«Η Ελλάδα έχει αλλάξει πρόσωπο και έχει τα τελευταία 15 χρόνια ξεπεράσει πολλά προβλήματα», σημείωσε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable». «Παρά το γεγονός πως ο μέσος Έλληνας υπέφερε, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα κατά τρόπο θαυματουργό. Εμείς αποφύγαμε την καταστροφή, γιατί ο μέσος Έλληνας δέχθηκε να υποφέρει, αφού το δημόσιο χρέος πληρώθηκε από τις τσέπες του πολίτη», σχολίασε ο κ. Εξάρχου ο οποίος καυτηρίασε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το διακύβευμα είναι να αποφασίσουμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε και να γίνουμε ανταγωνιστικοί».
«Η ΕΕ δυστυχώς δεν έμαθε πολλά. Βλέπουμε την άνοδο της Δεξιάς, το αναλύουμε, αλλά δεν ψάχνουμε το γιατί. Κυβερνούν άνθρωποι που προστατεύουν τον ευρωπαϊκό λύκο, αλλά όχι τον επιχειρηματία που θέλει να κάνει κάτι δικό του. Η ατζέντα της Ευρώπης καλλιεργεί έναν ευρωσκεπτικισμό».
Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης
Οι Βρυξέλλες αν δεν μιλούν με τα κράτη μέλη θα τα οδηγήσουν σε έξοδο, κάτι που δεν το θέλει κανείς. Το Brexit ήταν πλήγμα, αλλά προήχθη έως έναν βαθμό από την πολιτική της ίδιας της Ένωσης. Δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε κάθε κομμάτι της οικονομίας σύμφωνα με τις Βρυξέλλες. Τα ευρωπαϊκά project είναι τα πιο ακριβά. Πληρώνουμε ακριβά τα προϊόντα και εισάγουμε προϊόντα από χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μιλάμε για την τεχνητή νοημοσύνη προσπαθούμε να την εξηγήσουμε, αλλά δεν επενδύουμε σε αυτή. Η Ευρώπη πρέπει να βάλει εκ νέου κάποια θέματα στο τραπέζι και να αλλάξει τρόπο σκέψης. Αυτό που μάθαμε από την ελληνική κρίση όπως είπε ο κ. Εξάρχου είναι πως όταν τα δύσκολα έρχονται, είσαι μόνος σου. Παρά το κοινό νόμισμα πρέπει να προστατευτείς μόνος σου.
Ευρώπη: Ενιαία αγορά ή ομοσπονδιακό κράτος
Οι ανάγκες μίας χώρας πρέπει να ρυθμίζονται κεντρικά, σχολίασε ο κ. Εξάρχου. Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει τι είναι: είναι ενιαία αγορά ή ομοσπονδιακό κράτος. Το διακύβευμα είναι να αποφασίσουμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε και να γίνουμε ανταγωνιστικοί. «Η Ευρώπη καθυστερεί και πρέπει να βρει τι θέλει να είναι. Εξαιτίας έλλειψης ηγεσίας δεν μπορούμε να αντιδράσουμε στον πόλεμος της Ουκρανίας, μιλάμε για μετανάστευση και δεν μπορούμε να δράσουμε. Η ΕΕ δεν έχει ηγεσία».
Στην Ελλάδα από την άλλη πλευρά αναγνώρισε πως υπάρχει μία σταθερή ηγεσία, αλλά δεν μπορεί ένα κράτος μέλος να αντιμετωπίσει προβλήματα που προέρχονται από την Ευρώπη. Έχουμε δύο πολέμους σε εξέλιξη, έχουμε την Κίνα η οποία ολοένα και μεγαλώνει. Δεν ξέρουμε αν είμαστε Έλληνες ή Ευρωπαίοι.
Καμπανάκι Κρούγκμαν για τους ημιαγωγούς από μια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν
Στην ενότητα «Παγκοσμιοποίηση σε έναν κατακερματισμένο κόσμο», μίλησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable». Ιδιαίτερα στην ομιλία του στάθηκε στα διακυβεύματα των αμερικανικών εκλογών για το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας που τίθενται ειδικά στην ΕΕ.
Αναφερόμενος στις αμερικανικές εκλογές, ο Πολ Κρούγκμαν, τόνισε ότι δεν θα ψηφίσει, καθώς από τη μία υπάρχει ο φόβος του Ντόναλντ Τραμπ που θα γύριζε τις ΗΠΑ πίσω στον 19ο αιώνα και θα υπάρξει ακραίος προστατευτισμός, αλλά από την άλλη και η κυβέρνηση Μπάιντεν, έχει μια μεταβίβαση σε μια άλλη μορφή οικονομικού εθνικισμού.
Σχολίασε και αυτοκριτικά, πως συνολικά «αποτύχαμε να εκτιμήσουμε πόσο μεγάλη διατάραξη μπορεί να προκαλέσει η ταχεία ανάπτυξη της παγκοσμιοποίησης». Πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ ένα από τα διακυβεύματα των εκλογών είναι η δράση για το κλίμα, και είναι ένα πολιτικό θαύμα (που γίνεται αυτό). Ο νόμος IRA, που είναι κορυφαίο νομοθέτημα, δεν έχει να κάνει τόσο με τον πληθωρισμό, όσο με την πράσινη ενέργεια. Υπάρχουν έντονα στοιχεία του οικονομικού εθνικισμού και θα επιβιώσει λόγω αυτού», σχολίασε. «Μέχρι να το ξεφορτωθούν θα υπάρχουν π.χ εργοστάσια μπαταριών στην Τζώρτζια».
Αναφερόμενος σε ζητήματα ασφάλειας είπε, ότι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο, ή μάλλον ο δράκος, είναι η εθνική ασφάλεια, εδώ στην ΕΕ ξέρετε ότι ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος, υπάρχει πόλεμος (Ρωσίας-Ουκρανίας). Υπάρχουν ανησυχίες εθνικής ασφάλειας και στη βιομηχανία. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν πολιτικές που λαμβάνουν τέτοια ζητήματα υπόψιν». Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «ο παγκόσμιος εφιάλτης θα είναι μια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν, λόγω της βιομηχανίας ημιαγωγών της (λόγω της εξάρτησης ΗΠΑ και ΕΕ από αυτούς)». «Η προσέγγισή μου είναι πολύ αμερικανοκεντρική», είπε, «αλλά η ΕΕ υπολείπεται στα αμυντικά ζητήματα, στα εμπορικά ζητήματα έχει μεγαλύτερη ομοιογένεια».
Τόνισε επίσης ότι «πρέπει να απομακρυνθούμε από την προσέγγιση ”είναι καλή η παγκοσμιοποίηση” και να γειώσουμε αυτή την προσέγγιση με όρους πολιτικής οικονομίας».
Πρόσθεσε, ότι «ίσως μπορούμε να έχουμε μια αμοιβαιότητα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, π.χ με επιχορηγήσεις για το κλίμα, ή από τη συμμαχία της Δύσης. Αν η Ευρώπη αναπτύξει σοβαρές πράσινες υποδομές και οι ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αμοιβαίες πράξεις υπέρ του κλίματος», είπε.
Διαβάστε ακόμη