Όσον αφορά την προτεινόμενη αφαίρεση της λειτουργικής ενίσχυσης από τους διαγωνισμούς αποθήκευσης, η Aurora Energy Research εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να επιφέρει νέες ευκαιρίες καθώς και εμπόδια στον χώρο της αποθήκευσης. Ο Πάνος Κεφάλας, Research Lead Expert της Aurora Energy Research, σημειώνει:

«Η προτεινόμενη αφαίρεση της λειτουργικής ενίσχυσης από τους διαγωνισμούς αποθήκευσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες επενδυτικές επιστροφές με την προυπόθεση εξασφάλισης χρηματοδότησης και την αποδοχή του merchant risk (έκθεση στην αγορά). Η Ελληνική αγορά ενέργειας έχει μεταλαχτεί σημαντικά τα τελευταία 3-4 χρόνια. Όπως εξελίχθηκε από τα FiT στα FiP, στην συνέχεια στα PPAs, τώρα είναι η περίοδος μετάβασης στα merchant projects με πλήρη έκθεση στην αγορά. Η αρχή δεν θα είναι εύκολη αλλά αν η επενδυτική ενίσχυση καλύπτει το 30-40% του CAPEX, το business model των merchant μπαταριών θα μπορούσε να γίνει η νέα πραγματικότητα στον χώρο της αποθήκευσης.»

Οι αναλυτές της Aurora Energy Research αναγνωρίζουν ότι:

  • Τα επίπεδα λειτουργικής ενίσχυσης στους προηγούμενους διαγωνισμούς έκλεισαν σε αρκετά χαμηλά σε επίπεδα. Σε συνδυασμό με την επενδυτική ενίσχυση, εκτιμάται ότι οι επιστροφές (IRR) των νικητών θα κινηθούν σε εξίσου χαμηλά επίπεδα για την τεχνολογία, έως 7% με τον μέσο όρο χαμηλότερα.
  • Η προτεινόμενη αφαίρεση της λειτουργικής ενίσχυσης θα επέτρεπε την πλήρη έκθεση στην αγορά (full merchant exposure) όπου σύμφωνα με την ανάλυση της Aurora Energy Research, τα IRR τέτοιων έργων προβλέπονται να πλησιάσουν το 9% για standalone μπαταρίες που εισέρχονται στην αγορά τα επόμενα 3 χρόνια.
  • Ταυτόχρονα, η απουσία της λειτουργικής ενίσχυσης δημιουργεί μια νέα αβεβαιότητα στα σταθερά έσοδα (contracted revenues) των έργων και συνεπώς σε μια δυσκολότερη περίπτωση χρηματοδότησης λόγω της αύξησης της αστάθειας των αγορών ενέργειας.
  • Συνοπτικά, η αφαίρεση της λειτουργικής ενίσχυσης είναι ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη έκθεση νέων έργων στην αγορά κάτι που προυποθέτει την κατανόηση αυτών των αγορών και πολύ πιο σοβαρές εκτιμήσεις της εξέλιξης του ηλεκτρικού συστήματος.

Διαβάστε ακόμη