Ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης 180 έργων καθαρής ενέργειας συνολικής ισχύος 3,6 GW στην Ιταλία που θα συμβάλλουν καίρια στην πράσινη μετάβαση μιας εκ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (με υψηλή ακόμα εξάρτηση από το φυσικό αέριο) ενισχύοντας παράλληλα έτι περαιτέρω το εξωστρεφές αποτύπωμα της Mytilineos αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο οδικός χάρτης για την απόβαση στην Ιταλία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μιλάνο για τα εγκαίνια των νέων κεντρικών γραφείων της Mytilineos, που θα αποτελέσουν το «στρατηγείο» για την περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης.

Η εξειδίκευση του αναπτυξιακού πλάνου για την Ιταλία -στο οποίο θα διοχετευθούν κεφάλαια 3,3 δισ. τα επόμενα χρόνια- εντάσσεται στην στρατηγική μεγέθυνση της Mytilineos εκτός συνόρων, με το βλέμμα στην εισαγωγή της μετοχής της εταιρείας (με dual listing) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σε ορίζοντα 18 μηνών.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, το ευρύτατο χαρτοφυλάκιο της Mytilineos καλύπτει γεωγραφικά σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια της χώρας (με έμφαση στη νότιο Ιταλία) και τις περισσότερες πράσινες τεχνολογίες, ώριμες (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα) και πιο καινοτόμες (μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες και υδρογόνο), με το βάρος να πέφτει στην ηλιακή ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, η δεξαμενή των έργων περιλαμβάνει:

  • 2,4 GW φωτοβολταϊκών έργων, με μέση χωρητικότητα ανά έργο 30 MW. Από το χαρτοφυλάκιο αυτό προφανώς θα προέλθουν και τα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 503 MW που θα αναπτύξει η Mytilineos για λογαριασμό της ΔΕΗ στη βάση της πρόσφατης στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των δυο εταιρειών
  • 873 MW έργων αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού 8 MW στο Τσερέμουλε της Σαρδηνίας που ήδη λειτουργεί στο πλαίσιο του «Διαγωνισμού Ταχείας Εφεδρείας»
  • 310 MW αιολικών πάρκων στη Σαρδηνία, την Μπαζιλικάτα και το Μολίζε
  • Μονάδα «πράσινου» υδρογόνου 35 MW στον Τάραντα που έχει ήδη λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2026.

Από τα έργα αυτά 146 MW είναι στο στάδιο της κατασκευής και άλλα 436 MW είναι έτοιμα να μπουν σε τροχιά κατασκευής (Ready to Build). Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παρουσίαση ειδική μνεία έγινε στο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ιταλίας-Τυνησίας Elmed (με φορείς υλοποίησης τους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς των δυο χωρών TERNA και STEG αντίστοιχα) και με δεδομένο ότι η Mytilineos έχει θέσει ως βασική στρατηγική της προτεραιότητα την περαιτέρω εμπλοκή της σε έργα ενίσχυσης των δικτύων ηλεκτρισμού -συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των διασυνδέσεων-, έχοντας προσφάτως αναλάβει μαζί με την GE Vernova την κατασκευή των Σταθμών Μετατροπής για την HVDC υποθαλάσσια διασύνδεση Eastern Green Link 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία έχει επίσης παρουσία και στην αγορά μακροπρόθεσμων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρισμού (PPA) της Ιταλίας, έχοντας υπογράψει 10ετείς συμφωνίες με την γαλλική Saint Gobain και τη νορβηγική Statkraft για την πώληση ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά που κατασκευάζει στη γειτονική χώρα.

Όπως δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος εξηγώντας τη λογική πίσω από την απόβαση στην Ιταλία, «Η χώρα αποτελεί στρατηγική αγορά για την Mytilineos χάρη στη γεωγραφική της θέση στο κέντρο της Μεσογείου που την καθιστά πύλη προς άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, οι γεωγραφικοί και κλιματικοί παράγοντες καθιστούν την Ιταλία ιδανική τοποθεσία για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών ενέργειας και του δικτύου μεταφοράς που βρίσκεται σε εξέλιξη καθιστά δυνατή την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Επιπλέον, η Ιταλία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης με σημαντική ζήτηση για ενέργεια και παράδοση στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας».

Στο πλαίσιο αυτό, η Mytilineos επιδιώκει να συνδράμει στους φιλόδοξους στόχους της Ιταλίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από την απόκτηση και ανάπτυξη έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας αλλά και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως τα συστήματα μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας (BESS) και το υδρογόνο.

Στην εκδήλωση το δικό του μήνυμα έστειλε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Αλεσάντρο Μορέλι. Για τον ιταλικό ενεργειακό κλάδο μίλησαν ο Επίτροπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της χώρας ARERA Στέφανο Σάλια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Althesys, Καθηγητής Αλεσάντρο Μαρανγκόνι και ο Αντιπρόεδρος της Περιφέρειας της Λομβαρδίας Μάρκο Αλπαρόνε.

Διαβάστε ακόμη: