Εκτός από την Intrakat, που μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ διαθέτει ηγετική παρουσία στη ρουμανική αγορά έργων υποδομής, προς τις δύο γειτονικές αγορές στοχεύουν και οι άλλοι ισχυροί εγχώριοι κατασκευαστές. Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης προανήγγειλε, στην πρόσφατη γενική συνέλευση, νέες κινήσεις του ομίλου στις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας (στην τελευταία διαθέτει πολυετή παρουσία), ενώ και στην ΑΒΑΞ επιδιώκουν να ενισχύουν περαιτέρω την παρουσία τους.

Ο επικεφαλής της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου είπε στην τελευταία γενική συνέλευση πως στόχος του ομίλου είναι να τετραπλασιάσει τα έσοδά του στη ρουμανική αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια. Στην ίδια συνέλευση τονίστηκε πως ο κατασκευαστικός όμιλος έχει πλεονεκτήματα καθώς ήδη διαθέτει ανεπτυγμένα εργοτάξια σε ολόκληρη τη χώρα και σημαντικό μηχανολογικό και άλλο εξοπλισμό. Μεταξύ άλλων ήδη λειτουργεί δύο μετροπόντικες ενώ άλλοι δύο είναι έτοιμοι προς χρήση για την κάλυψη αναγκών σε οδικά και σιδηροδρομικά έργα.

Το ενδιαφέρον των ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων συνδέεται και με τις θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη των γειτονικών αγορών τόσο στον τομέα των υποδομών, όσο και των κτιριακών έργων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών (FIEC) η κατασκευαστική αγορά της Βουλγαρίας προσέγγισε τα 5,92 δισ. ευρώ με πτώση κατά σχεδόν 10% σε σύγκριση με το 2022. Όμως φέτος η γειτονική χώρα προβλέπεται πως θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά σχεδόν 20% της κατασκευαστικής δραστηριότητας με βάση τις προβλέψεις της FIEC. Η μεγαλύτερη άνοδος προβλέπεται στον τομέα της κατασκευής κατοικιών (23,5%) αλλά και στα έργα υποδομής (18,2%). Τα περιθώρια ανάπτυξης, ειδικά στον τομέα των έργων υποδομής είναι μεγάλα καθώς η συγκεκριμένη αγορά υπολείπεται σημαντικά της αγοράς κατασκευής κτιρίων (κατοικιών και επαγγελματικών κτιρίων).

Πολύ μεγαλύτερη και πιο ώριμη, με παρουσία αρκετών διεθνών ομίλων, είναι η αγορά έργων υποδομής της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της FIEC, τα έργα υποδομής που συμβασιοποιήθηκαν το 2023 στην Ρουμανία είχαν συνολικό προϋπολογισμό 11,84 δισ. ευρώ με σημαντική αύξηση από τα περίπου 7,4 δισ. ευρώ του 2022. Στον τομέα των κατοικιών, το 2023 εκδόθηκαν στη Ρουμανία περίπου 104.500 οικοδομικές άδειες αλλά φέτος προβλέπεται σημαντική κάμψη με την έκδοση 78.500 οικοδομικών αδειών. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι το 2030 θα προκηρυχθούν στην Ρουμανία δημόσια και ιδιωτικά έργα συνολικού ύψους 180 δισ. ευρώ.

Στην τελευταία γενική συνέλευση, προ ημερών, η διοίκηση της Intrakat υποστήριξε πως το γεωγραφικό μείγμα των εσόδων του ομίλου θα διαφοροποιηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια με αύξηση του μεριδίου της Ρουμανίας από 8% σήμερα σε 25%. Όπως τονίστηκε, στη ρουμανική αγορά τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να δημοπρατηθούν έργα συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ. Περισσότερο από το 50% των πόρων που θα διατεθούν στη Ρουμανία από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή τα 17,5 από τα 28,5 δισ. ευρώ, διοχετεύονται στον κλάδο των κατασκευών. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και ο τομέας της ενέργειας όπου προβλέπεται πως η εγκατεστημένη ισχύς έργων ΑΠΕ θα φτάσει το 2026 τα 16 GW από 11,2 GW το 2023. Ειδικά στην πράσινη ενέργεια, στη ρουμανική αγορά κινούνται η ΔΕΗ, η Metlen και αρκετές άλλες ελληνικές εταιρείες.

Στη Ρουμανία, η ΑΒΑΞ έχει αναλάβει, για λογαριασμό του ομίλου Mass Group Holding (MGH), τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 1.750 ΜW, συνολικού προϋπολογισμού 673,5 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη είχε αναλάβει και τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ενώ διεκδικεί και άλλα έργα στον ίδιο τομέα. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει μακρόχρονη παρουσία στην αγορά της Βουλγαρίας, τόσο στον τομέα των κατασκευών όσο και της πράσινης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη