Από τη θεωρία στην πράξη περνά και το σχέδιο της ΔΕΗ για μία πιο ουσιαστική είσοδο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, μέσω του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε χθες κατά τη διάρκεια της Τακτικής Συνέλευσης των μετόχων το σχέδιο απόσχισης του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου και εισφοράς του στην 100% θυγατρική που θα φέρει τον διακριτικό τίτλο FiberGrid. Συνεπώς, ο Τηλεπικοινωνιακός Κλάδος χονδρικής της ΔΕΗ που μεταβιβάζεται στη θυγατρική FiberGrid περιλαμβάνει το «παλαιό» αστικό δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το έτος 2003 και μετά, το υπό ανάπτυξη «νέο» δίκτυο οπτικών ινών και τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού (εξοπλισμός, μηχανήματα κ.λπ.) μαζί με αποθέματα, υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα, πληροφοριακά συστήματα κ.λπ. καθώς και από βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους.

Τα σχέδια του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ για τη σύσταση της FiberGrid είχαν ανακοινωθεί από τα τέλη Μαΐου, ενώ ήδη από τον Μάρτιο του 2022 είχε παρθεί η στρατηγική απόφαση η ΔΕΗ να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Ουσιαστικά δηλαδή να καταστεί πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην αγορά χονδρικής, κατά το πρότυπο αντίστοιχων ενεργειακών επιχειρήσεων του εξωτερικού. Υπενθυμίζεται ότι η απόσχιση αυτή καθ’ αυτή δεν θα επηρεάσει τα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου της ΔΕΗ, δεδομένου ότι η FiberGrid ενοποιείται πλήρως, αφού η ΔΕΗ ήδη κατέχει και θα εξακολουθήσει να κατέχει το 100% της «νέας» εταιρείας.

Η νέα αυτή στρατηγική υπαγορεύεται από το γεγονός ότι, πολλοί αναμένουν λόγω των ΑΠΕ τα ενεργειακά αγαθά να καταστούν commodities. Αυτό ακριβώς που συμβαίνει σήμερα στις τηλεπικοινωνίες. Έτσι η αξιοποίηση των επενδύσεων που έχουν γίνει στην ενέργεια (π.χ. σε δίκτυα), εφόσον αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων (π.χ. τηλεπικοινωνίες), είναι πρωταρχικής σημασίας για τους παρόχους ενέργειας.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το δίκτυο οπτικών ινών της FiberGrid, έχει φτάσει μέσα σε 10 μήνες σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής. Πρόθεση της εταιρείας είναι, μέχρι το τέλος του 2024 να φτάσει σε 500.000 σπίτια και επιχειρήσεις της χώρας, ενώ για το 2025 ο στόχος είναι να φτάσει 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η εταιρεία πρόσφατα ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου FTTH σε επιπλέον περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ θ’ αναπτύξει αντίστοιχα δίκτυα σε Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια και Μεγαλόπολη. Με την ανάθεση αυτή εκτιμάται ότι το δίκτυο της FiberGrid θα φτάσει σε περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τελικός στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, μόνον οι επενδύσεις που θα γίνουν στην τριετία 2024-2026 θα φτάσουν τα 680 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην αρχιτεκτονική του δικτύου που κατασκευάζει η ΔΕH FiberGrid αντιστοιχεί μία οπτική ίνα ανά συνδρομητή μέχρι το σημείο συγκέντρωσης (καμπίνα) εξασφαλίζοντας τη μελλοντική επεκτασιμότητα του δικτύου και δίνοντας στους παρόχους τη δυνατότητα υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber).

Η ΔΕΗ έχει μετασχηματιστεί σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό Όμιλο, ο οποίος εκτείνεται από την παραγωγή, εμπορία και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας έως τις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτροκίνηση. Ειδικότερα όσον αφορά το πεδίο της ηλεκτροκίνησης, κατέγραψε σημαντική πρόοδο το 2023 καταφέρνοντας να διατηρήσει ένα μερίδιο της τάξης του 35% στα δημόσια σημεία φόρτισης (CPs) στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, επέκτεινε το δίκτυο ηλεκτροκίνησης φτάνοντας τα 2.000 σημεία φόρτισης στην Ελλάδα (διπλάσια σε σχέση με το 2022) μαζί με επιπλέον 386 σημεία φόρτισης στη Ρουμανία, ενώ στοχεύει πλέον στην επέκταση του δικτύου φτάνοντας τα 10.000 σημεία φόρτισης έως το 2030. Η ΔΕΗ βραβεύτηκε για το καλύτερο δίκτυο δημόσιων σημείων φόρτισης και την καλύτερη εφαρμογή για ηλεκτρικά οχήματα (EV) στα Mobility Awards 2023, αντικατοπτρίζοντας όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, την ηγετική μας θέση στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Διαβάστε ακόμη