Πάνω από 200 ενδιαφερόμενοι stakeholders ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει σε προτεραιότητα μια ευρωπαϊκή στρατηγική και ένα σχέδιο για τη γεωθερμική ενέργεια. Αυτή η έκκληση για δράση ακολουθεί τις ψηφοφορίες τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η ΗΛΕΚΤΩΡ τόνισαν την ανάγκη για μια στρατηγική που θα απελευθερώσει το δυναμικό της γεωθερμικής ενέργειας για την επίτευξη μιας ταχείας, χωρίς αποκλεισμούς και μεγάλης κλίμακας ενεργειακής μετάβασης. Η γεωθερμική ενέργεια είναι ένας ευέλικτος πόρος που μπορεί να παρέχει θέρμανση, ψύξη, ηλεκτρική ενέργεια, αποθήκευση ενέργειας και βιώσιμη εξόρυξη πόρων, όπως το λίθιο. Στην επιστολή των ενδιαφερόμενων φορέων περιγράφονται διάφορα βασικά αιτήματα, μεταξύ των οποίων ο καθορισμός στόχου για 250 GW γεωθερμικής ενέργειας έως το 2040, η εναρμόνιση των καθεστώτων στήριξης, η έγκριση της βιομηχανικής συμμαχίας γεωθερμίας, η βελτίωση της προσβασιμότητας στα δεδομένα, η επένδυση στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού και η ενίσχυση της καινοτομίας στην εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία της ΕΕ.

«Η ΗΛΕΚΤΩΡ στηρίζει την πρωτοβουλία του EGEC (European Geothermal Energy Council) μέσω της οποίας καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα σε μια ευρωπαϊκή στρατηγική και σε σχέδιο δράσης για την ευρύτερη αξιοποίηση της Γεωθερμικής Ενέργειας. Στον ελληνικό χώρο, η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας σε τέσσερις περιοχές γεωθερμικού δυναμικού εθνικού ενδιαφέροντος (Μήλος, Λέσβος, Νίσυρος , Μέθανα)», αναφέρει η εταιρεία.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, έχει μισθώσει από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού εθνικού ενδιαφέροντος (θερμοκρασία ρευστών άνω των 90 βαθμών Κελσίου) σε τέσσερις περιοχές, στις οποίες και πραγματοποιεί γεωθερμικές έρευνες, με σκοπό αρχικά τον προσδιορισμό θέσεων κατασκευής ερευνητικών γεωτρήσεων, ώστε να πιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά του γεωθερμικού δυναμικού. Για την ανάπτυξη των μελλοντικών γεωθερμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγής η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με την ΗΛΕΚΤΩΡ, του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι δύο εταιρείες έχουν συστήσει τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού SPV «Γεωθερμικός Στόχος Δύο» (ΔΕΗ Ανανεώσιμες 49%, ΗΛΕΚΤΩΡ 51%) η οποία χρηματοδοτεί τις έρευνες και την κατασκευή και λειτουργία των γεωθερμοηλεκτρικών σταθμών. Σε κάθε περιοχή εξετάζεται και η δυνατότητα διάθεσης της υπολειπόμενης θερμότητας για άλλες χρήσεις (τουριστικές, αγροτικές, βιομηχανικές). Η πλήρης αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για αγροτικές χρήσεις (κάτι που συμβαίνει ήδη κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της εγχώριας ενεργειακής πολιτικής. Η γεωθερμία είναι μια Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας που μπορεί να καλύψει ανάγκες σε 24ωρη βάση, καθώς σε αντίθεση με άλλες ΑΠΕ, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωθερμικής Ενέργειας (EGEC) είχε αναφέρει ότι αναμένεται να λάβουν χώρα τα επόμενα 3 με 5 χρόνια στην Ευρώπη πάνω από 30 γεωτρήσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό την αξιοποίηση των πλούσιων γεωθερμικών πεδίων της ηπείρου. Η Ελλάδα επιθυμεί τη διερεύνηση και αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων, τα επόμενα χρόνια ωστόσο οι ταχύτητες που ακολουθεί απέχουν παρασάγγας από τη δυναμική στην υπόλοιπη Ήπειρο. Πριν λίγους μήνες είχε καταλήξει άγονος και ο διαγωνισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούσε στη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η γεωθερμία είναι μια από τις πιο ήπιες και με τη λιγότερη όχληση για το περιβάλλον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμεσες χρήσεις (τηλεθέρμανση, θερμοκήπια, υδατοκαλλιέργειες, ξήρανση αγροτικών προϊόντων, λουτροθεραπείες και SPA) και έμμεσες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η τεχνολογία των έργων γεωθερμίας συγγενεύει με αυτή των γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι γεωθερμικές εγκαταστάσεις δεν απαιτούν κρίσιμες πρώτες ύλες όπως οι σπάνιες γαίες, οι οποίες είναι σε έλλειψη στην Ευρώπη. Η γεωθερμική αγορά που πηγάζει από ρηχή γεωθερμία, για οικιστική χρήση εκτιμάται πως θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 10%, όπως προβλέπουν οι ειδικοί της αγοράς. Αντιθέτως, η βαθιά γεωθερμία (UDG) απέχει βραχεία κεφαλή από την πρώτη, ιδίως στην Ολλανδία, καθώς το περίπου 40% της συνολικής ζήτησης ενέργειας στις Κάτω Χώρες αφορά στη θερμότητα. Η Ολλανδία θέλει να στραφεί σε αυτή την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας η οποία τείνει να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Δείτε εδώ την επιστολή προς την Κομισιόν

Διαβάστε ακόμη