Νέες ευκαιρίες για deals με αντικείμενο χαρτοφυλάκια ΑΠΕ στο εξωτερικό αναζητά η Motor Oil, σε συνέχεια της πρόσφατης πρώτης «πράσινης» συμφωνίας που πραγματοποίησε εκτός έδρας, με την είσοδο της θυγατρικής MORE σε κοινοπραξία που θα κατασκευάσει φωτοβολταϊκά πάρκα 86 MW στη Ρουμανία. Όπως δήλωσαν πηγές του Ομίλου στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε χθες, στο ραντάρ της MORE εκτός από την αγορά της Ρουμανίας βρίσκεται και αυτή της Βουλγαρίας, καθώς και αγορές των Βαλκανίων όπου η Motor Oil έχει ήδη παρουσία (στην εμπορία πετρελαιοειδών μέσω του δικτύου της Coral Gas), όπως είναι η Κροατία και η Σερβία.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι μέσα στο καλοκαίρι προβλέπεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 877 MW που κατασκευάζει η κοινή εταιρεία των Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την εμπορική λειτουργία να ξεκινά το φθινόπωρο. Η ύψους 375 εκατ. ευρώ επένδυση ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού -όπως τονίστηκε- και μαζί με τις άλλες νέες μονάδες φυσικού αερίου που αναπτύσσονται αφενός καλύπτουν το κενό των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που βρίσκονται σε τροχιά απόσυρσης και αφετέρου διασφαλίζουν την ευστάθεια και την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος σε συνθήκες αυξανόμενης διείσδυσης ΑΠΕ.

Όσον αφορά στις ΑΠΕ και ιδίως τους κινδύνους που εγκυμονεί το νέο τοπίο των μηδενικών/αρνητικών τιμών στη χονδεμπορική αγορά και των αυξανόμενων περικοπών, τα στελέχη της Motor Oil ανέφεραν ότι η πλειονότητα των μονάδων εν λειτουργία που διαθέτει ο όμιλος (κυρίως αιολικά) εγκατεστημένης ισχύος 870 ΜW διαθέτουν εγγυημένη αποζημίωση για τα επόμενα 15-16 χρόνια. Τα δε νέα φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται και που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο που εξαγόρασε από την Unagi -για την ωρίμανση των οποίων η Motor Oil συμπράττει με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα έχουν «κλειδωμένες» συμφωνίες αγοράς «πράσινης» ενέργειας (PPA) με βιομηχανικούς καταναλωτές και αγρότες (στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης που πέρασε προ διμήνου η κυβέρνηση), κάτι που σημαίνει ότι τα εν λόγω projects (στα οποία το μερίδιο της Motor Oil είναι της τάξης των 600 MW) αφενός θα υλοποιηθούν γρήγορα (αφού έχουν απόλυτη προτεραιότητα για λήψη όρους σύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρισμού), αφετέρου δεν κινδυνεύουν από μεγάλες περικοπές. Για τις περαιτέρω κινήσεις του ομίλου στις ΑΠΕ, τα στελέχη της Motor Oil υπογράμμισαν ότι εφόσον δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις (εγγυημένες ταρίφες ή PPA) θα είναι πολύ επιλεκτικές.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν τέλος ότι έως τις 6 Μαΐου θα προχωρήσει -όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ Motor Oil και των Ολλανδών της Reggeborgh Ιnvest- η πώληση του 7,5% των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (από το συνολικό πακέτο της τάξης του 30% που κατέχει η Motor Oil) στη Reggeborgh στην τιμή που έχει συμφωνηθεί (1,75 ευρώ ανά μετοχή), όπως και η επιστροφή κεφαλαίου 0,5 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους. Για το υπόλοιπο μερίδιο, οι πηγές παρέπεμψαν στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τζαννετάκη στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου της εταιρείας, κατά την οποία ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil είχε δηλώσει ότι «τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν έχουμε κανένα λόγο να βιαζόμαστε» (σ.σ. αναφερόμενος στο δικαίωμα που έχει η Motor Oil να ζητήσει από τους Ολλανδούς μεγαλομετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να αγοράσουν τις μετοχές που κατέχουν)» στο μέτρο που η συμμετοχή στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ παράγει αξία.

Διαβάστε ακόμη