Την έγκριση μερίσματος ύψους 1,8 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023 -που αντιστοιχεί σε ποσό της τάξης του 200 εκατ. ευρώ-, το μεγαλύτερο που έχει δώσει ποτέ ο όμιλος στην ιστορία του ενέκρινε προ ολίγου η ετήσια Γενική Συνέλευση της Motor Oil.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη δοθεί προμέρισμα 0,40 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο μέρισμα χρήσης (1,4 ευρώ ανά μετοχής) η ημερομηνία αποκοπής έχει καθοριστεί για την προσεχή Τετάρτη 26 Ιουνίου.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε επίσης τη διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για την παραγωγή, πώληση και διανομή υδρογόνου, προηγμένων καυσίμων και μεθανόλης.

Σημειώνεται ότι η Motor Oil μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατασκευάζουν στην Κομοτηνή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο. Παράλληλα έχει συστήσει κοινοπραξία με τη ΔΕΗ (Hellenic Hydrogen) για τη δραστηριοποίηση στον κλάδο του πράσινου υδρογόνου, που ωριμάζει την πρώτη μονάδα στο Αμύνταιο, με στόχο να ξεκινήσει η παραγωγή πράσινου υδρογόνου έως το 2026.

Όπως δήλωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης, «Η ενέργεια έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Μετά από μισό αιώνα ιστορίας, εξέλιξης και πρωτοπορίας, ο Όμιλος καλείται να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Έχουμε ευθύνη να υλοποιήσουμε ταχύτατα τις επενδύσεις που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τα τελευταία πέντε χρόνια κα η εξέλιξη πρέπει να γίνει σε πλαίσιο ασφάλειας και ισορροπίας, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες σαν Όμιλος στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή».

Αναφερόμενος στα σημαντικότερα γεγονότα της περσινής οικονομικής χρήσης, ο κ. Τζαννετάκης έκανε ειδική μνεία στην ίδρυση της Hellenic Hydrogen στην εισαγωγή της μετοχής του Ομίλου τον Μάρτιο του 2023 και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Thalis τον Απρίλιο του 2023 που άνοιξε τον κύκλο των μεγάλων «πράσινων» εξαγορών της εταιρείας, με τελευταίο κρίκο της αλυσίδας την πρόσφατη εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ.

Το διάστημα Μάιος – Ιούλιος 2023 πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη συντήρηση στο διυλιστήριο της Κορίνθου. Παράλληλα το 2023 ήταν η πρώτη πλήρης χρονιά λειτουργίας του συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, μίας επένδυσης πάνω από 320 εκατ., που τα οικονομικά της επέτρεψαν να αποπληρωθεί άμεσα.

Τέλος, τον Μάιο πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του 75% της Unagi, η οποία κατέχει έργα ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 1,9 MW. Το μερίδιο της Motor Oil ανέρχεται σε περίπου 600 MW. Επίσης, πέρυσι ξεκίνησε η διαδικασία για την εξαγορά του υπόλοιπου 25% της «Άνεμος», η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Αναλυτικά η ομιλία του Διευθύνων Συμβούλου της Motor Oil, Πέτρου Τζαννετάκη: 

H ενέργεια έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Είναι μια ποιότητα συνδεδεμένη με την ίδια τη ζωή, την ανάπτυξη, και τη δημιουργία.
Μετά από μισό αιώνα ιστορίας, εξέλιξης και πρωτοπορίας, η Motor Oil καλείται να πρωταγωνιστήσει και πάλι στις εξελίξεις στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας.

Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευθύνη και ένα τεράστιο στοίχημα: να παραμείνουμε δυνατοί και αταλάντευτοι σε ένα περιβάλλον ανατροπών και διεθνών κλυδωνισμών και να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας με τις απαραίτητες, ιδιαίτερα σημαντικές, επενδύσεις σε νέες μορφές ενέργειας.

Αρχίσαμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε αυτή τη διαδρομή πριν από περίπου 6 χρόνια, πιστεύουμε με συνέπεια και επιτυχία.
Αυτή η μετεξέλιξη, η ενεργειακή μετάβαση δηλαδή, είναι κάτι το οποίο έχουμε ήδη προβάλει ως όμιλος ότι πρέπει να γίνει, μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας αλλά και ισορροπίας.

Μόνο έτσι θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος και να συνεχίσουμε ως όμιλος να είμαστε παρόντες και πρωτοπόροι στις ενεργειακές εξελίξεις της χώρας μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής στην οποία δραστηριοποιούμαστε.

Αναλυτική μπορείτε να δείτε την ενημερωτική παρουσίαση ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμη