριση και εκτιμά ότι η κοινοποίηση του ανανεωμένου μηχανισμού της Ελλάδας προς έγκριση στην Επιτροπή θα οδηγήσει στη λύση των σημερινών προβλημάτων, ήτοι της μη σωστής είσπραξης του ΕΤΜΕΑΡ από την πηγή και όχι από την εκκαθάριση, αποτελώντας τη μοναδική λύση εξορθολογισμού του υφιστάμενου σχήματος που θα κατοχυρώσει ταυτόχρονα τη συνέχιση της εφαρμογής μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ στην εγχώρια βιομηχανία.

Διαβάστε ακόμη