Στη σύσταση επιπλέον τριών εταιρειών στον χώρο των ΑΠΕ προχώρησαν ο Όμιλος Motor Oil, μέσω του βραχίονα της MORE (Motor Oil Renewable Energy) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με σκοπό να διευρύνουν περαιτέρω τη στρατηγική τους «πράσινη» συνεργασία, που έρχεται και κουμπώνει με την πρώτη σύμπραξη μέσω της κοινής εταιρείας Hellenic Hydrogen στην αγορά του «πράσινου» υδρογόνου. Η σύμπραξη της ΔΕΗ με τη Motor Oil πρόκειται για στρατηγικής σημασίας κίνηση γύρω από την πράσινη μετάβαση, με το βάθος της ενεργειακής συμμαχίας να αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Στις πέντε εταιρείες «ΠΤΕΛΕΟΣ Solar Α.Ε», «Άτλας Solar Α.Ε.», «ΑΛΥΣΤΡΑΤΗ Solar Α.Ε.», «ΣΠΗΛΑΙΟ Solar Α.Ε», «ΑΡΣΙΝΟΗ Solar Α.Ε.» που είχαν συσταθεί με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ προστίθενται ακόμα τρεις: «KORMISTA Solar», «NIKOPOLI SOLAR S.A.», «MESAIO SOLAR S.A.», με μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ.

Σκοπός και των εταιρειών είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μετατροπή αιολικής ενέργειας, κατασκευαστικές εργασίες για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μετατροπή ηλιακής ενέργειας, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, υπηρεσίες εκπόνησης ενεργειακών μελετών (θερμοηλεκτρικών, υδροηλεκτρικών, πυρηνικών κ.λπ.), εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος, υπηρεσίες εμπορίου (πώλησης) ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπενθυμίζεται πως η Motor Oil απέκτησε ποσοστό στην UNAGI, εταιρεία που κατέχει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Motor Oil Renewable Energy απέκτησε το 75% των μετοχών της UNAGI που ανήκε τους μετόχους της Cantreva (την οικογένεια Μανωλόπουλου). Η Unagi κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio, οι οποίες με τη σειρά τους κατέχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και στην Κεντρική Ελλάδα. Το 49% αυτών των εταιρειών έχει περάσει στον έλεγχο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», που σημαίνει ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων περνάει πλέον από κοινού στις θυγατρικές της ΔΕΗ και της Motor Oil, με τις δύο εταιρείες να εδραιώνουν τη συνεργασία τους.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των οκτώ εταιρειών στελεχώνονται με τον επικεφαλής της MORE Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, τον επικεφαλής της ΔΕΗ ΑΝ. Κωνσταντίνο Μαύρο, καθώς και τους Κυριακούλης Στρατάκος, Παναγιώτης Ζιώγος και Χρήστος Κεραμιώτης.

Διαβάστε ακόμη