Επενδύσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ για την πενταετία 2024-2028 μέσα από την υλοποίηση 176 έργων προβλέπει το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου (ΣΑΔ) του ΔΕΔΔΗΕ που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής για να συγκεντρώσει τις απόψεις της αγοράς προτού το καταθέσει προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ.

Τα περισσότερα από τα έργα αφορούν στην ενίσχυση του Δικτύου (μέσω επαύξησης Υποσταθμών και κατασκευής νέων) με το βλέμμα στην σύνδεση νέων έργων ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια και στην αντικατάσταση και ανακαίνιση στοιχείων του Δικτύου, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της ανθεκτικότητάς του. Στα λοιπά έργα του δικτύου δεσπόζει το mega-project της αντικατάστασης των παλαιών μετρητών από τους νέους, έξυπνους» μετρητές, ενώ προβλέπονται και έργα για αισθητική αναβάθμιση, παραλλαγές δικτύου, σύνδεση χρηστών και επενδύσεις υποστήριξης ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων.

Ο σχεδιασμός του ΔΕΔΔΗΕ προδιαγράφει αύξηση κάθε χρόνο των επενδύσεων για την ενίσχυση του δικτύου, αφού για φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 84,25 εκατ. ευρώ, το 2025 στα 93,05 εκατ. ευρώ, το 2026 στα 96,69 εκατ. ευρώ και θα σημειώσουν άλμα τα δυο τελευταία έτη της περιόδου αναφοράς, στα 151,93 εκατ. ευρώ το 2027 και τα 152,43 εκατ. ευρώ το 2026, αγγίζοντας τα 600 εκατ. ευρώ συνολικά. Να σημειωθεί ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσονται σημαντικά έργα υποθαλάσσιων διασυνδέσεων μέσης τάσης που ολοκληρώθηκαν μέσα στο τρέχον έτος, όπως το υποβρύχιο καλώδιο Κόλπου Καλλονής Λέσβου και οι διασυνδέσεις Τροιζηνίας- Πόρου, Πλάκας- Σπιναλόγκας, Κεραμωτής-Θάσου και Οινουσσών Παναγιάς. Μεταξύ των πιο ώριμων έργων που είτε ολοκληρώθηκαν φέτος είτε οι εργασίες κατασκευής είναι σε προχωρημένη φάση είναι η επαύξηση των Υποσταθμών Γρεβενών, Πύλου, Δομοκού και Φλώρινας, η ανακατασκευή και επαύξηση του ΚΥΤ Αράχθου καθώς και η κατασκευή των Υποσταθμών σε Θήρα, Μήλο, Φολέγανδρο και Σέριφο με ορίζοντα το 2025, ένα σύμπλεγμα έργων που συνδέονται με τη Δ’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων στο Ηπειρωτικό Σύστημα.

Στο νέο Σχέδιο Ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ παρέχονται και κάποιες λεπτομέρειες αναφορικά με την πρόοδο του έργου των έξυπνων μετρητών που θα υλοποιηθεί βαθμιαία με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, με συνολικό προϋπολογισμό 1,13 δισ. ευρώ. Οι προβλεπόμενες χρηματοροές για την περίοδο 2024-2028 ανέρχονται σε συνολικά σε 734,12 εκατ. ευρώ, με τη διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα (5.200.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί) καθώς και την ένταξή τους σε σύστημα τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα, θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε Πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ενέκρινε την αναθεωρημένη μεθοδολογία υπολογισμού του Επιτρεπόμενου Εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ για την ρυθμιστική περίοδο 2025-2028. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής έχει υποβάλει αίτημα για αύξηση του WACC στο 8,2% (έναντι 7,66% που είχε εγκριθεί για την τρέχουσα ρυθμιστική περίοδο 2021-2024.