Έως το τέλος του έτους αναμένονται οι αποφάσεις για την πώληση της συμμετοχής του 35% που κατέχει η Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Ελληνικό Δημόσιο (που μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το υπόλοιπο 65%) και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Elpedison δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας. Από το βήμα της ΓΣ, ο κ. Σιάμισιης εξήγησε τους λόγους που επιτάσσουν την αποεπένδυση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, δηλαδή της Helleniq Energy, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου που προοιωνίζεται ότι σύντομα θα καθαρίσει το τοπίο για τους όρους της απεμπλοκής της Helleniq Energy από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με δεδομένες τις αβεβαιότητες που υπάρχουν που επηρεάζουν την αποτίμηση της τελευταίας.

Αναφορικά με το επόμενο «κεφάλαιο» της Elpedison, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι οι συζητήσεις με τους Ιταλούς της Edison, τους επί 15 χρόνια εταίρους τους στον όμιλο ηλεκτροπαραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να είναι σαφής η έκβασή τους. Ο ίδιος άφησε μικρές πιθανότητες να βρεθεί ένα νέο modus vivendi που να επιτρέπει την συνύπαρξη των δυο μετόχων στο σχήμα της Elpedison, όπως π.χ. να μειωθεί το ποσοστό της Edison ή να γίνει συμφωνία που θα δίνει στην Helleniq το μάνατζμεντ στην Ελλάδα. Το επικρατέστερο σενάριο, ωστόσο, παραμένει η εταιρεία να καταλήξει στον πλήρη έλεγχο του ενός εκ των δυο εταίρων, χωρίς όμως να είναι σαφές ποιος θα είναι αυτός. Η μεν Edison φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι δεν θέλει να φύγει από την Ελλάδα, η δε Helleniq Energy στο πλαίσιο της καθετοποίησης στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας (και με δεδομένο τον σχεδιασμό για απεμπλοκή από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας που έχει δραστηριότητες ανταγωνιστικές προς αυτές της Elpedison) θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει -υπό όρους- τον πλήρη έλεγχο της Elpedison για να έχει «ολοκληρωμένη πρόσβαση στην αγορά».

Όπως εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ηelleniq Energy, έχουμε επενδύσει περί το μισό δισ. ευρώ στις ΑΠΕ και καθώς το μοντέλο αλλάζει και οι κίνδυνοι αυξάνονται καθώς τελειώνει η εποχή των «κλειδωμένων» τιμών αποζημίωσης, «απαιτείται μια πιο ολιστική διαχείριση του χαρτοφυλακίου για να μπορούμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες μας. Από τη στιγμή λοιπόν που μπαίνουμε σε μια διαδικασία καθετοποίησης, θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στο πελατολόγιο της Elpedison (και πολύ περισσότερο όταν ο μεγαλύτερος πελάτης της εταιρείας είναι η Helleniq Energy) και να μπορούμε να το διαχειριστούμε». Από την άλλη μεριά, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, στο «ζύγι» θα προσμετρηθεί και το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια η Helleniq Energy έχει επενδύσει περί τα 500 εκατ. ευρώ στην Elpedison, αλλά δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ μέρισμα.

Ερωτώμενος για τα σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό στην παραδοσιακή δραστηριότητα των καυσίμων σε συνέχεια της επισήμανσης κατά την Γενική Συνέλευση ότι «έχουμε υπερεπενδύσει στην Ελλάδα και πρέπει να βγούμε προς τα έξω» ο κ. Σιάμισιης περιέγραψε έναν σχεδιασμό πιο άμεσης εφαρμογής που περιλαμβάνει εξαγορά δικτύου πρατηρίων σε γειτονική χώρα των Βαλκανίων και μπορεί να «ξεκλειδώσει» συνέργειες με την επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων που επιδιώκει η Helleniq Energy και ένα πιο μακρόπνοο σχέδιο για «έξοδο» μέσω της δραστηριότητας εμπορίας πετρελαιοειδών στις μεγάλες αγορές της Αφρικής και της Άπω Ανατολής, που δεν αντιμετωπίζουν δημογραφικό πρόβλημα και εμφανίζουν υψηλή ζήτηση για ενέργεια.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy εξειδίκευσε τον οδικό χάρτη για τις έρευνες για φυσικό αέριο τόσο στα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο όπου είναι μόνος παραχωρησιούχος, όσο και στα δυο οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου παραχωρησιούχος είναι η κοινοπραξία Exxon Mobil-Helleniq Energy με λειτουργό (Operator) την αμερικανική εταιρεία. Όπως είπε, τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων που συλλέχθηκαν από τις σεισμικές έρευνες και η απόφαση για διερευνητική γεώτρηση θα ληφθεί σε ορίζοντα 12-18 μηνών, με το δωδεκάμηνο να προβάλλει ως το επικρατέστερο «σενάριο». Να σημειωθεί ότι ένα μήνα πριν από το βήμα της Συνόδου του East Med Gas Forum στην Αθήνα, ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Exxon Mobil σε Κρήτη και Ελλάδα Βαρνάβας Θεοδοσίου είχε πει ότι η απόφαση για τη διενέργεια διερευνητικής γεώτρησης στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης αναμένεται να ληφθεί έως τα τέλη του έτους και εφόσον αυτό συμβεί, τότε το πρώτο γεωτρύπανο θα μπορούσε να εμφανιστεί προς τα τέλη του επόμενου έτους ή στις αρχές του 2026.

Διαβάστε ακόμη