«Κινδυνεύουμε να πετάξουμε αυτά για τα οποία κάποιοι από εμάς εργαστήκαμε τόσο σκληρά» υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο του προχθεσινού East Med Gas Forum στην Αθήνα. Ο κ. Ρήγας, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα επισημαίνει πως κατά την παρέμβασή του τόνισε πως «πρέπει να αναγνωρίσουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Την τεράστια διαφορά μεταξύ περιφερειακής κατανάλωσης και παραγωγής, τα 200 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) έναντι 70 bcm. Πρόκειται για σημαντικό έλλειμμα 130 bcm».

Πρόσθεσε πως «είναι πολύ σαφές ότι το φυσικό αέριο θα είναι ένας μακροπρόθεσμος φορέας ενέργειας λόγω του συνδυασμού ασφάλειας και βιωσιμότητας – αυτό ειπώθηκε στην COP». Συνεπώς, το πιο σημαντικό ερώτημα που όλοι πρέπει να εξετάσουμε, δεδομένου ότι είναι σαφές ότι όλοι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο, είναι, «θέλετε να το παράγετε ή να το εισάγετε;»

Κατά τον κ. Ρήγα, «υπάρχει πολλή συζήτηση. Όλοι καθόμαστε γύρω από αυτά τα τραπέζια και μιλάμε και δεν συμβαίνει τίποτα. Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε. Χρειαζόμαστε δράση».

Η μόνη χώρα στην περιοχή που έχει πολλαπλές εξελίξεις στην παραγωγή φυσικού αερίου είναι το Ισραήλ. Ο Λεβιάθαν «εξετάζει νέα στάδια και εμείς στην Energean έχουμε το κοίτασμα Κάτλαν και στη συνέχεια το Τανίν να φέρουν νέα παραγωγή». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει τις ανάγκες των καταναλωτών του, την ενεργειακή του ασφάλεια και τις ανάγκες της βιομηχανίας – και δημιούργησε μια στρατηγική πολιτική που ικανοποιεί τις ανάγκες όλων».

Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, η Ιταλία πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή σε ένα σημαντικό νέο έργο που ονομάζεται Cassiopea, στο οποίο είμαστε εταίροι, και υπάρχουν πιθανά νέα έργα στο κανάλι της Σικελίας και στη Βόρεια Αδριατική, ωστόσο αυτά αποτελούν εξαιρέσεις στο περιφερειακό πρότυπο.

Ο επικεφαλής της Energean τονίζει πως «για να εγκριθούν νέα βιώσιμα έργα εξερεύνησης, ανάπτυξης και παραγωγής, χρειαζόμαστε την υποστήριξη των κυβερνήσεων. Χρειαζόμαστε μια νέα σαφή πολιτική από πολλές κυβερνήσεις και χρειαζόμαστε μια σαφή δήλωση υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ισχυρή, ουσιαστική στήριξη πολιτικής «θα απελευθερώσει το κεφάλαιο που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ασφαλών και αξιόπιστων ροών φυσικού αερίου που εκτοπίζουν πιο ρυπογόνα καύσιμα όπως ο άνθρακας ή το πετρέλαιο. Αυτό κάναμε στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και θα κάνουμε στο Μαρόκο. Χωρίς αυτή τη στήριξη, οι παγκόσμιοι παράγοντες του κλάδου θα στραφούν αλλού, όπου πρέπει να γίνουν καλύτερες επενδύσεις, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνωρίζουν τη στρατηγική αξία της εγχώριας ή περιφερειακής παραγόμενης ενέργειας».

Ο κ. Ρήγας καταλήγει πως «ήρθε η ώρα να σταματήσετε να μιλάτε και να αρχίσετε να ενεργείτε. Ή αποδεχτείτε ότι θα είστε στην τελευταία θέση της ουράς σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά – και αυτό θα μπορούσε να έχει μεγάλες, απρόβλεπτες και ανεπιθύμητες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες».

Διαβάστε ακόμη