Με ταχείς ρυθμούς υλοποιεί η EDP Renewables (EDPR), o «πράσινος» βραχίονας της πορτογαλικής «ΔΕΗ» και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ στον κόσμο, το επενδυτικό της πλάνο συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ έως το 2026. Εξέχουσα θέση στο συνολικό πλάνο καταλαμβάνει το mega αιολικό έργο στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 500 ΜW, για το μεγαλύτερο μέρος του οποίου η EDPR συμπράττει με τον όμιλο της Motor Oil και θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του επόμενου έτους.

Με τη θέση σε λειτουργία του δεύτερου αιολικού πάρκου της EDPR στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, δυναμικότητας 45 MW που εγκαινιάστηκε χθες, η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας στην Ελλάδα αυξάνεται στα 80 MW, καθώς το έργο έρχεται να προστεθεί στο αιολικό πάρκο «Λιβάδι» ισχύος 35 MW που ηλεκτρίστηκε το 2021. Όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος Διονύσης Ανδρωνάς στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων, άλλα δυο αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 70 MW βρίσκονται στο τελικό στάδιο των κατασκευαστικών εργασιών και αναμένεται να «μπουν στην πρίζα» μέσα στο έτος, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται ακόμα δυο αιολικά πάρκα στη Βοιωτία ισχύος 79 ΜW που θα ηλεκτριστούν το 2025. Για τα δυο τελευταία, μάλιστα, η ΕDPR έχει ήδη συνάψει μακροπρόθεσμη σύμβαση πώλησης της ενέργειας που θα παράγουν με τη Metlen (πρώην MYTILINEOS), που συνιστά το πρώτο αμιγώς «αιολικό» PPA που έχει συναφθεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρωνά, το business plan της EDPR κάνει λόγο για τετραπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος της στην Ελλάδα στα 350 MW έως το τέλος του 2026, καθώς θα ωριμάζει βαθμιαία το project της Εύβοιας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο της εταιρείας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, μια επένδυση άνω των 500 δισ. ευρώ που απαρτίζεται από τρία διαφορετικά συμπλέγματα αιολικών πάρκων. Τα δυο πρώτα, το cluster «Σοφράνο» στη βόρεια Εύβοια και ο «Ευβοϊκός Βορέας» στην κεντρική Εύβοια που αθροίζουν ισχύ 350 MW θα υλοποιηθούν από το κοινό σχήμα EDPR-Motor Oil (με την τελευταία να διαδέχεται στη σύμπραξη την ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς εξαγόρασε το χαρτοφυλάκιο των αιολικών της έργων), στο οποίο η EDPR συμμετέχει με ποσοστό 51% και η Motor Oil με 49%. Το τρίτο σύμπλεγμα με την ονομασία «Αίολος», ισχύος 150 MW θα αναπτυχθεί στη νότια Εύβοια, κοντά στην Κάρυστο, αποκλειστικά από την EDPR. Η EDPR βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης των Αδειών Εγκατάστασης για το project, έχοντας προχωρήσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχοντας εξασφαλίσει όρους σύνδεσης. Πιο ώριμο από τα τρία επιμέρους έργα είναι το «Σοφράνο» που προγραμματίζεται να μπει σε τροχιά κατασκευής το 2025.

Tο αιολικό πάρκο «Ερημιά» στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας © EDPR

Tο αιολικό πάρκο «Ερημιά» στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας © EDPR

O επικεφαλής της EDPR Ελλάδος υπογράμμισε ότι τα αιολικά έργα είναι τα πιο ώριμα στο συνολικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στη χώρα, το οποίο συνολικά υπερβαίνει σε ισχύ τα 3 GW και περιλαμβάνει φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 500 ΜW περίπου (οι οποίοι όμως δεν έχουν όρους σύνδεσης οπότε δεν υπάρχει ορατότητα ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους) καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια αδειών αποθήκευσης στην Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία έχει αναπροσαρμόσει επί το ρεαλιστικότερο το επενδυτικό της σχέδιο για την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ διεθνώς (στα 12 δισ. ευρώ από 20 δισ. προηγουμένως), λόγω των περιορισμών που εντοπίζονται στη χωρητικότητα των δικτύων, στις δυνατότητες για αποθήκευση ενέργειας και των φαινομένων των αρνητικών/μηδενικών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και των περικοπών πράσινης ενέργειας. Αναφερόμενος δε στην Ελλάδα, τόνισε ότι η αποθήκευση και η ανάπτυξη των διασυνοριακών διασυνδέσεων «αποτελούν μέρος της λύσης» για την πλήρη αξιοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ΑΠΕ και την ανάδειξη της Ελλάδας σε εξαγωγέα καθαρής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη