«Αμφισβητούμε τον τρόπο και την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Hellenic Capital Market Commission Conference, που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο CEO της Helleniq Energy σημείωσε πως το άναρχο, βιαστικό πέρασμα σε έναν ενεργειακό σύστημα χωρίς ορυκτά, θα δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Ξέρουμε που θέλουμε να φτάσουμε, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε», τόνισε. «Χρειάζεται ρεαλισμός και ειλικρίνεια στον τρόπο που προσεγγίζουμε αυτές τις επενδυτικές αποφάσεις, οι εταιρείες να πάρουν το κόστους που τους αναλογεί, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο να είναι σωστό».

Η ενέργεια είναι πολυδιάστατο πράγμα που εμπεριέχει το κόστος, το περιβάλλον και την ασφάλεια εφοδιασμού. Ως εκ τούτου, ο κ. Σιάμισιης κάνει λόγο για ρητορική ρεαλισμού και σαφείς στόχους. «Οι ενεργειακές εταιρείες είναι ή θα έπρεπε να είναι πρωτεργάτες σε αυτή τη μετάβαση. Αυτή είναι η δουλειά μας. Πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο επενδύουμε και δουλεύουμε. Οι πιο σοβαρές εταιρείες υποστηρίζουν αυτή τη μετάβαση, και θέλουμε να είμαστε και εμείς μέρος της λύσης», σχολίασε. Η επίτευξη των κλιματικών στόχων πρέπει να πραγματοποιηθεί με όχημα τον ρεαλισμό, τη δημιουργία κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου και την ύπαρξη ειλικρίνειας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων.

«Επιβάλλεται να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε και επενδύουμε, θέλουμε την πράσινη μετάβαση. Το 90% της δραστηριότητάς μας είχε σχέση με το πετρέλαιο, είδαμε όμως πως αλλάζουν τα πράγματα και στραφήκαμε σε ΑΠΕ με επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ (είμαστε ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από φωτοβολταϊκά) και υδρογόνο, οι πράσινες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολύ μεγάλες και χρειάζονται 20-30 για να αποδώσουν και μάλιστα όχι με μεγάλες αποδόσεις», επεσήμανε ο κ. Σιάμισιης. «Δεν υπάρχει πλαίσιο στην Ευρώπη για να προχωρήσουν επενδύσεις σε υδρογόνο και αποθήκευση CO2», τόνισε. Και συμπλήρωσε πως η πρόκληση αυτή μεταβιβάζεται στους επενδυτές και τις τράπεζες που καλούνται να γεφυρώσουν αυτή την συνθήκη. «Δεν υπάρχει σωστή κατανομή του είδους του ρίσκου στον κάθε παίκτη στην αγορά».

Η πράσινη μετάβαση πρέπει να περάσει από ένα ενδιάμεσο στάδιο

«Η πράσινη μετάβαση θέλει μία ακολουθία, ένα ταξίδι. Το να γυρίσουμε τον διακόπτη και να πάμε κατευθείαν σε ένα ενεργειακό σύστημα, χωρίς ορυκτά καύσιμα δεν γίνεται. Όταν θεσμικά σε διεθνές, ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρουν πως ότι έχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο απορρίπτεται ως επένδυση, σημαίνει ότι σταματάμε τις επενδύσεις μας και θα ξεμείνουμε από ενέργεια, αυξάνοντας την επικινδυνότητα και την ανασφάλεια εφοδιασμού», σχολίασε. Ο κ. Σιάμισιης μίλησε πολλές φορές για την ανάγκη ύπαρξης ρεαλιστικών στόχων και σχεδίων. «Χρειάζεται ρεαλισμός και ειλικρίνεια στον τρόπο που προσεγγίζουμε αυτές τις επενδυτικές αποφάσεις, οι εταιρείες να πάρουν το κόστους που τους αναλογεί, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο να είναι σωστό». Οι επενδυτές έχουν ρίξει δισεκατομμύρια σε υποδομές και παραγωγικούς πόρους, αυτά δεν μπορούμε απλά να τα διαγράψουμε. «Προφανώς δεν σταματάμε την πράσινη μετάβαση, αλλά χρειάζεται ρεαλισμός και δεν θα προχωρήσουμε εκεί που θέλουμε να πάμε».

«Ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Αμφισβητούμε τον τρόπο και την ταχύτητα. Να σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε. Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy σημείωσε πως αν δεν υπάρχει ενεργοβόρα βιομηχανία να λειτουργεί στην Ευρώπη, οι μονάδες απλά θα μεταναστεύσουν σε γειτονικές χώρες και το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Το διακύβευμα σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη είναι το θεσμικό πλαίσιο να επιτρέψει σε επενδυτές να λάβουν αποφάσεις και το ρίσκο. «Θέλουμε σταθερότητα και τιμιότητα στην τιμολόγηση. Όσον αφορά για παράδειγμα το υδρογόνο δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο να το διαχειριστεί. Δεν υπάρχει πλαίσιο, και ανεξάρτητα με το αν υπάρχουν ή όχι εμπορικοί κίνδυνοι, αν μας ρωτήσει η τράπεζα αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια επένδυση η απάντηση είναι όχι».

Την ανάγκη για την ύπαρξη ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου, τόνισε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης. «Πρέπει όμως να αλλάξει η οδός και η ταχύτητα της πράσινης μετάβασης. Δεν έχουμε εθνικό σχέδιο μετάβασης», ανέφερε με τη σειρά του ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης. Όσο δεν μπορούμε να το δουλέψουμε πάνω σε αυτό θα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Πρέπει, όπως είπε όλοι οι παίκτες να μπορούν να ξέρουν πού είναι η αρχή και το τέλος της «πράσινης» μετάβασης. Η Alpha Bank στοχεύει σε εκταμιεύσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ, έως το 2026. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι πέτυχε εκταμιεύσεις, ύψους 850 εκατ. ευρώ, με δάνεια σε τομείς ΑΠΕ, αποθήκευση και δίκτυα.

Διαβάστε επίσης: