Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη και της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιείται το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Το έργο προωθείται από τον ΑΔΜΗΕ και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την κυπριακή πλευρά για ρυθμιστικά θέματα καθώς και για τυχόν συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επένδυση.
Υπενθυμίζεται πως στη «μάχη της Κύπρου» έχει ριχτεί ο ΑΔΜΗΕ, με στόχο να κάμψει τις αντιστάσεις στο μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, το Great Sea Interconnector. Παρά τις προσπάθειες, η «μάχη» δεν εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς το ψυχρό κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο για το έργο επιβεβαιώθηκε χθες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), με μια απόφαση που δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι δεν ανταποκρίνεται θετικά στα αιτήματα του Διαχειριστή. Ο ΑΔΜΗΕ προσπαθεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα του έργου και να μειώσει τους κινδύνους. Σε αυτό το πλαίσιο, είχε ζητήσει από την ελληνική ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) να δώσει την έγκρισή της, ώστε να λαμβάνει πληρωμές πριν ακόμη τεθεί σε λειτουργία η διασύνδεση, από το στάδιο της κατασκευής. Η ΡΑΑΕΥ «άναψε πράσινο» σε αυτό το αίτημα, με τον ΑΔΜΗΕ να κάνει λόγο, σε σχετική ανακοίνωση, για «απόφαση – ορόσημο».
Ωστόσο, η Λευκωσία πολύ γρήγορα χάλασε την πανηγυρική ατμόσφαιρα, με τη δημοσίευση της απόφασης της ΡΑΕΚ, που καθιστά σαφές ότι άλλη οικονομική διευκόλυνση δεν θα εγκριθεί: «Λαμβανομένης υπόψη της υψηλής πρόσθετης απόδοσης (WACC premium) που έχει ήδη χορηγηθεί (…) δεν κρίνεται εύλογη η εισήγηση του Φορέα Υλοποίησης για παροχή του κανονιστικού κινήτρου αναφορικά με την αναγνώριση εύλογης απόδοσης και εσόδου και ανάκτηση κατά την κατασκευαστική περίοδο, και οποιεσδήποτε δαπάνες αφορούν την περίοδο αυτή δεν θα αναγνωριστούν και/ή ανακτηθούν με οποιοδήποτε τρόπο πριν από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου», τονίζει η ΡΑΕΚ. Απορρίπτει, επίσης, πολλά άλλα αιτήματα του ΑΔΜΗΕ, μεταξύ των οποίων και το αίτημα για πρόσθετες εξασφαλίσεις έναντι κινδύνων που ξεφεύγουν από τον έλεγχο του Φορέα Υλοποίησης του Έργου. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα έχει νέο κύκλο συναντήσεων στην Κύπρο στις 11 Ιουλίου. Εύλογα μπορούμε να υποθέσουμε ότι η συνάντηση εργασίας με τη διοίκηση της ΡΑΕΚ δεν θα είναι πολύ ευχάριστη.
Μανουσάκης: Η απόφαση της ΡΑΕΚ καθιστά τον Great Sea Interconnector μη βιώσιμο
Μη βιώσιμο καθίσταται το έργο του Great Sea Interconnector μετά τη νέα απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ)για τη μεθοδολογία εσόδου, η οποία ανακοινώθηκε χθες στον ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή.
Η απόφαση ΡΑΕΚ 215/02-07-2024 για τη μεθοδολογία εσόδου του GSI ανατρέπει την προηγούμενη απόφαση μεθοδολογίας εσόδου, και «αυτή η ανατροπή δημιουργεί αρνητική παρούσα αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ για το έργο. Δημιουργεί θέμα ασφάλειας δικαίου για την επένδυση και θέμα εμπιστοσύνης στις διοικητικές αποφάσεις και πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα προκειμένου να συνεχιστεί το έργο. Είμαστε σε συνεννόηση με τη ΡΑΕΚ για να κατατεθεί αίτηση αναθεώρησης τις αμέσως επόμενες ημέρες», τόνισε ο Μάνος Μανουσάκης.
«Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου που ανακοινώθηκε χθες στον ΑΔΜΗΕ καθιστά το έργο του Great Sea Interconnector, μη βιώσιμο. Η απόφαση αυτή ανατρέπει την προηγούμενη απόφαση μεθοδολογίας εσόδου (ΡΑΕΚ 022/2023, 25/1/2023, Παράρτημα 1), η οποία είχε ληφθεί όταν το έργο είχε ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης και βάσει αυτής ο ΑΔΜΗΕ έλαβε την επενδυτική απόφαση να γίνει φορέας υλοποίησης του έργου, τον Οκτώβριο του 2023. Αυτή η ανατροπή δημιουργεί αρνητική παρούσα αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ για το έργο. Δημιουργεί θέμα ασφάλειας δικαίου για την επένδυση και θέμα εμπιστοσύνης στις διοικητικές αποφάσεις και πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα προκειμένου να συνεχιστεί το έργο. Είμαστε σε συνεννόηση με τη ΡΑΕΚ για να κατατεθεί αίτηση αναθεώρησης τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί μέσω της απόφασης της ΡΑΑΕΥ ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην ηλεκτρική διασύνδεση κατά τη διάρκεια της κατασκευής της ώστε να είναι το έργο βιώσιμο. Αναμένουμε μία αντίστοιχη απόφαση και από την κυπριακή πλευρά.
Το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι Κύπριοι καταναλωτές κατά την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου είναι μόλις 0,6 λεπτά του ευρώ ανά KWh, κόστος το οποίο θα ανακτηθεί από τη μείωση που θα προκαλέσει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.
Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει την οικονομική ευρωστία να κατασκευάσει το έργο, αλλά υπό τα δεδομένα που δημιουργεί αυτή η ρυθμιστική απόφαση κανένας επενδυτής δεν θα γινόταν μέτοχος.
Συνεπώς αν η απόφαση δεν αλλάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες, το έργο θα σταματήσει. Η εξέλιξη αυτή θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική για τους καταναλωτές της Κύπρου, καθώς θα χαθεί η ευκαιρία να μειωθεί το πολύ υψηλό κόστος ενέργειας που πληρώνουν σήμερα.
Διαβάστε ακόμη