Σε δεύτερο χρόνο τοποθέτησε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης τις αποφάσεις αναφορικά με το μερίδιο της τάξης του 30% που κατέχει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου «Κινούμαστε βήμα-βήμα. Έχουμε μπροστά μας την διανομή που θα αποφασιστεί κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (σ.σ. που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 31 Μαΐου). Στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει με το call option της Reggeborgh Invest (αναφερόμενος στο δικαίωμα που έχει η Motor Oil να ζητήσει από τους Ολλανδούς μεγαλομετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να αγοράσουν τις μετοχές που κατέχουν)». Όπως σχολίασε ο κ. Τζαννετάκης, «τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν έχουμε κανένα λόγο να βιαζόμαστε». Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες γνωστοποιήθηκε ότι το ΔΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους 174 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους, κάτι που «μεταφράζεται» σε μια διόλου ευκαταφρόνητη ένεση ρευστότητας για τη Motor Oil.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Τζαννετάκης και στην πρόσφατη καταρχήν συμφωνία για την εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που –όπως τόνισε-είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική της Motor Oil για επέκταση σε νέες δραστηριότητες -μεταξύ των οποίων και η διαχείριση απορριμμάτων που συνιστά έναν από τους τομείς προτεραιότητας-, στο πλαίσιο της στρατηγικής μετασχηματισμού από έναν όμιλο που εστιάζει κατά κύριο λόγο στη διύλιση και την εμπορία πετρελαιοειδών σε ένα ευρύτερο ενεργειακό όμιλο, με πιο πράσινο προφίλ. Στο «κάδρο» αυτό τοποθέτησε ο αναπληρωτής CEO της Motor Oil τον περιορισμό της συνεισφοράς του κλάδου διύλισης (που εξακολουθεί βέβαια να αποτελεί τον πυλώνα της κερδοφορίας του Ομίλου) και την παράλληλη αύξηση άλλων δραστηριοτήτων, όπως αυτών στις ΑΠΕ υπό την ομπρέλα της θυγατρικής MORE. «Η εξαγορά της ΘΑΛΗΣ ήταν η πρώτη κίνηση στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων, η εταιρεία έχει εξαιρετικές επιδόσεις υπό τη διοίκηση της Motor Oil και βλέπουμε σημαντικές προοπτικές εκεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι μια πολύ μεγαλύτερη εταιρεία με ευρύτερο αποτύπωμα.

Ο κ. Τζαννετάκης χαρακτήρισε «εύρωστα» τα αποτελέσματα της Motor Oil για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για το δεύτερο καλύτερο σετ αριθμών ιστορικά για το συγκεκριμένο τρίμηνο και ότι τα βασικά μεγέθη μπορεί να εμφάνισαν μικρή υποχώρηση σε ετήσια βάση –εξαιτίας μεταξύ άλλων της μείωσης των περιθωρίων διύλισης, της εξασθένισης της ζήτησης από το εξωτερικό (που ο κ. Τζαννετάκης χαρακτήρισε συγκυριακή και όχι διαρθρωτική), πλην όμως ήταν πολύ καλύτερα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Ενθαρρυντικά είναι και τα «μηνύματα» για το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς ο επικεφαλής της Motor Oil προέβλεψε ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι εξαιρετικά ισχυρή κάτι αναμένεται να αποτυπωθεί στην αύξηση της ζήτησης για καύσιμα σε όλες τις κατηγορίες.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για επενδύσεις συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος τονίζοντας ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας υλοποιείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Απέδωσε την αύξηση του καθαρού χρέους (που αυξήθηκε στο 1,96 δισ. ευρώ από 1,51 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023) στις αρνητικές ταμειακές ροές της τάξης των 441 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο προβλέποντας ότι θα εξομαλυνθούν στη συνέχεια και τονίζοντας ότι τα συνολικά επίπεδα της δανειακής επιβάρυνσης του Ομίλου διατηρούνται σε υγιή επίπεδα. Σημείωσε τέλος ότι η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που θα διεξαχθεί στις 19 Ιουνίου θα εγκρίνει τη διανομή μερίσματος 1,80 ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε ποσό 199,4 εκατ. ευρώ, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη καταβληθεί προμέρισμα ύψους 0,40 ευρώ/μετοχή τον Δεκέμβριο του 2023.

Διαβάστε ακόμη