Σε περίπου έξι εβδομάδες θα αλλάξει το μετοχικό καθεστώς στην Elpedison. Είτε η ιταλική Edison θα πουλήσει το 50% στον έτερο μέτοχο την Helleniq Energy, είτε η Helleniq Energy θα πουλήσει στο 50% στην ιταλική εταιρεία.

Όλα δείχνουν ότι στην εταιρεία δεν προχωρά στο joint venture 50%-50% μεταξύ των δύο μετόχων και πλέον είναι γνωστό ότι οι δύο μέτοχοι θέλουν να χωρίσουν τα «τσανάκια» τους. Η λύση που επιλέχτηκε είναι ένας από τους δύο ν’ αναλάβει το 50% που κατέχει ο συνεταίρος του, έτσι ώστε να φτάσει στο 100%.

Αυτό θα συμβεί μέσω μια διαδικασίας δημοπρασίας του 50% από κάθε πλευρά, στην οποία οι δύο ενδιαφερόμενοι, θα διαθέτουν ταυτόχρονα το δικαίωμα πώλησης (put option) και δικαίωμα αγοράς (call option). Όταν αυτά τα δύο δικαιώματα συναντηθούν από την πλευρά του πωλητή και του αγοραστή, ο πωλητής θα είναι υποχρεωμένος να πουλήσει και ο αγοραστής ν’ αγοράσει. Δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων ποιος θα είναι ο πωλητής και ποιος ο αγοραστής.

H παραπάνω διαδικασία καταδεικνύει ότι, ενώ και οι δύο πλευρές έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, από την άλλη πλευρά καθένας από τους δύο δείχνει αποφασισμένος να αγοράσει το συνέταιρό του. Το μόνο που δεν είναι γνωστό, είναι το σε ποια τιμή είναι αποφασισμένος να το πράξει και αυτό αναμένεται να δείξει η διαδικασία στην οποία θα διεξάγουν μεταξύ τους. Το τίμημα πώλησης του 50% θα ξεκινήσει από μια χαμηλή τιμή για να ανέβει σταδιακά σε μια τιμή όπου δύο δικαιώματα αγοράς και πώλησης από τις δύο πλευρές θα ταυτιστούν.

Υπό αυτό το πρίσμα, το ύψος του τιμήματος θα είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Για την Helleniq Energy ωστόσο η διαδικασία αυτή θα είναι, εκτός από ένας αγώνας «τιμήματος», ένας αγώνας «τιμής» καθώς πρόκειται για μια αμιγώς ελληνική εταιρεία που έχει το σύνολο των δραστηριοτήτων της στη χώρα μας. Επιπλέον θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι η Elpedison, κατέχει τη μοναδική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου Helleniq Energy στη χώρα μας.

Το τίμημα πώλησης του 50% των μετοχών εκτιμάται σε 200 έως 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή η αξία επιχείρησης σε 400-600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές που θα διεξαχθούν στη χώρα μας φέτος τόσο στον ενεργειακό τομέα, όσο και συνολικά. Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, αλλά και το πελατολόγιο λιανικής, θεωρούνται τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης.

Η Elpedison το 2022 είχε έσοδα 3,2 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη (προ φόρων) ύψους 150 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ήταν 250 εκατ. ευρώ, ενώ το ενεργητικό της πλησίαζε τα 900 εκατ. ευρώ. Για το 2023 η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει αποτελέσματα, αλλά εκτιμάται ότι τα μεγέθη της έχουν μειωθεί, δεδομένου της αποκλιμάκωσης των τιμών των ενεργειακών αγαθών.

Διαβάστε ακόμη