Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου, καθώς την επόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η συνάντηση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με την κυπριακή πλευρά σε σχέση με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης-κόστους οφέλους του έργου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μελών της κυπριακής κυβέρνησης με στελέχη της γενικής διεύθυνσης ενέργειας της Ε.Ε., στον απόηχο βέβαια της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου για μη ανάκτηση δαπανών (μέσω των τελών χρήσης συστήματος) πριν από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου.

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε λόγο για απόφαση που καθιστά το έργο μη βιώσιμο. «Η απόφαση αυτή ανατρέπει την προηγούμενη απόφαση μεθοδολογίας εσόδου (ΡΑΕΚ 022/2023, 25/1/2023, Παράρτημα 1), η οποία είχε ληφθεί όταν το έργο είχε ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης και βάσει αυτής ο ΑΔΜΗΕ έλαβε την επενδυτική απόφαση να γίνει φορέας υλοποίησης του έργου, τον Οκτώβριο του 2023», ανέφερε ο κ. Μανουσάκης. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου αίτηση αναθεώρησης της απόφασης.

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί η μελέτη κόστους- οφέλους του έργου. Από την αξιολόγηση της μελέτης θα κριθεί εάν θα συμμετέχει η κυπριακή πλευρά με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Υπενθυμίζεται, πως η κυπριακή κυβέρνηση αρχικά είχε αποφασίσει να καταβάλει τα 100 εκατ. ευρώ ως επιδότηση για το έργο. Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα πρέπει να δοθεί λύση, γιατί όσο καθυστερεί το έργο γίνεται πιο ακριβό και δεύτερον να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του έργου.

Διαβάστε ακόμη