Τον «οδικό χάρτη» για δυναμική εξάπλωση σε πέντε νέες ευρωπαϊκές αγορές (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία και Κροατία) με βάση την Ιταλία που αναδεικνύεται στη δεύτερη πιο σημαντική αγορά μετά την Ελλάδα, για την εδραίωση των ΕΒΙΤDA στα επίπεδα-ρεκόρ της χρήσης του 2023 (1 δισ. ευρώ) και την εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου -που τοποθετείται το α’ εξάμηνο του 2025- περιέγραψαν τα ανώτερα διοικητικά στελέχη της Metlen (πρώην MYTILINEOS) στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης. Ανέλυσαν επίσης τα βασικά συστατικά του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας στα οποία θα στηριχθεί ο νέος κύκλος ανάπτυξης που είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, η καθετοποίηση των δραστηριοτήτων στην αλυσίδα αξίας της ενέργειας, η αξιοποίηση των συνεργειών όχι μόνο μεταξύ των τομέων ενέργειας και μετάλλων αλλά και μεταξύ των διαφορετικών «συνιστωσών» του κλάδου της ενέργειας (από τον οποίο προέρχεται πλέον το 75% της κερδοφορίας της Metlen) και η ωρίμανση του διεθνούς χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος της τάξης των 12 GW κατά τρόπο ασφαλή που να εγγυάται την παραγωγή χρηματοροών σε βάθος χρόνου.

Κομβική αγορά για την περαιτέρω διεθνοποίηση της Metlen ως καθετοποιημένης εταιρείας παροχής ενέργειας και άλλων λύσεων και υπηρεσιών σε τελικούς πελάτες (όχι μόνο νοικοκυριά, αλλά και εμπορικούς, βιομηχανικούς και επαγγελματικούς καταναλωτές) είναι η Ιταλία, μια ώριμη αγορά με πενταπλάσιο μέγεθος σε σχέση με την ελληνική με την οποία είναι διασυνδεδεμένη. Όπως τόνισαν ο επικεφαλής του κλάδου ενέργειας κ. Γιάννης Καλαφατάς και ο επικεφαλής της στρατηγικής κ. Ελένος Καραΐνδρος, στόχος είναι η δραστηριοποίηση σε όλο το φάσμα των ενεργειακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου και του retail. Η Ιταλία προορίζεται να λειτουργήσει ως «εφαλτήριο» για την επέκταση σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία και Κροατία, χώρες στις οποίες έχει ήδη παρουσία η Metlen στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και στην εμπορία φυσικού αερίου και «είναι συνδεδεμένες με την Ελλάδα σε επίπεδο φυσικής διασύνδεσης και τιμών».

Η προετοιμασία για το dual listing

Ένα άλλο μήνυμα που έστειλε η διοικητική ομάδα της Metlen περιγράφοντας τις διεργασίες προς την παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής σε Αθήνα και Λονδίνο (με την είσοδο στον δείκτη FTSE 100 να αποτελεί τον απώτερο στόχο), είναι ότι τα επίπεδα των βασικών θεμελιωδών μεγεθών της εταιρείας (κύκλος εργασιών, EBITDA, καθαρή κερδοφορία) της εξασφαλίζει ακόμα και σήμερα θέση στον FTSE 100 και μάλιστα περίπου στην 50η θέση. Το «στοίχημα» για την εταιρεία είναι η περαιτέρω αύξηση της κεφαλαιοποίησής της (που αγγίζει σήμερα τα 5,3 δισ. ευρώ) κατά τρόπο που να αποτυπώνει πλήρως τα fundamentals, τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και το εκτεταμένο γεωγραφικό αποτύπωμα που «καλύπτει» 40 χώρες σε 5 ηπείρους. Όπως ανέφερε ο Chief Treasury & IR Officer Χρήστος Γαβαλάς, ο λόγος τιμής προς κέρδη (P/E) των εταιρειών του δείκτη FTSE 100 είναι γύρω στο 12, ενώ της Metlen στο 8, κάτι που υπονοεί σημαντικά περιθώρια ανόδου της τιμής της μετοχής, κάτι που αναγνωρίζουν και όλες οι χρηματιστηριακές, ελληνικές και ξένες που καλύπτουν τη μετοχή.

Ο κ. Καραΐνδρος διευκρίνισε ότι η φορολογική έδρα δεν θα αλλάξει και ότι στόχος του dual listing είναι να καταστεί πιο εξωστρεφής και η μετοχική βάση της εταιρείας, αντανακλώντας καλύτερα το προφίλ της, καθώς «το 50% των δραστηριοτήτων μας είναι στο εξωτερικό, όπως και το 50% των πιστωτικών μας γραμμών». Αναφορικά με τη φόρμουλα του dual listing, αναφέρθηκε ότι η δομή της συναλλαγής θα ακολουθήσει την «πεπατημένη» της Coca Cola 3E και της ΤΙΤΑΝ.

Κερδοφορία…παντός καιρού

Αναφορικά με την εξέλιξη της κερδοφορίας της Metlen, η ανώτερη διοίκηση της εταιρείας παρέπεμψε στην επικαιροποιημένη κατεύθυνση (guidance) για τη φετινή χρήση που θα δώσει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος στις 25 του μήνα, επ’ αφορμή της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου. Η Γενική Οικονομική Διευθύντρια Ελευθερία Κοντογιάννη υπογράμμισε ότι οι εντυπωσιακές επιδόσεις του 2022 (έτος κατά το οποίο τα μεγέθη όλων των ενεργειακών εταιρειών επηρεάστηκαν από το περιβάλλον τιμών που διαμόρφωσε η ενεργειακή χρήση) δεν ήταν πυροτέχνημα, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη χρήση του 2023 κατά την οποία τα EBITDA της Metlen έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών σημείωσε οριακή μόνο υποχώρηση, παρά τον εξορθολογισμό των τιμών των εμπορευμάτων. «Η κερδοφορία είναι επαναλαμβανόμενη και βιώσιμη», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι προς το παρόν ο πήχης για την τρέχουσα χρήση έχει τεθεί στο 1,1-1,2 δισ. ευρώ. Η σταθεροποίηση της κερδοφορίας στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ είναι το στρατηγικό στοίχημα που έχει τεθεί και που κερδίζεται χάρη στις διαφοροποίηση των πηγών εσόδων και τις μεταξύ τους συνέργειες. Οι επιδόσεις είναι θεαματικές είτε η τιμή του φυσικού αερίου είναι 40 ευρώ/MWh είτε 140 ευρώ, καθώς στην πρώτη περίπτωση αποκομίζουμε κέρδη από τη μείωση του κόστους της μεταλλουργίας και της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ στη δεύτερη από την εμπορία φυσικού αερίου, τονίστηκε μεταξύ άλλων για να αναδειχθεί ακριβώς η αξία του business model της Metlen που θωρακίζει την κερδοφορία από τις διακυμάνσεις των τιμών του αλουμινίου και του φυσικού αερίου.

Σημειώνεται τέλος ότι στο «μέτωπο» των ΑΠΕ κεντρική θέση καταλαμβάνουν -και θα συνεχίσουν να το κάνουν- τα φωτοβολταϊκά, στα οποία επενδύονται ετησίως ποσά της τάξης των 1-1,5 δισ. ευρώ, που αφορούν πάντα έργα με «κλειδωμένες» σταθερές τιμές αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, στη βάση των οποίων εξασφαλίζεται και τραπεζικός δανεισμός με το μοντέλο του project finance. Όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, προορίζονται για ιδιοκατανάλωση της Metlen, είτε για την τροφοδοσία της Αλουμίνιον της Ελλάδος, είτε για το πελατολόγιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη