Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε τομείς όπως η ενέργεια αναζητά ο όμιλος ΑΒΑΞ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Χρήστος Ιωάννου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην IXION, ως το ενεργειακό όχημα της ΑΒΑΞ για τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και τις εφαρμογές ηλεκτροκίνησης καθώς και στις οικιστικές αναπτύξεις σε νησιά ως προτεραιότητα της εταιρείας στον τομέα του real estate.

Ο όμιλος ΑΒΑΞ παραμένει στον τομέα της ενέργειας και δη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μετά την πώληση της Volterra. Παράλληλα, τοποθετείται στον αναπτυσσόμενο κλάδο της ηλεκτροκίνησης μέσω της iXion Energy.

Σημειώνεται πως η πώληση της Volterra, που ως συναλλαγή περιλαμβάνει τη δραστηριότητα του Retail και μόνον (100% των μετοχών), στον Όμιλο Mytilineos αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τη σχετική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το 2022 η Volterra πώλησε ένα χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων ισχύος 110 MW στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Αμφότερες οι δράσεις αποτελούν συνέπεια της απόφασης του ομίλου ΑΒΑΞ να τροποποιήσει το κομμάτι της στρατηγικής του που είναι συνυφασμένο με την ενέργεια. Ταυτόχρονα, η ίδρυση της ΙΞΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Μ.Α.Ε. στις αρχές του 2023 ως 100% θυγατρικής πιστοποιεί ότι ο ενεργειακός τομέας παραμένει στις επενδυτικές επιλογές του ομίλου. Όπως αναφέρει η διοίκηση στο powergame.gr, «η ΙΞΙΩΝ θα έχει αναπτυξιακή θέση και σαφές πλεονέκτημα, αξιοποιώντας στελέχη και εμπειρία 14 ετών που προέρχονται από τη Volterra». Η νέα θυγατρική διευρύνει τις υπηρεσίες της σε νέες αγορές και προϊόντα.

Η ομάδα της iXion Energy διερευνά νέες συνέργειες σε υπηρεσίες και αγορές, ώστε να διευρύνει την γκάμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης με το μοντέλο ΣΔΙΤ, αντλίες θερμότητας και smart homes. Όπως αναφέρει άλλωστε η διοίκηση, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο και στην ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε πιο φιλικές μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η iXion Energy έχει στα μελλοντικά σχέδιά της τα έργα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου (ηλεκτρόλυση με ενέργεια από ΑΠΕ), πιστεύοντας ότι το υδρογόνο θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια ως καύσιμο στις μεταφορές, ως θέρμανση σε κατοικίες, αλλά και στη βιομηχανία.

Στον Τομέα της Ηλεκτροκίνησης, η iXion Energy δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη του δικτύου δημόσιων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων με την υπηρεσία ηλεκτροκίνησης «PlugQTM» charged by iXion Energy, όπου πρόσφατα ολοκλήρωσε το έργο προμήθειας, εγκατάστασης και λειτουργίας 180 φορτιστών AC, αλλά και ταχυφορτιστών DC σε 6 κεντρικά σημεία των Υπογείων Σταθμών Αυτοκινήτων PolisPark στην Αττική. Ένα σημαντικό έργο, που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αξιοποιούν τη διάρκεια φόρτισης ενώ βρίσκονται στην εργασία ή σε εμπορικά καταστήματα, χωρίς άσκοπη αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση της φόρτισης.

Διαβάστε ακόμη