Ο πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ, Απόστολος Μούργος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ομίλου των Παραπολιτικών και της ΤΕΧΑΝ για την ημέρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μέσα από την τοποθέτηση των πολυκέντρων η ανακύκλωση πλέον έχει γίνει μαζική, ενώ μίλησε και για τη σημασία της στο παρόν και στο μέλλον.

Αναφορικά με τα δώρα που θα δοθούν στα σχολεία που θα βραβευτούν, ο κ. Μούργος είπε ότι «είναι δύο διαφορικοί διαγωνισμοί που ολοκληρώθηκαν και σήμερα έχουμε την απονομή των επάθλων στα πρωτεύοντα τμήματα. Το πρώτο δώρο είναι ένα ταξίδι 5 ημερών για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος που θα κερδίσει σε όποια πόλη της Ευρώπης επιλέξουν. Το δεύτερο έπαθλο ειναι ταξίδι 5 ημερών για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος σε όποια πόλη της Ελλάδος επιλέξουν και το τρίτο δώρο είναι ένα smart watch για όλους τους μαθητές των σχολικών τμημάτων. Επίσης θα δώσουμε μια επιπλέον παροχή σε κάθε δήμο από τους υπόλοιπους 39 της περιφερειακής ένωσης των Δήμων Αττικής στα πρωτεύοντα τμήματα θα δώσουμε έξτρα δώρα.

Οι διαγωνισμοί αυτοί που πραγματοποιούμε τα τελευταία 25 χρόνια δημιουργούν οικολογική συνείδηση στα παιδιά, επηρεάζουν τους γονείς τους. Το βλέπουν σαν παιχνίδι αλλά στη συνέχεια τους γίνεται συνείδηση και συνεχίζουν να ανακυκλώνουν και τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εγκατεστημένα 50 πολύ- μηχανήματα ανακύκλωσης για πλαστικά μπουκάλια, κουτιά αλουμίνιου στο δήμο Αθηνών. Μέσα από την τοποθέτηση των πολυκέντρων η ανακύκλωση πλέον έχει γίνει μαζική. Βλέπουμε ότι αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η συγκέντρωση και ανακύκλωση συσκευασιών.

Υπάρχει στόχος από την ΕΕ ότι το 2025 το 25% από τα πλαστικά μπουκάλια πρέπει να είναι από ανακυκλωμένο πλαστικό οπότε υπάρχουν και αυτές οι νομικές υποχρεώσεις που όλοι μας πρέπει πλέον να ανακυκλώσουμε μαζικά.

Τα πλαστικά μπουκάλια κατασκευάζονται από πετρέλαιο, λόγω των πολέμων η τιμή του πετρελαίου είναι στα ύψη οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι αρνητικό και για την εθνική οικονομία να παίρνουμε πετρέλαιο να κάνουμε πλαστικά μπουκάλια άρα είναι ένας ακόμα λόγος αυτό για να ανακυκλώσουμε. Επίσης να προσθέσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πριν τρία χρόνια ότι μπήκαμε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που είναι η κυκλική οικονομία και στον πυρήνα της έχει την ανακύκλωση και θα είναι ο σημαντικότερος τομέας για τα επόμενα τριακόσια χρόνια οπότε όλοι μας πρέπει να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες», κατέληξε ο κ. Μούργος.

Διαβάστε ακόμη