Κυρίαρχη ήταν η ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον μήνα Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο του 2024 στην αγορά δραστηριοποιούνταν 22 προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων 5 Παρόχων Καθολικής Υπηρεσίας (ΠΚΥ). Οι ΠΚΥ, όπως ορίζονται από το νόμο, είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε μικρούς πελάτες που δεν μπορούν να βρουν προμηθευτή στην απελευθερωμένη αγορά ή έχουν αδρανήσει ως προς την επιλογή προμηθευτή. Οι πέντε ΠΚΥ που ορίστηκαν είναι η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος, ο ΗΡΩΝ, η Elpedison και η NRG.

Η ΔΕΗ κυριάρχησε αυτόν τον μήνα στην αγορά, κατέχοντας το 72,29% του συνολικού μεριδίου αγοράς, τόσο στη χαμηλή (72,33%) όσο και στη μέση τάση (55,53%). Η εταιρεία εξυπηρετεί 5.577.528 μετρητές, εκ των οποίων 5.567.856 είναι στη χαμηλή τάση και 9.672 στη μέση τάση. Αυτή η συγκέντρωση της αγοράς γύρω αποτελεί ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίστοιχα, η Elpedison κατέχει σημαντικό μερίδιο της αγοράς, ειδικά στη μέση τάση. Η εταιρεία κατέχει μερίδιο αγοράς 4,09% όσον αφορά τον αριθμό των παροχών στη χαμηλή τάση και 5,79% στην κατανάλωση. Στη μέση τάση, η Elpedison έχει ισχυρότερη παρουσία, με μερίδιο αγοράς 11,39% ως προς την κατανάλωση, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση μεταξύ των παρόχων.

Συμμετοχή στη μέση τάση έχει επίσης η ΗΡΩΝ κατέχει 3,88% της αγοράς όσον αφορά τον αριθμό των παροχών στη χαμηλή τάση και 3,95% στην κατανάλωση. Στη μέση τάση, έχει σημαντική παρουσία, με μερίδιο αγοράς 8,85% ως προς την κατανάλωση, κατατάσσοντάς την στην τέταρτη θέση μεταξύ των παρόχων. Επιπλέον, η ΗΡΩΝ είναι ένας από τους πέντε παρόχους καθολικής υπηρεσίας (ΠΚΥ), υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο της στην εξασφάλιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές.

H NRG κατέχει 2,98% της αγοράς όσον αφορά τον αριθμό των παροχών στη χαμηλή τάση και 2,65% στην κατανάλωση. Στη μέση τάση, η NRG έχει ακόμη μικρότερη παρουσία, με μερίδιο αγοράς 0,91% ως προς την κατανάλωση. Ωστόσο, η NRG είναι ένας από τους πέντε παρόχους καθολικής υπηρεσίας (ΠΚΥ), υπογραμμίζοντας τη σημασία της στην εξασφάλιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως μεγέθους ή κατηγορίας. Η Protergia κατέχει μερίδιο αγοράς 4,09% όσον αφορά τον αριθμό των παροχών στη χαμηλή τάση και 5,04% στην κατανάλωση. Στη μέση τάση, η Protergia κατέχει μερίδιο αγοράς 17,44% όσον αφορά την κατανάλωση, κατατάσσοντάς την στη δεύτερη θέση μεταξύ των παρόχων. Η εταιρεία VOLTON κατέχει μερίδιο αγοράς 2,26% όσον αφορά τον αριθμό των παροχών στη χαμηλή τάση και 1,76% στην κατανάλωση. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη VOLTON στη μέση τάση. Η εταιρεία ΕΛΙΝΟΙΛ κατέχει μερίδιο αγοράς 6,09% όσον αφορά τον αριθμό των παροχών στη χαμηλή τάση και 8,30% στην κατανάλωση. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ΕΛΙΝΟΙΛ στη μέση τάση.

Στη χαμηλή τάση, η ΔΕΗ έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις ομάδες πελατών: οικιακούς (71,56%), δικαιούχους ΚΟΤ (72,59%), εμπορικούς/βιομηχανικούς (69,08%) και λοιπούς (96,16%). Αυτή η κατανομή δείχνει ότι είναι ο κύριος προμηθευτής για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, ανεξαρτήτως μεγέθους ή τύπου. Η έκθεση παρουσιάζει επίσης στοιχεία για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024. Συνολικά, η κατανάλωση στη χαμηλή τάση αυξήθηκε από 2.335 GWh τον Ιανουάριο σε 2.562 GWh τον Φεβρουάριο. Αντίθετα, στη μέση τάση, η κατανάλωση μειώθηκε από 861 GWh τον Ιανουάριο σε 817 GWh τον Φεβρουάριο. Αυτές οι διακυμάνσεις στην κατανάλωση ενέργειας μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, η οικονομική δραστηριότητα και οι εποχικές τάσεις.

Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση της δυναμικής της αγοράς και την παρακολούθηση των τάσεων που διαμορφώνονται.

Διαβάστε ακόμη