Κεφαλαιοποίηση σημαντικών υπεραξιών από ένα ώριμο χαρτοφυλάκιο με έντονη την παρουσία του πετρελαίου, απόκτηση «δύναμης πυρός» που μπορεί να προσεγγίσει το 1 δισ. δολάρια και αναζήτηση ευκαιριών πέρα από την περιοχή της Μεσογείου, σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής όπου υπάρχει σταθερή υποστήριξη του φυσικού αερίου και όχι «επαμφοτερίζουσες» πολιτικές. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της στρατηγικής συμφωνίας deal που ανακοίνωσε χθες η Energean για την πώληση στο αμερικανικό fund Carlyle του χαρτοφυλακίου της σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία, όπως εξηγούν στελέχη της εταιρείας μιλώντας στο energygame.gr.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των αναλυτών που ακολούθησε την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας για το deal στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ στα οποία είναι εισηγμένη η εταιρεία, η αναθεωρημένη κατεύθυνση που δίνει πλέον η Energean για την παραγωγή είναι 116-133 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, με το φυσικό αέριο να κυριαρχεί πλέον στο μείγμα της παραγωγής, με ποσοστό άνω του 80%. Με άλλα λόγια, η συμφωνία έχει πέρα από τα προφανή οικονομικά οφέλη -στο μέτρο που η Energean πώλησε τα περιουσιακά στοιχεία στις τρεις χώρες σε υπερτριπλάσια τιμή σε σχέση αυτή με την οποία τα απέκτησε το 2020- έχει και περιβαλλοντικό πρόσημο, στο μέτρο που το μερίδιο του φυσικού αερίου στην παραγωγή των μεταβιβαζόμενων assets ανέρχεται μόλις σε 37%.

«Εμείς δεν βγήκαμε στην αγορά, η Carlyle μας προσέγγισε και επρόκειτο για μια ευκαιρία που οφείλαμε να αξιοποιήσουμε», εξηγούν πηγές της Energean τονίζοντας ότι το deal δημιουργεί άμεσα ελεύθερες ταμειακές ροές και προσφέρει σημαντική ρευστότητα που θα αξιοποιηθεί για την πλήρη αποπληρωμή εταιρικού ομολόγου ύψους 450 εκατ. δολ. (ενδυναμώνοντας το χρηματοοικονομικό προφίλ της εταιρείας) και για την διανομή έκτακτου μερίσματος στους μετόχους (ύψους έως 200 εκατ. δολ.), με το υπόλοιπο ποσό να αξιοποιείται για την ανάπτυξη σε Ισραήλ, Μαρόκο και Ελλάδα. Ειδικά για το Ισραήλ επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η παραγωγή των δυο «ενεργών» κοιτασμάτων της Energean, το Karish και το Karish North, καλύπτει πάνω από το 50% των αναγκών της χώρας. Τα περιουσιακά στοιχεία στο Ισραήλ που καταλαμβάνουν πλέον κομβικό ρόλο στο συνολικό χαρτοφυλάκιο της Energean έχουν ορίζοντα παραγωγής 20 ετών σε τιμές που δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων, ενώ τα μεταβιβαζόμενα περιουσιακά στοιχεία λόγω του αυξημένου βαθμού ωριμότητάς τους αναλογούσαν στο 60% των υποχρεώσεων του ομίλου για «παροπλισμό» παλαιών κοιτασμάτων (decommissioning liabilities) που ανέρχονταν σε 40-50 εκατ. δολάρια για τη φετινή χρήση.

Σημαντικές είναι οι προσδοκίες και για το κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο όπου εισήλθε πρόσφατα η Energean καθώς αν η επιβεβαιωτική γεώτρηση που γίνει τον Αύγουστο στείλει ενθαρρυντικά μηνύματα, τότε «μιλάμε για μια έτοιμη αγορά, καθώς πέραν από την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της χώρας που μέχρι τώρα εισάγει άνθρακα από την Ισπανία υπάρχει και η προοπτική εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του διασυνδετήριου αγωγού Μαρόκου-Ισπανίας», όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας. Οι ίδιες προσθέτουν ότι η εταιρεία δεν κλείνει οριστικά την «πόρτα» στις τρεις χώρες όπου «έδωσε τη σκυτάλη» στους Αμερικανούς της Carlyle. «Αν προκύψει μια καλή ευκαιρία στην Αίγυπτο, ασφαλώς και θα την εξετάσουμε. Όμως θέλουμε να ανοίξουμε τον κύκλο της στόχευσής μας πέρα από τη Μεσόγειο, σε περιοχές όπου υπάρχει μακροπρόθεσμη πολιτική υποστήριξης για το φυσικό αέριο καθώς δεν μπορούμε να περιμένουμε αν και πότε χώρες της Μεσογείου θα πάρουν ξεκάθαρες αποφάσεις». Ο όμιλος επίσης θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός κόμβου αποθήκευσης CO2 στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσω της θυγατρικής EnEarth.

Διαβάστε ακόμη