Υπογράφηκε, χθες, από την RepAir Carbon Capture και την EnEarth, θυγατρική του ομίλου Energean συμφωνία που αφορά τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 (Direct Air Capture (DAC). Ειδικότερα, θα χρησιμοποιείται ηλεκτροχημική τεχνολογία μηδενικής θερμότητας, της RepAir Carbon Capture, η οποία λειτουργεί με μόλις 600 kWh ανά τόνο CO2. Επί της ουσίας, η RepAir Carbon Capture θα «συλλαμβάνει» CO2 από την ατμόσφαιρα και στη συνέχεια θα αποθηκεύεται μόνιμα στον Πρίνο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της RepAir Carbon Capture οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2026, αποθηκεύοντας τους πρώτους τόνους CO2. Όταν αναπτυχθεί πλήρως έως το 2028, θα μπορούν να αποθηκεύονται 3 εκατομμύρια τόνοι CO2 ετησίως.

Να σημειωθεί πως η RepAir Carbon ιδρύθηκε το 2020 με κύρια αποστολή να πρωτοστατήσει στην πιο βιώσιμη λύση αφαίρεσης CO2. Η τεχνολογία που εισάγει προέκυψε από το ερευνητικό εργαστήριο του Dr. Yushan Yan, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ.

Από την άλλη, η EnEarth, θυγατρική της Energean στοχεύει στη δημιουργία «πράσινων» κόμβων, αξιοποιώντας κοιτάσματα υδρογονανθράκων που είτε βαίνουν προς εξάντληση είτε έχουν ήδη εξαντληθεί, καθώς και άλλους γεωλογικούς σχηματισμούς που θα κριθούν κατάλληλοι να μετατραπούν σε βιώσιμες αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Θα αναζητήσει επίσης ευκαιρίες στη μεταφορά CO2 και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες σε όλη την αλυσίδα αξίας CCS. Η τοποθεσία του Πρίνου έχει αναγνωριστεί ως η μόνη κατάλληλη τοποθεσία στην Ελλάδα για αποθήκευση άνθρακα στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με την EnEarth. Τον Οκτώβριο του 2022, το έργο έλαβε την πρώτη άδεια εξερεύνησης αποθήκευσης άνθρακα στην περιοχή της Μεσογείου.

Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του energygame.gr μέσα στο επόμενο δίμηνο το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να κλείσει μια σειρά από εκκρεμότητες που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης CO2. Στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος στήριξης τέτοιων έργων. Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να δημιουργήσει μια γενική διεύθυνση που θα είναι αρμόδια για τα έργα.

Διαβάστε ακόμη