Αρνητικές συνέπειες για την αγορά, τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία, θα μπορούσε να έχει σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO της Mytilineos, Ευάγγελο Μυτιληναίο μία βιαστική και άνιση πράσινη μετάβαση. «Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για το κόστος της πράσινης μετάβασης, το οποίο υπολογίζεται στο 20-30% του εισοδήματος. Μιλάμε χρόνια για την πράσινη μετάβαση χωρίς να λάβουμε υπόψιν τη βιωσιμότητα και την αυτάρκεια, πράσινη μετάβαση χωρίς οικονομική βιωσιμότητα δεν υπάρχει», ανέφερε.
Την ίδια ώρα, άσκησε δριμεία κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική γύρω από την πράσινη μετάβαση σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ κινούνται με επιχειρηματικά κριτήρια, ενώ η Ευρώπη καθοδηγείται από πολιτικά. Το αγκάθι της αποβιομηχάνισης δεν έμεινε έξω από το τραπέζι, αφού όπως δήλωσε μία στις δύο ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ευρώπη ή έχει αλλάξει έδρα ή έχει κλείσει. «Η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαία, αλλά έχει κόστος και οι πολιτικοί έχουν την πρώτη ευθύνη».
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία που κάποτε υπήρξε πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης της ηπείρου, δοκιμάστηκε σκληρά από την ενεργειακή κρίση, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία. Οι υψηλές τιμές ενέργειας και η μειωμένη ζήτηση οδήγησαν σε μαζικές περικοπές και διακοπές παραγωγής σε ενεργοβόρες βιομηχανίες χάλυβα, αλουμινίου, ψευδαργύρου, λιπασμάτων και χημικών προϊόντων, με αποτέλεσμα αφενός την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και αφετέρου την μετανάστευση ή το κλείσιμο πολλών εξ’ αυτών.
Η κατάσταση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ταχύτητα και τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη προωθεί την πράσινη μετάβαση. Οι βιομηχανίες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ενέργειας. Η ανάγκη για ισορροπία μεταξύ της πράσινης μετάβασης και της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας είναι πιο επιτακτική τώρα από ποτέ. Οι τιμές ενέργειας παρότι έχουν υποχωρήσει κινούνται ακόμη σε επίπεδα πέντε και έξι φορές πάνω από τις τιμές των ΗΠΑ, ενώ η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει μπροστά της την αναμενόμενη αύξηση του κόστους του άνθρακα και τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ για την ενεργειακή μετάβαση που επιβαρύνουν σημαντικά το λειτουργικό της κόστος.
Στον αντίποδα, υπάρχει από τη μια μεριά η Κίνα που έχει πολύ πιο ελαστικό πλαίσιο λειτουργίας για τις βιομηχανίες και από την άλλη οι ΗΠΑ που έχουν διαμορφώσει ένα πολύ φιλικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις μέσω του IRA (Inflation Reduction Act) με κίνητρα που έχουν μαγνητίσει ήδη μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω του ανταγωνισμού από χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν επισημάνει με παρεμβάσεις τους στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα εκπρόσωποι όλων των ενεργοβόρων κλάδων, ζητώντας αντίστοιχα μέτρα στήριξης προκειμένου να ανακτήσει η Ευρώπη τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα και να ξαναγίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις καθώς ήδη έχει ξεκινήσει ένα ρεύμα μετεγκατάστασης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο κ. Μυτιληναίος ενώ αναγνώρισε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε τεχνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, επέκρινε την ευρωπαϊκή πολιτική για την πράσινη μετάβαση. «Η πολιτική της ΕΕ είναι κοντόφθαλμη, όλοι οι εκπρόσωποι του παραγωγικού κόσμου είναι σε απελπισία, η ΕΕ ξεχνάει τον παράγοντα ανταγωνιστικότητα, η πράσινη μετάβαση πρέπει να αλλάξει ταχύτητες», σημείωσε. Και συμπλήρωσε, «η πεποίθηση ότι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αμιγώς πράσινες ακριβότερες αγορές, παραγνωρίζει τη δυνατότητα του κόσμου και των επιχειρήσεων να πληρώσουν κάτι παραπάνω. Πώς μπορείς να δαιμονοποιείς το φυσικό αέριο το οποίο αποτελεί το καύσιμο γέφυρα για τη μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας. Θα περάσουν χρόνια μέχρι οι μπαταρίες ή το υδρογόνο να τεθούν σε εμπορική κλίμακα με εύλογο κόστος. Πώς θα είσαι πρωταγωνιστής όταν σε προλαβαίνει ο διεθνής ανταγωνισμός. Πώς θα προχωρήσει η περαιτέρω ανάπτυξη ΑΠΕ, χωρίς ταυτόχρονα επενδύσεις σε τεχνολογία και ανάπτυξη δικτύων».
Ο κ. Μυτιληναίος ανέδειξε το πρόβλημα της υπερπροσφοράς ΑΠΕ λόγω έλλειψης επαρκών δικτύων, καθώς και την ανάγκη για επενδύσεις σε τεχνολογία και ανάπτυξη δικτύων για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ. «Η βιομηχανική κατανάλωση ηλεκτρισμού είναι ο παράγοντας game changer. Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί Κίνα και ΗΠΑ. Για παράδειγμα η Κομισιόν ενώ θέσπισε νόμο για τα κρίσιμα ορυκτά που θα πρέπει να παράγονται στην ΕΕ ξέχασε να μας πει πως θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις για να εφαρμοστεί ο νόμος, οι ΗΠΑ λειτουργούν με οικονομικά κριτήρια, η Ευρώπη με πολιτικά», υποστήριξε εστιάζοντας στην αποβιομηχάνιση της Ευρώπης η οποία «έχει μεγάλες κοινωνικές συνέπειες».
Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία της Mytilineos, η οποία κατάφερε να παραμείνει ανταγωνιστική στις βιομηχανικές της δραστηριότητες, επενδύοντας παράλληλα μεγάλα ποσά σε πράσινες επενδύσεις. Εξέφρασε την επιθυμία της εταιρείας να διεθνοποιηθεί, κάνοντας περήφανη την ελληνική επιχειρηματικότητα. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για ρεαλισμό και σχέδιο στην πράσινη μετάβαση, τονίζοντας ότι αν η βιομηχανία θυσιαστεί στον βωμό της πράσινης μετάβασης θα πεθάνει. «Χρειάζονται έγκαιρα σχέδιο, επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις για την πράσινη μετάβαση, η Ευρώπη δεν το έχει καταλάβει ακόμα, η Ελλάδα θεωρώ πως μπορεί να δώσει το καλό παράδειγμα στην Ευρώπη, ίσως για πρώτη φορά. Αν δεν δράσει έγκαιρα η Ευρώπη, τα άκρα θα κυριαρχήσουν», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης