Ταχεία αύξηση της αποθήκευσης, επέκταση των δικτύων ηλεκτρισμού, ταχύτερες και πιο διαφανείς αδειοδοτικές διαδικασίες. Αυτό είναι το «τρίπτυχο» των προαπαιτούμενων για να διατηρηθεί η ισχυρή δυναμική των επενδύσεων στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με μελέτη της Wattcrop που ανήκει στην Cero Generation, τον βραχίονα του αυστραλέζικου κολοσσού των υποδομών Macquarie που ωριμάζει ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα με συνολική ισχύ που αγγίζει το 1 GW.

Σύμφωνα με τη Wattcrop, η «εμφάνιση» αρχής γενομένης από πέρυσι των περικοπών πράσινης ενέργειας και των μηδενικών/αρνητικών χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού παραπέμπουν σε ανισορροπία στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης, με το σχέδιο της Ελλάδας να αναδειχθεί σε εξαγωγέα της περίσσειας ενέργειας μέσω των σχεδιαζόμενων νέων διασυνδέσεων να κινείται μεν στη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως να απαιτεί αρκετά χρόνια για να υλοποιηθεί. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται  πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση της αποθήκευσης και στην εισαγωγή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για τη βέλτιστη αξιοποίηση της προσφοράς πράσινης ενέργειας. Παρά τις εστίες προβληματισμού, η εταιρεία εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας ώθηση από την προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρισμό (έστω και με αργούς ρυθμούς) και τον προωθούμενο εξηλεκτρισμό των μεταφορών, της θέρμανσης (δια των αντλιών θερμότητας) και των βιομηχανικών διεργασιών σε κλάδους όπως η τσιμεντοβιομηχανία.

H Wattcrop τονίζει επίσης ότι η πλέον επείγουσα πρόκληση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, «Τα υφιστάμενα σχέδια αναβάθμισης και επέκτασης των δικτύων σε πολλές χώρες είναι υπερβολικά μετριοπαθή και δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση για σύνδεση νέων πράσινων μονάδων παραγωγής. Αν και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα στηρίξουν την αναβάθμιση των δικτύων προκειμένου να συνδεθούν ταχύτερα τα projects, αυτοί που ωθούν τις εξελίξεις είναι οι Διαχειριστές των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής. Εάν τα σχετικά σχέδια δεν επαναξιολογηθούν, οι νέες υποδομές δεν θα επαρκούν για να επιτρέψουν τη σύνδεση όλων των νέων μονάδων ΑΠΕ».

Την ίδια στιγμή, τονίζεται ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη και προσδοκίες στον κλάδο των ΑΠΕ για «άμεσες βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι Διαχειριστές χειρίζονται τη διαδικασία της αδειοδότησης των έργων, προς την κατεύθυνση της αυξημένης διαφάνειας και απλοποίησης».  Όσον αφορά στην προώθηση της αποθήκευσης με μπαταρίες, αν και η Wattcrop σχολιάζει ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς τάσεις, εντούτοις «η πρόοδος είναι αργή». Και καταλήγει ότι «Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια πολύ ελκυστική χώρα για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, με την υλοποίηση σημαντικών ξένων επενδύσεων στον κλάδο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν επενδυτές που φεύγουν από την αγορά ενώ projects των οποίων το σχήμα χρηματοδότησης ολοκληρώνεται και εισέρχονται στη φάση της κατασκευής ελέγχονται κυρίως από εγχώριους καθετοποιημένους ομίλους ή συμπράξεις ελληνικών και ξένων εταιρειών»

Καταλήγοντας, για τα επόμενα δυο χρόνια, η Wattcrop αναμένει την κατασκευή μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκών πάρκων και λίγων αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης. Προβλέπει επίσης ότι θα δούμε τον πρώτο γύρο συγκέντρωσης χαρτοφυλακίων έργων σε λειτουργία και υπό ανάπτυξη. Σχολιάζει ακόμα ότι όσον αφορά τα οικιακά φωτοβολταϊκά και τα φωτοβολταϊκά για εμπορική και βιομηχανική χρήση, «Η Πολιτεία δεν υιοθέτησε τις προτάσεις της αγοράς και δεν ακολούθησε τις βέλτιστες πρακτικές περισσότερο ώριμων αγορών, με τον κλάδο να εξαρτάται υπερβολικά από τις επιδοτήσεις και το μοντέλο του net metering, το οποίο μόλις αντικαταστάθηκε από το net billing οδήγησε σε απότομη επιβράδυνση του κλάδου».

Διαβάστε ακόμη