Θέμα ωρών ή λίγων ημερών φαίνεται πως είναι η οριστικοποίηση της συμφωνίας εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έπειτα από πολλούς μήνες συζητήσεων. Στην αγορά έχουν προεξοφλήσει πως πρόκειται για επενδυτικό σχήμα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο οποίο θα συμμετέχει και η Masdar, το «όχημα» των Εμιράτων στην πράσινη ενέργεια.

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στην οποία αναμένεται να εγκριθεί η διανομή μερίσματος 0,38 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2023, έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουνίου.

Στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς τα έσοδα και η καθαρή κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 37,6% και 54,3% αντίστοιχα, σε συνέχεια της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος και της ομαλοποίησης των ανεμολογικών συνθηκών, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Επίσης, σε συνέχεια της αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας ο συντελεστής μόχλευσης (Net debt/adj.EBITDA) μειώθηκε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 σε 4.1x από 4.7x κατά το τέλος του 2023.

Η εγκατεστημένη ισχύς ανήλθε σε 1.227 MW έναντι 906 MW στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Υπενθυμίζεται ότι το έργο του Καφηρέα ισχύος 327 MW ηλεκτρίστηκε πλήρως στο τελευταίο τρίμηνο του 2023. Από την αρχή του έτους, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου που διαθέτει, καθώς 63 MW φωτοβολταϊκών βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή ακόμα 560 MW νέων έργων διαφόρων τεχνολογιών (κυρίως Φ/Β αλλά και αιολικά και έργα αποθήκευσης) σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025, αντιπροσωπεύοντας μια συνολική επένδυση ύψους 370 εκατ. Παράλληλα, προχωράει σύμφωνα με το πλάνο η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, αλλά και η περαιτέρω ωρίμανση νέων έργων, με στόχο την αύξηση της ισχύος στα 6,0 GW έως το τέλος της δεκαετίας.

Σήμερα το 37,93% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ελέγχεται από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το 11,96% από τον κ. Γιώργο Περιστέρη και το 6% από την Atale Enterprises συμφερόντων του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη.

Διαβάστε ακόμη