Tο εργαστήριο Ρομποτικής του ΔΕΗ Innovation Hub υποδέχτηκε μία πολυσυλλεκτική ομάδα 10 φοιτητών από 8 χώρες του κόσμου (Ινδία, Ιράν, ΗΠΑ, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο και Λίβανο), μέλη του μεταπτυχιακού προγράμματος «EUREC Master in Renewable Energy» της EUREC (The Association of European Renewable Energy Research Centres) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο LinkedIn, οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το εξειδικευμένο προσωπικό του εργαστηρίου και να ενημερωθούν σχετικά με την επιθεώρηση πτερυγίων ανεμογεννητριών και γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση drones, μία υπηρεσία που το ΔΕΗ Innovation Hub παρέχει ήδη στους πελάτες του. Την παρουσίαση ακολούθησε μία δοκιμαστική πτήση επίδειξης επιθεώρησης σε πυλώνα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εδώ και 50 χρόνια, το ΔΕΗ Innovation Hub παρέχει υπηρεσίες δοκιμών, αναλύσεων και ελέγχων υψηλού επιστημονικού επιπέδου, ικανοποιώντας εξειδικευμένες ανάγκες των επιχειρήσεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο του μετασχηματισμού της ΔΕΗ. Οι σύγχρονες προκλήσεις καθιστούν αναγκαία την καινοτομία για την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων, αφού η τεχνολογία είναι εκείνη που θα δώσει τα εργαλεία για να περιοριστεί η επιβάρυνση που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον. Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες του Κέντρου είναι δοκιμές στα εργαστήριά του, πιστοποιήσεις, έρευνα, έλεγχοι στους χώρους των Μονάδων του Ομίλου ΔΕΗ, διακριβώσεις οργάνων, ειδικές μελέτες, εφαρμογές και αναλύσεις, εξειδικευμένες συμβουλευτικές μελέτες και επιθεωρήσεις υλικών και εξοπλισμού για τον ποιοτικό έλεγχο, υπαρχόντων και υπό αγορά υλικών και εξοπλισμού πάσης φύσεως εγκαταστάσεων. Η λειτουργία του Κέντρου δεν περιορίζεται στην κάλυψη των αναγκών μόνο της ΔΕΗ. Επίσης, έχει επεκταθεί και ικανοποιεί ανάγκες υψηλού επιστημονικού επιπέδου και εξειδικευμένων απαιτήσεων, στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα καθώς και στις Ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Επισημαίνεται ότι είναι σε θέση να πραγματοποιεί, με ασφάλεια και αξιοπιστία, το σύνολο των δραστηριοτήτων του, όχι μόνο στις εγκαταστάσεις του, αλλά και πάνω στα προϊόντα και επιτόπου στις εγκαταστάσεις των πελατών του.

Το Κέντρο Καινοτομίας είναι διαπιστευμένο από το Ε.ΣΥ.Δ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 17020 και ISO 17025. Για τη διατήρηση της Διαπίστευσης από το Ε.ΣΥ.Δ, το Κέντρο υπόκειται σε περιοδικούς εξονυχιστικούς ελέγχους, μέσω των οποίων ελέγχεται όχι μόνο ο τρόπος λειτουργίας του, αλλά αξιολογούνται και αυτές καθαυτές οι δοκιμές και οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από το Κέντρο ως προς την αξιοπιστία και την ακρίβεια των μετρήσεων τους. Στόχος είναι η διαφύλαξη της αξιοπιστίας και της ακρίβειας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Υλοποιεί ερευνητικές δράσεις και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων είτε αυτοδύναμα είτε μέσω συνεργασιών με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και φορείς οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.

Τέλος, υποστηρίζει νέες και νέους, με πάθος για την ενέργεια και την καινοτομία, καθώς μέσα από την συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς επενδύει σε ερευνητικά προγράμματα γύρω από την καθαρή ενέργεια, τα έξυπνα δίκτυα και τα νέα ψηφιακά περιβάλλοντα. Το Κέντρο Καινοτομίας είναι στελεχωμένο με υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό αποτελούμενο κατά κύριο λόγο από Μηχανικούς, Επιστήμονες Θετικών Επιστημών και τεχνικούς ανάλογων ειδικοτήτων με τις υπηρεσίες που παρέχει. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλίζει τη συνεχή ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό των γνώσεων και δεξιοτήτων τους.

Διαβάστε ακόμη