Με ομιλία στα ελληνικά σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο επικεφαλής του Ομίλου Mytilineos, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της ηγεσίας της Ε.Ε και των Βρυξελλών για το ζήτημα της πράσινης μετάβασης. Κάλεσε δε, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου να ψηφίσουμε ευρωπαϊκού προσανατολισμού κόμματα, που έχουν ρεαλιστικές απόψεις για την πράσινη μετάβαση.
Ο ίδιος, επικαλούμενος συζητήσεις σε φόρουμ και think tank την περασμένη εβδομάδα στη Φλωρεντία της Ιταλίας, μετέφερε απόψεις, που έλεγαν ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία ή θα πρασινίσει με την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ ή θα κλείσει έως το 2030. Ο ίδιος δε, είπε ότι σαφώς η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερο σημείο. Ο κ. Μυτιληναίος ειπε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική για την πράσινη μετάβαση είναι αργή και διέπεται από ολιγωρίες. «Η Ε.Ε πρέπει να κατανοήσει ότι χωρίς ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής θα χάνει έδαφος. Θα περάσουν πολλα χρόνια για τις μπαταρίες και το υδρογόνο στα οποία θα μπορούσαμε να βασιστούμε για αποθήκευση ενέργειας». Μέχρι τότε όπως είπε είναι αναγκαίο το φυσικό αέριο. Και διερωτήθηκε: «πώς θα προχωρήσουν οι ΑΠΕ χωρίς επενδύσεις στην καινοτομία;» και το άλλο παράλογο όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος είναι ότι δημιουργούνται πολλές ΑΠΕ χωρίς δίκτυα ενέργειας.
Η βιομηχανική κατανάλωση είναι ο game changer, όπως είπε, της πράσινης μετάβασης. Πώς θα ανταγωνιστεί η ΕΕ την Κίνα και την Ινδία; ΟΙ ΗΠΑ κινούνται με επιχειρηματικά κριτήρια, ενώ η Ευρώπη καθοδηγείται από πολιτικά. Μία στις δύο ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ευρώπη ή έχει αλλάξει έδρα ή έχει κλείσει για να προσθέσει ότι η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαία, αλλά εχει κόστος και οι πολιτικοί έχουν την πρώτη ευθύνη.
Πριν από 10 χρόνια που ξεκίνησε η συζήτηση στης Βρυξέλλες για την πράσινη μετάβαση κανείς δε μίλησε για το κόστος. «Στην Αμερική», είπε ο κ. Μυτιληναίος «αποδέχτηκαν την αναγκαιότητα της πράσινης μετάβασης, αλλά πρώτα συζήτησαν για το κόστος. Είπαν αυτά τα λεφτά έχουμε, αυτά θα επενδύσουμε. Και η πράσινη μετάβαση πηγαίνει απρόσμενα καλά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Κίνα είναι πρωταθλήτρια στις ΑΠΕ και επενδύει 40% του ΑΕΠ ως το 2030 σε πράσινα έργα. Πού είναι στην Ευρώπη οι θιασώτες του net zero?», διερωτήθηκε ξανά ο κ. Μυτιληναίος.
Διαβάστε ακόμη