Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα διατηρήσει παρουσία στους αναπτυσσόμενους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ ταυτόχρονα θα κρατήσει δραστηριότητες της τελευταίας με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης όπως η διαχείριση απορριμμάτων.
Παράλληλα λόγω των χαρακτηριστικών του εν λειτουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (συντριπτικό ποσοστό του οποίου έχει εξασφαλισμένα πολυετή έσοδα με ταρίφες), αλλά και της ωριμότητας των υπό κατασκευή και υπό αδειοδότηση επενδύσεων, εξασφάλισε υψηλό τίμημα σε σχέση με αντίστοιχες συναλλαγές στην Ευρώπη. Η συμφωνία με τη Masdar, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποτιμά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή περίπου 16 φορές επί των λειτουργικών κερδών (σε όρους επιχειρησιακής αξίας – EV) όταν αντίστοιχες συναλλαγές είχαν γίνει με αποτίμηση γύρω στις 10 φορές. Έτσι, μέσω της συμφωνίας πώλησης του 36,6% που ελέγχει, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά πρόσθετη ρευστότητα γύρω στα 900 εκατ. μαζί με το μέρισμα που εγκρίθηκε στη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Με τα νέα κεφάλαια αποκτά δύναμη πυρός γύρω στα τρία δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις νέες επενδύσεις στις παραχωρήσεις (Εγνατία Οδός, Αττική Οδός, ΒΟΑΚ, κ.α.) και τη διεκδίκηση νέων έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η συμφωνία με τον αραβικό κολοσσό της πράσινης ενέργειας προβλέπει πως πωλείται μόνο η δραστηριότητα της παραγωγής καθαρής ενέργειας, και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα περάσουν μία σειρά από άλλες δραστηριότητες που είχε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπως η διαχείριση απορριμμάτων (π.χ. στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου) και τα ΣΔΙΤ (ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, κ.λπ.) δηλαδή δραστηριότητες που κουμπώνουν απόλυτα στο χαρτοφυλάκιο ΣΔΙΤ / Παραχωρήσεων του ομίλου. Όπως έγραψε πρόσφατα το energygame.gr, στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δημοπρατηθούν έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ.
Στον τομέα των ΑΠΕ, η συμφωνία προβλέπει αυστηρούς όρους μη ανταγωνισμού από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις αγορές που δραστηριοποιείται σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Πολωνία. Ταυτόχρονα, όμως, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δικαίωμα να αγοράσει (call option) ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) συνολικής ισχύος περίπου 3,0 GW. Πρόκειται για δικαίωμα που κατά πληροφορίες θα ασκήσει η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επιπλέον, η συμφωνία με τη Masdar περιλαμβάνει και put option σχετικά με το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας. Προβλέπει, δηλαδή, ότι η Masdar έχει δικαίωμα να πωλήσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (100% θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Με αυτό τον τρόπο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διατηρεί το δικαίωμα για μια πολύ ισχυρή παρουσία σε εμβληματικά έργα ενεργειακών υποδομών, σημαντικού μεγέθους και με μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο.
Η επόμενη ημέρα για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, με βάση και τη χθεσινή ενημέρωση, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θωρακίζεται με ένα οπλοστάσιο σημαντικότατων επιπλέον ιδίων κεφαλαίων άνω των 2 δισ. ευρώ αποκλειστικά για διεκδίκηση νέων μεγάλων έργων στις υποδομές και τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού για όλα τα μεγάλα projects στα όποια είχε ήδη επικρατήσει μέσω διεθνών διαγωνισμών ο Όμιλος (π.χ. Αττική Οδός, Εγνατία Οδός, Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης κλπ.) είχαν ήδη εξασφαλιστεί, τόσο οι χρηματοδοτικές γραμμές όσο και η ίδια συμμετοχή, πριν τη συμφωνία με τη Masdar.
Επιπλέον, «η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά ακόμη πιο ελκυστικό χρηματοδοτικό προφίλ, αφού πλέον αφαιρούνται από το συνολικό δανεισμό της περίπου 1,1 δισ. ευρώ, που αφορούσαν σε γραμμές χρηματοδότησης του εντατικού επενδυτικού πλάνου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, και οι οποίες πλέον δεν συνυπολογίζονται στον δανεισμό του Ομίλου. Αποτέλεσμα είναι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (Pro-Forma) να μηδενιστεί. Παράλληλα, η μητρική εταιρεία πλέον θα διαθέτει καθαρό ταμείο (net cash) 500 εκατ. ευρώ, ενώ όλος ο υπόλοιπος δανεισμός θα αφορά σε χρηματοδοτήσεις παραχωρήσεων (κυρίως αυτοκινητοδρόμων) χωρίς αναγωγή στη μητρική, δηλαδή έργων που εξυπηρετούν τα δάνειά τους μέσω προβλέψιμων και σταθερών ταμειακών ροών σε βάθος 25-30 χρόνων από τα έσοδά τους (διόδια)».
Οι αναλυτές της Axia Research επισημαίνουν σε χθεσινή τους έκθεση, στην οποία προτείνουν αγορά μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με στόχο τα 24,80 ευρώ, πως και σε επίπεδο κερδοφορίας αναμένεται αντιστάθμιση της συνεισφοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Συγκεκριμένα, η κερδοφορία σε λειτουργικό επίπεδο (EBITDA) αλλά και η καθαρή κερδοφορία θα συνεχίσει να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια από τη λειτουργία των νέων επενδύσεων του ομίλου. Προβλέπεται πως θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας ετησίως εντός των επόμενων πέντε ετών δηλαδή μέχρι το 2028. Μόνο από την Εγνατία Οδό και την Αττική Οδό θα προστεθεί ετήσια λειτουργική κερδοφορία γύρω στα 350 εκατ. ευρώ από το πρώτο έτος λειτουργίας υποστηρίζουν στην Axia.
Ποια είναι η Masdar
Ο ενεργειακός όμιλος ελέγχεται από την κρατική επενδυτική εταιρεία Mubadala και τις εταιρείες πετρελαίου (ADNOC) και ηλεκτρικής ενέργειας (TAQA) του εμιράτου και σήμερα αναπτύσσει παγκοσμίως έργα σε ΑΠΕ, πράσινο υδρογόνο, κ.λπ. συνολικής αξίας 30 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα συνεργάζεται ήδη με τον όμιλο Βασιλάκη για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, ενώ έχει υπογράψει και μνημόνιο κατανόησης με τη Motor Oil στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών. Συμφωνία για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών είχε υπογράψει και με τη ΔΕΗ. Τον περασμένο Μάρτιο είχε υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου μετατροπής του Πόρου σε GR-ECO Island μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Masdar. Ο όμιλος φέρεται ως ένας από τους επενδυτές που συμμετέχει στις συζητήσεις για την απόκτηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Μία ιδέα για τις επιδιώξεις του αραβικού κολοσσού της πράσινης ενέργειας είχε δώσει πρόσφατα το energygame.gr. Ο επικεφαλής λειτουργιών (Chief Operating Officer) της Masdar, Abdulaziz Alobaidli, είχε δηλώσει στο Forbes πως «έχουμε έναν παγκόσμιο στόχο δυναμικότητας χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 100GW έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε την τρέχουσα ικανότητά μας κατά πέντε φορές».
Μεταξύ των πρόσφατων κινήσεών της είναι η εμπορική έναρξη του Al Dhafra Solar Farm, μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας 2GW στο εμιράτο του Άμπου Ντάμπι, το 2023. Το φωτοβολταϊκό πάρκο είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, κατασκευασμένο σε συνεργασία με την TAQA, τη γαλλική EDF και την κινεζική Jinko Power. «Το έργο είναι ένα παράδειγμα αναβάθμισης των φιλοδοξιών μας, της δέσμευσής μας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και της δύναμης των παγκόσμιων συνεργασιών μας στην ευρύτερη ενεργειακή κοινότητα» τόνιζε ο COO της Masdar.
Ο όμιλος είναι ήδη κορυφαίος επενδυτής στο έργο Dogger Bank του Ηνωμένου Βασιλείου – που θεωρείται το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Επιδιώκει ταυτόχρονα την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στα ΗΑΕ με αξιοποίηση τεχνολογίας χαμηλότερων σε ύψος ανεμογεννητριών. Τον Μάρτιο, η Masdar απέκτησε μερίδιο 50% της Terra-Gen Power, ενός από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας στις ΗΠΑ, από την Energy Capital Partners, με την επιφύλαξη ρυθμιστικών εγκρίσεων στην πολιτεία. Ο Alobaidli είχε προαναγγείλει πως ο ενεργειακός τομέας θα πρέπει να αναμένει περαιτέρω συναλλαγές φέτος από την εταιρεία του με την «ίδια λογική», ειδικά στην Ευρώπη και την Ασία.
Διαβάστε ακόμη