Τα έργα συλλογής και αποθήκευσης CO2 αναμένεται να αποτελέσουν στρατηγική επιλογή για αρκετές εταιρείες. Μέσα σε ένα περιβάλλον ανόδου της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στα επόμενα χρόνια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 200 ευρώ το 2035, τα έργα αποθήκευσης αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Να σημειωθεί, πως τον Φεβρουάριο του 2023 η τιμή τους είχε βρεθεί στα 100 ευρώ/τόνο, ενώ τώρα βρίσκονται στα 68 ευρώ/τόνο.

Στη χώρα μας, στο επίκεντρο βρίσκεται το project του Πρίνου, που έχει αναλάβει η Energean. Τα δεδομένα δείχνουν πως θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν όμως και σημαντικές εκκρεμότητες. Πριν ένα χρόνο, ξεκίνησε η ιστορία της εκταμίευσης των 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορά τη χρηματοδότηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, στον Πρίνο. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν έχουν εκταμιευθεί, καθώς δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Energean θα στείλει στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) την αίτηση μετατροπής της άδειας έρευνας σε άδεια αποθήκευσης. Να σημειωθεί πως η άδεια έρευνας λήγει τον Αύγουστο. Επόμενο βήμα είναι να κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία είναι στο στάδιο της σύνταξης. Αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση αρχές Φθινοπώρου. Θα ακολουθήσει το market test και στη συνέχεια αναμένεται η Energean να πάρει την τελική επενδυτική απόφαση.

Μιλώντας πριν από μερικές ημέρες στο East Mediterranean Gas Forum, η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, Δρ. Κατερίνα Σάρδη τόνιζε πως «είναι επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί, με επίκεντρο τον Πρίνο, μια αλυσίδα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, η οποία θα συμβάλλει και στην άρση της ανισορροπίας που υπάρχει ανάμεσα στο Βορρά, όπου ήδη εξελίσσονται αρκετά projects, και στο Νότο, όπου υπάρχει έλλειψη». Σημείωνε ακόμη πως «μόνο έτσι θα αρθούν τα εμπόδια ανάπτυξης του τομέα και θα μειωθούν τα κόστη».

Υπενθυμίζεται, πως πριν δύο εβδομάδες υπογράφηκε από την RepAir Carbon Capture και την EnEarth, θυγατρική του ομίλου Energean συμφωνία που αφορά τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 [Direct Air Capture (DAC)]. Η RepAir Carbon Capture θα «συλλαμβάνει» CO2 από την ατμόσφαιρα και στη συνέχεια θα αποθηκεύεται μόνιμα στον Πρίνο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της RepAir Carbon Capture οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2026, αποθηκεύοντας τους πρώτους τόνους CO2. Όταν αναπτυχθεί πλήρως έως το 2028, θα μπορούν να αποθηκεύονται 3 εκατομμύρια τόνοι CO2 ετησίως.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως κατατέθηκε προς κύρωση στη Bουλή η έβδομη τροποποίηση της από 23/11/1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους, που έχει καταρτιστεί ανάμεσα στο Δημόσιο και της Energean Oil & Gas.

Διαβάστε ακόμη