Κοντά στην υπογραφή του συμβολαίου ενός παραθαλάσσιου ακινήτου, έκτασης 154 στρεμμάτων περίπου (38 acres) στο Wagners Point της Βαλτιμόρης βρίσκεται η Cenergy ως πρώτο βήμα για την επένδυση σε εργοστάσιο καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Αλέξανδρος Μπένος, υποστήριξε πως η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν είναι θετική, τότε, όπως ξεκαθάρισε, η ανάπτυξη του εργοστασίου καλωδίων θα γίνει σταδιακά, με αρχή από τα επίγεια καλώδια που έχουν και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και σε συνέχεια με επέκταση στην παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων με στόχο την αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η διοίκηση της Cenergy εξήγησε πως η φορολογική απαλλαγή (tax credit) που έχει λάβει από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) των ΗΠΑ είναι μεταβιβάσιμη σε τρίτους, μέσω μιας αγοράς διαπραγμάτευσης τέτοιων tax credits που αναπτύσσεται. Επιπλέον τόνισε πως αυτή η φοροαπαλλαγή δεν είναι αντιστρέψιμη και συνεπώς δεν συνδέεται με τυχόν πολιτικές αλλαγές στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες. Σε ερώτηση για το μοντέλο χρηματοδότησης της επένδυσης των 300 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση που η τελική επενδυτική απόφαση είναι θετική, η διοίκηση απάντησε πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Αν δηλαδή θα υπάρξουν συνέταιροι, το ποσοστό ιδίων κεφαλαίων ή δανειακών κεφαλαίων, κ.ο.κ. Αν η απόφαση είναι θετική, τότε οι εργασίες θα αρχίσουν στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο κ. Μπένος είπε χθες πως δεν ισχύουν πλέον οι ανησυχίες για την αγορά υπεράκτιων αιολικών των ΗΠΑ καθώς όλοι οι μεγάλοι παίκτες επανέρχονται στην αγορά. Την ίδια στιγμή, σοβαρές ανατροπές φέρνουν τα κέντρα δεδομένων (data centers) και η τεχνητή νοημοσύνη. Μεταξύ 2024 – 2032 αυτές οι εφαρμογές θα αυξήσουν συνολικά την κατανάλωση από 35% – 45%. Χρειαζόμαστε καλώδια για τις νέες ανάγκες και τα επίγεια καλώδια θα είναι πολύ σημαντικά. Είναι ήδη σημαντικό τμήμα του ανεκτέλεστου σήμερα και με καλά περιθώρια. Ειδικά στις ΗΠΑ υπάρχουν πολύ θετικές προοπτικές στο συγκεκριμένο τομέα. Ειδικά επειδή υπάρχουν τεράστιες ανάγκες ενίσχυσης δυναμικότητας στα δίκτυα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η «ικανοποιητική εκτέλεση των ενεργειακών συμβάσεων δείχνει πως η ποιότητα αποτελεί προτεραιότητα για τον όμιλο με αποτέλεσμα να ενισχύει σημαντικά η κερδοφορία. Το σημαντικό ανεκτέλεστο (σ.σ. 3,1 δισ. ευρώ στο τέλος α’ τριμήνου) μας επιτρέπει να επιλέξουμε κερδοφόρες συμβάσεις». Μεταξύ άλλων, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου τόνισε:

«Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα υπάρχουν νέα έργα που προσθέτουν σημαντικά σε αυτό το ανεκτέλεστο και θα υπογραφούν πιθανώς μέχρι το τέλος του τριμήνου. Στον τομέα των καλωδίων, υπάρχουν αρκετοί διαγωνισμοί και έχουμε στόχο να αυξήσουμε περισσότερο το ανεκτέλεστο με παράλληλη ενίσχυση της δυναμικότητας. Για τα προϊόντα καλωδίων η ζήτηση παραμένει ισχυρή και στηρίζει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Τα προϊόντα καλωδίων δίνουν σχεδόν το 60% των εσόδων από καλώδια ετησίως. Τα υπεράκτια αιολικά θα τριπλασιάσουν τη ζήτηση για καλώδια μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Υπάρχουν τώρα έργα σε Ινδία, Κορέα, Ιαπωνία για υπεράκτια αιολικά. Η ζήτηση για καλώδια σύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα είναι διπλάσια από την δυναμικότητα. Σημαντικό έργο η διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου».

Για τους σωλήνες χάλυβα τόνισε πως «υπάρχει ανάπτυξη στους αγωγούς φυσικού αερίου. Η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και το υδρογόνο είναι στην ημερήσια διάταξη. Έχουμε ήδη σημαντικές συμβάσεις με μεγάλους παίκτες στους υδρογονάνθρακες. Η Σωληνουργία Κορίνθου έχει πλεονεκτήματα σε σωλήνες υψηλών απαιτήσεων. Η γεωγραφική διαφοροποίηση και προϊοντική ήταν προτεραιότητα για τη διοίκηση για να αντιμετωπίσουμε την κάμψη της ζήτησης την περίοδο 2021 – 2022. Τώρα ανοίγουμε την αγορά της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής».

Ταυτόχρονα όλες οι μονάδες του ομίλου ενισχύονται σε δυναμικότητα. Όπως ανακοίνωσε η Cenergy η μεγάλη επέκταση του υπερσύγχρονου εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο προχωράει σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Οι παραγγελίες για πρόσθετες γραμμές παραγωγής και εξοπλισμό στο εργοστάσιο της Θήβας ήδη τοποθετήθηκαν. Επίσης, οι επενδύσεις στο εργοστάσιο του Ελαιώνα Βοιωτίας προχωρούν. Στον Ελαιώνα, εκτός από τον τομέα οπτικών ινών, μεταφέρεται ο τομέας καλωδίων χαμηλής τάσης από τη μονάδα της Θήβας στην οποία απελευθερώνεται χώρος για πρόσθετη δυναμικότηττα σε καλώδια μέσης και υψηλής τάσης. Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του έτους. Στη Θίσβη, δρομολογήθηκαν διάφορες στοχευμένες επενδύσεις για τη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου σωλήνων χάλυβα.

Διαβάστε ακόμη