Εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 174 εκατ. ευρώ στους μετόχους της εταιρείας, αποτέλεσμα της μεγάλης ρευστότητας Ως ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 22η Ιουλίου του 2024, ενώ η καταβολή θα γίνει από τις 26 του ίδιου μήνα. Σημειώνεται πως στη σημερινή συνέλευση αποφασίστηκε, επίσης, και η ανάκληση δικαστικών μέτρων κατά του Αναστάσιου Καλλιτσάντση και του Ιωάννη Μωραΐτη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ευθύμιος Μπουλούτας, ερωτηθείς για τη στρατηγική του Ομίλου σχολίασε πως «προσπαθούμε ότι κάνουμε να προσθέτει αξία στον μέτοχο. Τα σχέδια μας για το μέλλον είναι υπό επεξεργασία. Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και τα σενάρια που υπάρχουν δεν είναι ανακοινώσιμα». Όσον αφορά τη μερισματική πολιτική για τους μετόχους δήλωσε ότι εφόσον υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα τότε θα επιστρέφεται ποσοστό μέσω μερισμάτων ή επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους. «Τα 0,50€ ανά μετοχή είναι μια γενναία ανταπόδοση προς τους μετόχους, οι οποίοι περίμεναν αρκετά χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν κεφάλαια προκειμένου η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις να διεκδικήσει έργα αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ». Και συμπλήρωσε ότι «το έτος 2023 σηματοδότησε την επιτυχή ολοκλήρωση της λειτουργικής αναδιάρθρωσης και μιας σειράς στρατηγικών κινήσεων, οι οποίες οδήγησαν στην υψηλότερη κερδοφορία της τελευταίας δεκαετίας. Αυτή η εντυπωσιακή απόδοση καθιστά δυνατή την πρόταση για ανταμοιβή των μετόχων».

Ο  Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ μεταβαίνει σε μία νέα εποχή

«Τα επιτεύγματα αυτά αποτελούν το αποτέλεσμα επιχειρησιακών αποφάσεων στρατηγικής σημασίας που συντελούνται αδιάλειπτα από τον Ιανουάριο του 2021, από τους νέους Μετόχους και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που ανέλαβε εκείνη την περίοδο τον Όμιλο. Η εξέλιξη του Λειτουργικού αποτελέσματος έφτασε στα €229 εκ. το 2023 από μόλις €34 εκ. ευρώ το 2020, ενώ η πορεία των κερδών προ φόρων κινήθηκε από ζημίες €150 εκ. το 2020 σε κέρδη €116 εκ. το 2023. Στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων κρίσιμη και καθοριστική ήταν η συμβολή των ανθρώπων μας, οι οποίοι μέσα από δύσκολες στιγμές και με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, με αυταπάρνηση διαθέτοντας σημαντικό προσωπικό χρόνο, αγκάλιασαν την προσπάθεια των νέων μετόχων για να αποδείξουν ότι ο ιστορικός αυτός όμιλος όφειλε να φτάσει στη σημερινή, θετική εικόνα. Ουσιαστική υπήρξε και η συμβολή των μετόχων μας οι οποίοι σε κάθε δύσκολη στιγμή μας στήριξαν συνδράμοντας καθοριστικά με προσωρινή χρηματοδότηση €50εκ ευρώ αρχικά και στη συνέχεια με πλήρη συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120 εκατ. ευρώ, κομβικά γεγονότα τα οποία έδωσαν στον όμιλο την αξιοπιστία να διεκδικήσει με επιτυχία νέα έργα ύψους €2.7δις ευρώ, να εκτελέσει και να παραδώσει πλειάδα έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, να είναι πλέον αξιόπιστος συνομιλητής με το ελληνικό και διεθνές τραπεζικό σύστημα και να προχωρήσει στην αποπληρωμή του Διεθνούς ομολόγου ύψους 670 εκατ. ευρώ. Έχοντας διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του και με σημαντική ρευστότητα ο Όμιλος μεταβαίνει σε μία νέα εποχή, με σταθερές βάσεις για τη συνεχή δημιουργία αξίας για τους μετόχους του, την κοινωνία και την ελληνική οικονομία», ανέφερε.

Ως σημαντικότερα γεγονότα του 2023 η διοίκηση της Ελλάκτωρ παρέθεσε τα εξής: 

  • Ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ στην εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ Α.Ε, το τίμημα της οποίας ανήλθε στα €110,8εκ., πλέον ανάληψης ενδοομιλικού δανεισμού ύψους €114εκ., εκ του οποίου ποσόν €36εκ. έχει ήδη αποπληρωθεί.
  • Ολοκλήρωση πώλησης του Smart Park: Το εμπορικό κέντρο Smart Park, ιδιοκτησίας της Reds, πωλήθηκε στην Trade Estates του Ομίλου Fourlis έναντι 95,4 εκατομμυρίων ευρώ.
    Εξαγορά έκτασης στις Γούρνες: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά έκτασης 300 στρεμμάτων στις Γούρνες Ηρακλείου έναντι 40,2 εκατομμυρίων ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ.
  • Διακρίσεις και Βραβεία: Ο Όμιλος πέτυχε βαθμολογία 95% στο δείκτη ATHEX ESG και παρέμεινε στο χρηματιστηριακό δείκτη FTSE4Good. Επιπλέον, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προστέθηκε στον δείκτη MSCI Greece Small Cap.

Όσον αφορά τις επιχειρησιακές εξελίξεις στο έτος που διανύουμε σημειώνεται πως ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο η συναλλαγή πώλησης του εναπομείναντος 25% της ANEMOS RES στην εταιρεία MORE του Ομίλου Motor Oil, το τίμημα της οποίας ανήλθε στα €123,5εκατ.. Εν συνεχεία, στις 22/5 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έγινε αποδέκτης προσφοράς για την εξαγορά από τον Όμιλο MOTOR OIL, του συνόλου των μετοχών που κατέχει (ήτοι 94,44%) στη θυγατρική εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, έναντι τιμήματος €114,7εκατ., την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει περαιτέρω, ενώ έχει αναθέσει σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο την εξέταση του δικαίου της συναλλαγής. Τέλος, πραγματοποιήθηκε αγορά επιπλέον ποσοστού 41,3% της θυγατρικής REDS, με αποτέλεσμα η μετοχική συμμετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να έχει ήδη ξεπεράσει το 96,7%, με τον Όμιλο να έχει κινήσει διαδικασία διαγραφής της REDS από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Κατά συνέπεια αναμένεται ο Όμιλος να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία για την επιτυχή υλοποίηση των προς ανάπτυξη έργων.

Οι αποφάσεις της ΓΣ

Παράλληλα η συνέλευση ενέκρινε την διανομή 1.650.000 ιδίων μετοχών σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ανώτατα στελέχη της εταιρείας. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος θα λάβει 800.000 μετοχές, η διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών 300.000, ο διευθυντής στρατηγικής και ανάπτυξης 200.000, η διεύθυνση νομικών υπηρεσιών 100.000, η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού 50.000 και λοιπά στελέχη θα μοιραστούν 200.000 μετοχές κατά την κρίση του διευθύνοντος συμβούλου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να χορηγηθούν οι μετοχές αυτές είναι τα στελέχη αυτά να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάκτωρ και μετά την γενική συνέλευση, υπογράφοντας μονομερή δήλωση ότι θα παραμείνουν στην εταιρεία για δύο έτη, οι μετοχές αυτές αντιστοιχούν στο 0,47% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Στην ΓΣ αποφασίστηκε επίσης η διανομή μέρους λοιπών αποθεματικών σχηματισθέντων από φορολογικά κέρδη προηγούμενων χρήσεων, συνολικού ποσού μέχρι 6,9 εκ. σε μέλη του ΔΣ και ανώτερα διοικητά στελέχη και εργαζόμενους με σκοπό την επιβράβευσή τους βάσει επίτευξης των στόχων και ενίσχυσης της αποδοτικότητάς τους.

Διαβάστε ακόμη