Αμείωτο συνεχίζεται το ενδιαφέρον για εξαγορές στην ευρωπαϊκή αγορά πράσινης ενέργειας όπως δείχνουν οι κινήσεις των τελευταίων μηνών και οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ολοκληρώνεται εντός των ημερών και η συμφωνία για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ανεμογεννητριών και άλλοι προμηθευτές εξοπλισμού, λόγω της αύξησης κόστους υλικών και του κινεζικού ανταγωνισμού, αλλά και οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας, το 2024 συνεχίζεται η ροή συμφωνιών που ανακόπηκε ελαφρά το 2023. Το 2021 και το 2022 ήταν χρονιές – ρεκόρ για τις ενεργειακές συμφωνίες στην Ευρώπη καθώς έφτασαν τα 61,2 δισ. και 54,9 δισ. ευρώ, μεγέθη που ξεπεράστηκαν μόνο το 2018 όταν είχαν ανακοινωθεί εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας σχεδόν 90 δισ. ευρώ.

Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες ανακοινώθηκαν στην Ευρώπη η εξαγορά της γερμανικής Encavis από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία KKR (αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση για έξοδο της Encavis από το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης) και της Aquila Capital από την Commerzbank. H KKR αγόρασε στα μέσα Μαρτίου πλειοψηφικό πακέτο της Encavis με premium περίπου 33% σε σχέση με τον μέσο όρο τιμής μετοχής του γερμανικού ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Απανωτές κινήσεις πραγματοποίησε τον τελευταίο χρόνο και η Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) που φέρεται να συμμετέχει στο deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μεταξύ άλλων, αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους του έργου Dogger Bank του Ηνωμένου Βασιλείου – που θεωρείται το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη ενισχύονται επειδή τα διεθνή χαρτοφυλάκια προεξοφλούν τις θετικές επιπτώσεις που θα έχουν οι κοινοτικές πρωτοβουλίες (από την Πράσινη Συμφωνία μέχρι τις κινήσεις για την ενίσχυση δικτύων, υπεράκτιων αιολικών, κ.α.).

Η δύσκολη χρονιά για τις ευρωπαϊκές ΑΠΕ αποτυπώνεται στην πορεία των μετοχών ισχυρών ομίλων του κλάδου στη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου. Όπως φαίνεται και από την πίνακα, η εικόνα είναι μεικτή. Ενώ η μετοχή της ισπανικής Iberdrola, ενός από τους ισχυρότερους παγκόσμιους παίκτες στην πράσινη ενέργεια, κινήθηκε ανοδικά το τελευταίο δωδεκάμηνο, η μετοχή της πορτογαλικής EDP Renewables υποχωρεί 24,43% και της ισπανικής Solaria Energia κατά 6,4%. Αντίθετα, μεγάλη άνοδο κατέγραψε η μετοχή της πορτογαλικής Greenvolt (με παρουσία στην Ελλάδα) αλλά και της Encavis που, όπως αναφέρθηκε, βγαίνει από το χρηματιστήριο. Μικρή πτώση κοντά στο 7% καταγράφει τον τελευταίο χρόνο η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 2,2 δισ. ευρώ.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΩΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

(εκατ. ευρώ)

ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ (ΕΤΟΣ) ΚΕΡΔΗ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ
Iberdrola Ισπανία 79.198 12,07% 0,74
Greenvolt Πορτογαλία 1.158 25,58% 0,06
Corporation Acciona Energias Ισπανία 7.100 -31,27% 1,60
Solaria Energia Ισπανία 1.470 -6,40% 0,86
Encavis Γερμανία 2.740 7,83% 0,33
EDP Renewables Πορτογαλία 15.250 -24,43% 0,30

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους (που δεν ανήκει σε ενεργειακό όμιλο) παραγωγούς πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ με σημαντικό εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο και σοβαρές επενδύσεις υπό ανάπτυξη. Η εγκατεστημένη ισχύς ανήλθε σε 1.227 MW έναντι 906 MW στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Υπενθυμίζεται ότι το έργο του Καφηρέα ισχύος 327 MW ηλεκτρίστηκε πλήρως στο τελευταίο τρίμηνο του 2023. Από την αρχή του έτους, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου που διαθέτει, καθώς 63 MW φωτοβολταϊκών βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή ακόμα 560 MW νέων έργων διαφόρων τεχνολογιών (κυρίως Φ/Β αλλά και αιολικά και έργα αποθήκευσης) σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025, σε μια επένδυση ύψους 370 εκατ. Παράλληλα, προχωράει σύμφωνα με το πλάνο η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, αλλά και η περαιτέρω ωρίμανση νέων έργων, με στόχο την αύξηση της ισχύος στα 6,0 GW έως το τέλος της δεκαετίας.

Σύμβουλοι του ενεργειακού κλάδου, όπως η Wood Mackenzie που είχε εκδώσει πρόσφατα μια σκληρή ανάλυση για τον κλάδο ΑΠΕ στην Ευρώπη, παραδέχονται πως εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες. Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου προβλέπουν πως μέχρι το 2030 θα κατασκευαστούν στην Ευρώπη 710 GW νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και μονάδων αποθήκευσης. Τονίζουν πως μπορεί οι υδρογονάνθρακες να έχουν γίνει πάλι της μόδας (σχετικά), αλλά οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια δεν περιορίζονται.

Το 2023 σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) επενδύθηκαν 1,3 τρισ. δολάρια στην πράσινη ενέργεια παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 65% περισσότερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες. Η διαφορά θα διευρύνεται όσο πλησιάζουμε προς το 2030. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να στηρίζουν τις ΑΠΕ με στόχο να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης νέων μονάδων. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές (το ταβάνι τιμών για την ακρίβεια) σε υπεράκτια αιολικά πάρκα κατά 66% μετά από αποτυχημένες δημοπρασίες πριν από λίγους μήνες. Αλλά και η αγορά των διμερών συμβάσεων (PPAs) ανέκαμψε το 2023 μετά τη μεγάλη πίεση που δέχθηκε το 2022. Οι νέες ανάγκες για επενδύσεις σε αποθήκευση και υδρογόνο στηρίζουν επίσης την αγορά της πράσινης ενέργειας σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη