Των Λαλέλας Χρυσανθοπούλου και Ιωάννας Κωσταδήμα

H Mytilineos ανακοίνωσε το νέο όνομα της εταιρείας. Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι η εταιρεία αλλάζει όνομα και γίνεται Metlen Energy & Metals. «Ευχαριστώ τους μετόχους που μας στήριξαν. Ζητώ να αγκαλιάσετε το καινούργιο όνομα, όπως τόσα χρόνια το όνομα που φέρει η οικογένειά μου» σχολίασε ο CEO και πρόεδρος της εταιρείας.

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο κ. Μυτιληναίος ανέλυσε αναλυτικά το σχεδιασμό του ομίλου για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, προανήγγειλε νέα εξαγορά μονάδας μεταλλικών κατασκευών στο Βόλο, ενώ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τον τομέα της διύλυσης αν πωλήσει κάποιος εκ των βασικών μετόχων, φωτογραφίζοντας στην ουσία την Helleniq Energy. Πρόσθεσε πως ο όμιλος κατέθεσε την πρώτη επένδυση με βάση τη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κρίσιμα μέταλλα (Critical Raw Materials), ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή γαλλίου.

«Η εταιρεία με το όνομα της οικογένειας έκλεισε έναν μεγάλο κύκλο και είναι έτοιμη να ανοίξει έναν μεγαλύτερο. Πεποίθηση της διοίκησης είναι ότι αυτά τα επίπεδα διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας και οι φιλοδοξίες που υπάρχουν, να υπερβαίνουν κατά πολύ το όνομα οποιουδήποτε. Αντιλαμβάνεστε την αναγκαιότητα αλλαγής του ονόματος» είχε τονίσει νωρίτερα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πριν ακολουθήσει η ανακοίνωση ότι το νέο όνομα θα είναι Metlen Energy & Metals. Σχολιάζοντας την αλλαγή ονομασίας, ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας έκανε λόγο για μια «δύσκολη στιγμή», υπογραμμίζοντας πως «ό,τι όνομα και να διαλέξεις μετά από 115 χρόνια, όσο καλό και αν είναι και με τους καλύτερους συμβούλους, δεν θα είναι σαν το προηγούμενο».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Το υφιστάμενο όνομα είναι σύμβολο της επιτυχίας της εταιρείας σε δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα, κάτι για το οποίο και εγώ που φέρω το όνομα και όλοι μας είμαστε υπερήφανοι». Όπως ανέφερε, «τα νούμερα είναι νούμερα, οι δουλειές είναι δουλειές, οι άνθρωποι είναι άνθρωποι». Και παραδέχτηκε: «Αυτή η εταιρεία είναι σαν τον τρίτο παιδί μου».

«Καταλαβαίνετε όλοι την απόλυτη αποφασιστικότητα και προσήλωση για να πατήσουμε νέες κορυφές που δεν έχει πατήσει ελληνική εταιρεία. Αν είμαστε έτοιμοι για αυτό δεν θα μας σταματήσει τίποτε» έστειλε το μήνυμα, αναγνωρίζοντας: «Η τιμή της μετοχής είναι υψηλή για το ΧΑ , αλλά όχι ιδιαίτερα υψηλή για τα ξένα Χρηματιστήρια».

Γιατί η Mytilineos άλλαξε όνομα και έγινε Metlen

Η νέα ονομασία (Metlen Energy & Metals) συνδέεται με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός διεθνοποιημένου brand, καθώς το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου δεν σταματά να διευρύνεται. Η παρουσία της Mytilineos έχει εδραιωθεί σε νέες μεγάλες αγορές, όπως ο Καναδάς και η Ιταλία, την ώρα που η βιομηχανική δραστηριότητα συνεχίζει να προχωρά εντυπωσιακά για το αλουμίνιο και την αλουμίνα. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη νέων κατευθύνσεων στις εξορύξεις, με τομείς όπως το γάλλιο.

Σημειώνεται πως πριν ανακοινωθεί ότι το νέο όνομα είναι Metlen Energy & Metals, έγινε συζήτηση με τους μετόχους πάνω στις προϋποθέσεις για τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά πολύπλοκη και επίπονη διαδικασία», η οποία χρειάζεται υπομονή. «Ό,τι είναι να γίνει, γίνεται στην ώρα του» συνέχισε, αναφέροντας με νόημα: «Ελπίζω του χρόνου η Γενική Συνέλευση να γίνει αλλού».

Ετήσια λειτουργική κερδοφορία άνω του 1 δισ. ευρώ

«Μας ενδιαφέρουν τα καθαρά κέρδη και τα κέρδη ανά μετοχή» συνέχισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Εκ των οποίων ένα ποσοστό μοιράζεται ως μέρισμα. Εάν δεν μεσολαβήσουν δραματικά γεγονότα -ζούμε σε δύσκολες εποχές- θα συνεχίσουμε και φέτος μία πολύ καλή πορεία, η οποία θα αρχίσει να “τσιμεντώνει” στη συνείδηση της αγοράς και των μετόχων ότι η εταιρεία αυτή θα κυμαίνεται σταθερά στη λειτουργική κερδοφορία μεταξύ 1 δισ. και 1,2 δισ. και σε καθαρή κερδοφορία άνω των 600 εκατ. ευρώ» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Ήδη το 2023 είναι στα 623 εκατ. ευρώ και το 2024 μπορεί να πάει στα 700 εκατ. ευρώ, έως ότου αρχίσουν να ωριμάζουν οι επενδύσεις ή γίνει μία μεγάλη εξαγορά».

«Εξαγορές κάνω, τζάμπα λεφτά δεν πληρώνω»

Η εταιρεία έχει κάνει στο παρελθόν μεγάλες εξαγορές που αποδείχτηκαν πολύ αποδοτικές, ανέφερε ακόμη ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Και διευκρίνισε: «Παρά ταύτα η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν κατά κύριο λόγο οργανική. Η ανάπτυξη μέσω εξαγορών σημαίνει ότι ζητάμε φρέσκα λεφτά από τους μετόχους, κάτι που οι μέτοχοι το έχουν ξεχάσει. Τελευταία ΑΜΚ ήταν το 2000. Από τα 8 εκατ. στα 5 δισ. χωρίς αύξηση κεφαλαίου γιατί βασιστήκαμε στην οργανική ανάπτυξη και επενδύαμε από τα κέρδη. Ξεχνάμε τα projects στον Καναδά, τις επενδύσεις στην Ιταλία».

«Ξέρουμε πώς να το κάνουμε με το asset rotation plan και δεν θα ζητήσουμε χρήματα για αυτό. Καταθέσαμε το πρώτο CRM πλάνο στην Ελλάδα για γάλλιο, βωξίτη και αλουμίνα, ύψους 300 εκατ. ευρώ» σημείωσε, υπογραμμίζοντας: «Τα νούμερα έχουν μεγαλώσει πολύ. Άλλες κουβέντες κάναμε το 1995 και το 1997».

Κατά τη διάρκεια της ΓΣ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε στην εξαγορά τρίτου εργοστασίου στον Βόλο που κάνει μεταλλικές κατασκευές και εξάγει σε όλα τα μέρη του κόσμου. «Εξαγορές κάνω, τζάμπα λεφτά δεν ξέρω να πληρώνω και οι εξαγορές που κάνουν material difference δεν είναι πάρα πολλές. Μια εξαγορά πρέπει να είναι με όρους που δεν θα προσθέσουν μόνο EBITDA αλλά και bottom line για τους μετόχους, αλλιώς όχι» είπε ακόμη.

Μέρισμα 1,55 ευρώ ανά μετοχή

Μεταξύ των 11 θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης, εκτός από την αλλαγή ονόματος σε Metlen Energy & Metals, ήταν και το μέρισμα στους μετόχους. Όπως ανακοινώθηκε, εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 1,55 ευρώ η μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής μερίσματος ορίστηκε η 26η Ιουνίου. Η διανομή στους μετόχους θα ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν παρέλειψε να αφήσει νέες αιχμές κατά της Κομισιόν για τον τρόπο που προωθεί την πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για έλλειψη ουσιαστικού και αποτελεσματικού σχεδιασμού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας:

Ένα νέο, ακόμη πιο δυναμικό κεφάλαιο στην πορεία εξέλιξής της MYTILINEOS Energy & Metals σηματοδότησε η σημερινή ημέρα, καθώς η Εταιρεία παρουσίασε τη νέα της επωνυμία και την ανανεωμένη εταιρική της εικόνα. Ένα σημαντικό ορόσημο που αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευση για ανάπτυξη, καινοτομία και παγκόσμιο αποτύπωμα.

Το μήνυμα της εξέλιξης της MYTILINEOS Energy & Metals σε Metlen Energy & Metals (Metlen) που συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχημένη πορεία του μετασχηματισμού των τελευταίων ετών, μετέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε και ψηφίστηκε από τους μετόχους, παρουσία εργαζομένων, συνεργατών, αναλυτών και δημοσιογράφων, καθώς και όσων παρακολουθούσαν live την εκδήλωση από όλες τις χώρες δραστηριοποίησης και στις πέντε ηπείρους.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε:

«Είναι μια σημαντική, αλλά και δύσκολη στιγμή για μένα, καθώς όποιο όνομα και να διαλέξεις μετά από 115 χρόνια δεν θα είναι σαν το προηγούμενο. Το MYTILINEOS απέκτησε έναν εμβληματικό χαρακτήρα, κάτι για το οποίο εγώ και όλοι μας είμαστε περήφανοι.

Όσο δύσκολο και αν είναι για μένα, γιατί η εταιρεία είναι σαν το τρίτο παιδί μου, είμαστε αποφασισμένοι και προσηλωμένοι να πατήσουμε νέες κορυφές που δεν έχει κατακτήσει ποτέ ελληνική εταιρεία. Αυτή η θυσία του ονόματος – γιατί στην καρδιά μου έτσι είναι – αποδεικνύει ότι αν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό, δεν θα μας σταματήσει τίποτα».

Brand narrative

Ως εταιρεία είμαστε σε διαλεκτική σχέση με την ταυτότητά μας, από την ίδρυσή μας.

Επιδίωξή ήταν η υποστήριξη του κορυφαίου στρατηγικού στόχου για περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησή μας, αναδεικνύοντας με τον πιο ενεργό και «ηχηρό» τρόπο την πρόθεσή μας για ανάπτυξη και δημιουργία ακόμα μεγαλύτερης αξίας για την εταιρείας μας. 

Βασικό στοιχείο, ότι είμαστε μια εταιρείας που συνεχώς επανεφευρίσκει τον εαυτό της, ότι ο δυναμισμός και η εξωστρέφεια μας βρίσκονται στο DNA μας, και το γεγονός ότι σε έναν κόσμο που αλλάζει η αλλαγή είναι η μοναδική μας σταθερά.

Και ως συστατικό αυτής της αλλαγής ταυτότητας είναι ο εξελικτικός μετασχηματισμός. 

Πρόκειται για ένα ταξίδι που κράτησε περισσότερο από έναν χρόνο: 

  • 4 ποσοτικές έρευνες με εσωτερικούς και εξωτερικούς stakeholders 
  • 3 ποσοτικές έρευνες με περισσότερους από 3.000 ανθρώπους σε Ελλάδα και διεθνώς
  • 7 διαφορετικά ονόματα
  • 26 διαφορετικές προτάσεις εικόνας
  • 3 γύροι παγκοσμίως εστιασμένης νομικής έρευνας για την κατοχύρωση ονόματος. 

Ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα νέο όνομα και οπτική ταυτότητα για τη MYTILINEOS, που να αντανακλά τη συνεχώς αυξανόμενη παρουσία και επιρροή μας στη διεθνή σκηνή. 

Η νέα αισθητική προσέγγιση και ο συμβολισμός έπρεπε να υποδηλώνουν την ακεραιότητα που μας χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και τη δέσμευσή μας για ένα ακόμη πιο αξιόλογο μέλλον.

Ο σχεδιασμός και η δημιουργική σκέψη γεννήθηκαν από τον ισχυρό πυρήνα και την στρατηγική θέση της εταιρείας, που μας καθοδηγεί να είμαστε “Πρωτοπόροι στη βελτίωση της ζωής όλων μέσω ουσιαστικής καινοτομίας και επινοητικότητας”. 

Αυτό σημαίνει να έχουμε τη δύναμη να αναπτυσσόμαστε συνεχώς και να προσφέρουμε αξία σε όλες τις διαστάσεις.

Εμπνευστήκαμε από τον μοναδικά δυναμικό τρόπο λειτουργίας της εταιρείας μέσω της απόλυτης συνέργειας των δραστηριοτήτων της στους δύο τομείς, της ενέργειας και της μεταλλουργίας. 

Συνδυάσαμε την πρωταρχική πηγή ενέργειας του πλανήτη, τον ήλιο, με τον συμβολισμό ενός πάλσαρ, ενός περιστρεφόμενου αστέρα νετρονίων που εκπέμπει δέσμες ενέργειας από τους πόλους του, ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ισχυρά φαινόμενα στο σύμπαν.

Το νέο μας σύμβολο είναι ένας δυαδικός αστέρας – ο ήλιος και το πάλσαρ μαζί, αρμονικά και άρρηκτα δεμένα, προσφέροντας αστείρευτη δύναμη, βαρύτητα και φυσικά ενέργεια. 

Αυτό το ευέλικτο και ισχυρό σύμβολο, σε συνδυασμό με μια σαφή, σύγχρονη γραμματοσειρά, φωτογραφίες και τη δική μας χρωματική “κληρονομιά”, δημιουργεί μια εταιρική ταυτότητα αντάξια για το λαμπρό μέλλον της Μυτιληναίος.

Η νέα αυτή προσέγγιση θα ενισχύσει την παρουσία της εταιρείας μας στη διεθνή σκηνή, υπογραμμίζοντας τις αξίες και την αφοσίωσή μας στη συνεχή ανάπτυξη και την προσφορά υψηλής αξίας σε όλες τις διαστάσεις της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας.

Διαβάστε ακόμη