«Θα επενδύσουμε περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα και την Ευρώπη», σημειώνει ο CEO της Masdar, Μοχάμεντ Τζαμίιλ αλ Ραμαχί (Mohamed Jameel Al Ramahi) σε συνέντευξή του στους Financial Times, στον απόηχο της ιστορικής συμφωνίας για την απόκτηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η συμφωνία θα οδηγήσει στην απόκτηση του 67% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ αντιστοιχεί σε συνολική αποτίμηση της εισηγμένης στα 2,4 δισ. ευρώ και επιχειρηματική αξία (Enterprise Value) 3,2 δισ. ευρώ. Η Masdar θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση με στόχο την απόκτηση του 100% της θυγατρικής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το deal που έκλεισε μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο, ώστε να ενισχύσει η Masdar την παρουσία της όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη. «Πρόκειται για μία στρατηγική συμφωνία για εμάς και με αυτή ενισχύουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα αλλά το πλέον σημαντικό είναι η ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ανατολική Ευρώπη». Ο ίδιος σημειώνει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Πολωνία καθώς και το ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων στην ευρύτερη περιοχή. Μετά από μια δεκαετία ταχείας ανάπτυξης, ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δέχεται πιέσεις από τα υψηλότερα επιτόκια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου αρκετές εταιρείες έχουν περιορίσει ή ακυρώσει σχέδια. «Ήρθε η ώρα για εμάς να ανεβάσουμε ταχύτητες», σημείωσε ο Μοχάμεντ Τζαμίιλ αλ Ραμαχί. Και συμπλήρωσε ότι «έπρεπε να αρχίσουμε να εξετάζουμε και να αξιολογούμε νέες ευκαιρίες που είναι μεγάλες και σε κλίμακα. Έπρεπε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μεγάλες εξαγορές». Από το 2023, η Masdar έχει ανακοινώσει συναλλαγές ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ΑΠΕ στην Ευρώπη.

Πώς επηρέασαν την αγορά τα υψηλά επιτόκια

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια επανέφεραν τον κλάδο στην πραγματικότητα και έκαναν τους ανθρώπους να «συνέλθουν» σε ότι αφορά τις συμφωνίες. «Όταν τα επιτόκια ήταν μηδενικά ή αρνητικά, στελέχη εταιρειών περίμεναν υψηλές αποτιμήσεις. Αν δεν τους έδινες την αξία που επιθυμούσαν και ονειρευόντουσαν, θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην τράπεζα και να δανειστούν με μηδενικό επιτόκιο και να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους. Τώρα, (τα υψηλότερα επιτόκια) έκαναν την αγορά να συνειδητοποιήσει ότι η αποτίμηση που σκέφτονταν δεν ήταν η πραγματική». Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σχετικά με την ξένη ιδιοκτησία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, ο αλ Ραμαχί δήλωσε ότι η Masdar δεν είχε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα. «Δεν έχουμε δει ότι δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι πουθενά», δήλωσε. «Αντιθέτως, όλες οι πόρτες έχουν ανοίξει για εμάς όπου κι αν έχουμε πάει». Πρόσθεσε ότι είναι ουδέτερος ως προς τη χρήση φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών κινεζικής κατασκευής. «Πιστεύουμε σε μια ανοιχτή φιλελεύθερη αγορά. [Θα αγοράσουμε από] οποιονδήποτε μπορεί να αναβαθμίσει την κλίμακα και να προμηθεύσει το προϊόν τη σωστή στιγμή, στη σωστή τιμή». «Χρειαζόμασταν να αλλάξουμε ταχύτητα», είπε ο Αλ Ραμάχι.

Η Masdar, η οποία χρηματοδοτείται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την εταιρεία ενέργειας και ύδρευσης Taqa και την εθνική εταιρεία πετρελαίου Adnoc, έχει συγκεντρώσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ύψους 30 δισ. δολαρίων. Εκτός από την TEΡΝΑ Ενεργειακή , αγόρασε πρόσφατα το 49% του αιολικού έργου Dogger Bank του Ηνωμένου Βασιλείου αξίας 11 δισ. λιρών, ένα κομμάτι αιολικού πάρκου στη Βαλτική Θάλασσα αξίας 1,6 δισ. ευρώ και το 50% του αμερικανικού ομίλου αιολικής, ηλιακής και αποθήκευσης ενέργειας Terra-Gen. Η Masdar έχει επιταχύνει τις συμφωνίες της προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της για 100 GW ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030. Επί του παρόντος διαθέτει περίπου 20GW έργων που είτε λειτουργούν, είτε κατασκευάζονται είτε βρίσκονται υπό ανάπτυξη. «Έπρεπε να αλλάξουμε ταχύτητα», δήλωσε ο αλ Ραμαχί.

Μεταξύ των πρόσφατων κινήσεών της είναι η εμπορική έναρξη του Al Dhafra Solar Farm, μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας 2GW στο εμιράτο του Άμπου Ντάμπι, το 2023. Το φωτοβολταϊκό πάρκο είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, κατασκευασμένο σε συνεργασία με την TAQA, τη γαλλική EDF και την κινεζική Jinko Power. Ο όμιλος είναι ήδη κορυφαίος επενδυτής στο έργο Dogger Bank του Ηνωμένου Βασιλείου – που θεωρείται το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Επιδιώκει ταυτόχρονα την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στα ΗΑΕ με αξιοποίηση τεχνολογίας χαμηλότερων σε ύψος ανεμογεννητριών. Τον Μάρτιο, η Masdar απέκτησε μερίδιο 50% της Terra-Gen Power, ενός από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας στις ΗΠΑ, από την Energy Capital Partners, με την επιφύλαξη ρυθμιστικών εγκρίσεων στην πολιτεία. Ο Alobaidli είχε προαναγγείλει πως ο ενεργειακός τομέας θα πρέπει να αναμένει περαιτέρω συναλλαγές φέτος από την εταιρεία του με την «ίδια λογική», ειδικά στην Ευρώπη και την Ασία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είχε βρεθεί και η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που συνήψε πρόσφατα η Masdar με την SOCAR, την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν για την ανάπτυξη δυο φωτοβολταϊκών και ενός αιολικού πάρκου στη χώρα της Κεντρικής Ασίας.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η Masdar δραστηριοποιείται -μεταξύ άλλων- μέσω της κοινοπραξίας της με την φινλανδική Taaleri, που είναι ο φορέας υλοποίησης του αιολικού πάρκου Cibuk 1 στη Σερβία (το μεγαλύτερο στη χώρα) και πρόσφατα κλείδωσε εξασφάλισε κρατική ενίσχυση για το project Cibuk 2 στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία για αιολικά πάρκα που διοργάνωσε η κυβέρνηση του Βελιγραδίου. Η Masdar σύναψε συμφωνία με την ρουμανική Hidroelectrica για την ανάπτυξη έργων 2 GW (χερσαία φωτοβολταϊκά, πλωτά φωτοβολταϊκά σε ταμιευτήρες και μπαταρίες) στη Ρουμανία, ενώ έχει συμμαχήσει και με τη γαλλική Engie για την ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε ένα deal που αποτιμάται στα 5 δισ. δολάρια. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Masdar απέκτησε και οκτώ υβριδικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πολωνία. Τα οκτώ έργα περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά με συνδυασμένη ισχύ άνω των 1.000 MW.

Η Masdar είχε απασχολήσει την αγορά και λόγω της επένδυσης μαμούθ που έκανε από κοινού με την Iberdrola. Οι παγκόσμιοι κολοσσοί πράσινης ενέργειας Iberdrola και Masdar ανακοίνωσαν μια στρατηγική συμφωνία συνεργασίας 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αξιολόγηση της κοινής ανάπτυξης έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου σε βασικές αγορές, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Μετά την επιτυχημένη συνεπένδυση στο Baltic Eagle, στη Γερμανία, το νέο ορόσημο αυτής της συμμαχίας θα είναι η επίτευξη περαιτέρω επένδυσης σε σχέση με το υπεράκτιο αιολικό έργο UK East Anglia 3 των 1.400 ΜW. Το μερίδιο της Masdar σε αυτό το αιολικό πάρκο θα μπορούσε να είναι 49%.

Η εταιρεία επενδύει σε έργα καθαρής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη από το 2013, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης σημαντικών επενδύσεων στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες – κλειδί για την αντιμετώπιση των διακοπτόμενων προβλημάτων. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία εξαγόρασε την Arlington Energy με έδρα το Λονδίνο, την εταιρεία ανάπτυξης του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών που έχει αναλάβει 170 MW περιουσιακών στοιχείων σε λειτουργία. Στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας, η Masdar ανέπτυξε το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το έργο Hywind ισχύος 30 MW. Πριν από μια δεκαετία, η Masdar και οι συνεργάτες της εγκαινίασαν το υπεράκτιο αιολικό πάρκο London Array ισχύος 630 MW, το μεγαλύτερο στον κόσμο εκείνη την εποχή. Το Global Offshore Wind Division της Masdar εδρεύει στο Λονδίνο και η εταιρεία επιδιώκει μια στρατηγική συμμετοχής σε έργα μεγάλης κλίμακας στα αρχικά στάδια για να ενισχύσει περαιτέρω την τεχνογνωσία της ως υπεράκτιας αιολικής εταιρείας.

Σύμφωνα στοιχεία που παραθέτει η εταιρεία στην επίσημη ιστοσελίδα της η Masdar έχει αναπτύξει έργα σε περισσότερες από 40 χώρες σε έξι ηπείρους και έχει επενδύσει ή δεσμευτεί να επενδύσει σε όλο τον κόσμο έργα συνολικής αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη